BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ανεμομείκτες εναντίον χειμωνιάτικων παγετών

Η μετεωρολογική επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τους χειμωνιάτικους παγετούς πέραν των δέκα ημερών, γι' αυτό οι αγρότες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή

Ανεμομείκτες εναντίον χειμωνιάτικων παγετών

0
0

Οι αγρότες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του χειμωνιάτικου παγετού και να γνωρίζουν πώς θα χειριστούν τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί τις συνέπειες.
Ευαίσθητες φυτείες στους χειμερινούς παγετούς είναι τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και ορισμένα πυρηνόκαρπα που δεν θα βρίσκονται την περίοδο του παγετού σε πλήρη λήθαργο.
Ο παγετός λαμβάνει χώρα όταν η ελάχιστη θερμοκρασία βρίσκεται πλησίον και κάτω από το 0οC. Τα συμπτώματα από παγετό είναι εκτεταμένες νεκρώσεις φυτικών οργάνων (καρποί κ.λπ.) και επιμήκη έλκη στους κλάδους και τον κορμό των δένδρων. Το μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται από το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, πόσο γρήγορα έπεσε, η χρονική διάρκεια του φαινομένου κ.λπ. Οι ζημιές από τους χειμωνιάτικους παγετούς προκαλούνται συνήθως στους καρπούς και τη βλάστηση. Προληπτικά λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
● Στις ελιές να αποφεύγονται τα αυστηρά κλαδέματα και η αραίωση της κόμης του δέντρου.
● Στις φυτείες των εσπεριδοειδών να αποφεύγεται η φυτοκάλυψη του εδάφους, επειδή το καλυμμένο με βλάστηση έδαφος ευνοεί τον παγετό ακτινοβολίας. Οι ανεμομείκτες είναι το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό αντιπαγετικό μέσο ιδιαίτερα στους παγετούς ακτινοβολίας, αναμειγνύοντας τα θερμότερα στρώματα αέρα που βρίσκονται ψηλά με τα χαμηλότερα ψυχρά. Ένας ανεμομείκτης μπορεί να προστατεύσει 30 έως 40 στρέμματα ανάλογα με την ισχύ του.
● Όπου υπάρχει σύστημα εντοπισμένης άρδευσης και προβλέπεται παγετός για τις ώρες που έρχονται, η άρδευση να τίθεται σε λειτουργία πριν πέσει η θερμοκρασία κάτω από 2οC, επειδή το νερό που ψύχεται απελευθερώνει θερμότητα και έτσι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος διατηρείται γύρω στους 0οC.
● Αμέσως μετά τον παγετό, για την προστασία μολύνσεων από παθογόνα, κυρίως βακτήρια, απαιτείται ψεκασμός των δένδρων με χαλκούχα σκευάσματα οξυχλωριούχου χαλκού, υδροξειδίου χαλκού, βορδιγάλειο πολτό. 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία