BACK TO
TOP
Profi

Από μοσχαράκια στα ρομπότ

Από το άρµεγµα των αγελάδων έως την ανάµειξη και την παροχή των µερίδων αλλά και από το καθάρισµα της υδαρούς κονίας µέχρι την τοποθέτηση στρωµνής, η τεχνολογία έχει βρει έναν τρόπο ώστε να αυτοµατοποιηθούν όλες οι εργασίες σε ένα αγρόκτηµα. Το ίδιο ισχύει και για το τάισµα των µικρών µοσχαριών, όπως το ζήσαµε στη γαλακτοκοµική επιχείρηση Low Row Farm στην Cumbria.

Από μοσχαράκια στα ρομπότ

2
0

Πριν όµως ξεκινήσουµε το ταξίδι για να δούµε πώς λειτουργούν τα συστήµατα ταΐσµατος µέσω υπολογιστή, θα ήταν χρήσιµο να δούµε τι χρειάζεται ένα µοσχαράκι τις πρώτες ηµέρες της ζωής του.  Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, µπορούµε να δούµε πώς ένα αυτοµατοποιηµένο σύστηµα επιτυγχάνει αυτές τις απαιτήσεις. Μετά από πέντε ή έξι µέρες από τη γέννησή του, ένα µοσχαράκι ανάλογα µε την απόφαση του κτηνοτρόφου µπορεί να γνωρίσει τον κόσµο του ηλεκτρονικού ταΐσµατος. Έτσι µετρηµένες ποσότητες υποκατάστατου γάλακτος που µόλις έχει αναµειχθεί παρέχεται σε ατοµικές ποσότητες στα µοσχαράκια µέσω ενός προγράµµατος που ακολουθούν από την πρώτη ηµέρα µέχρι τον αυτόµατο απογαλακτισµό µετά από 60 µέρες περίπου. Από εκείνη τη στιγµή τα µοσχαράκια θα πρέπει να καταναλώνουν στερεά τροφή.

Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές αυτόµατων συστηµάτων ταΐσµατος για µοσχαράκια, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσµατα και εκπληρώνουν το στόχο να παρέχουν σε κάθε µοσχαράκι συγκεκριµένες ποσότητες τροφής. Τυπικά δείγµατα είναι εκείνα που διατίθενται από τη Volac - το Foster Technic Vario Feeder και η ταΐστρα Urban U40.

Περισσότερα στο Profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Απριλίου


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία