Για τους οικόσιτους χοίρους, το έτος 2023 αναδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις.Στους αγριόχοιρους ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία ενώ εξαπλώθηκε και σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε εκ νέου μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών. Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε.
Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ.
Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.