BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Ανάρπαστα τα εύφορα αγροκτήματα στην Κωπαΐδα

Περιζήτητα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό τα αγροκτήµατα στον κάµπο της Κωπαϊδας, όπως και σε άλλες µεγάλες αγροτικές περιοχές της χώρας, πάρα τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα την οποία βιώνουν οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

Ανάρπαστα τα εύφορα αγροκτήματα στην Κωπαΐδα

7
0

Σύµφωνα µε ασφαλές ρεπορτάζ της Agrenda, η εκτίµηση της οποίας χαίρει στα χρόνια της κρίσης το αγροτικό επάγγελµα σε συνδυασµό µε άνοιγµα του καθεστώτος επιδοτήσεων από τη νέα ΚΑΠ, διαµορφώνουν µια άλλη κατάσταση που επιδρά τονωτικά στη ζήτηση για αγροτική γη.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι διακριτικές κινήσεις ντόπιων και ξένων κεφαλαιούχων που βλέπουν ευκαιρίες στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να απαλλάξει τον µικρό αγροτικό κλήρο από τη φορολογία και η δηµιουργία µιας µικρής αλλά ισχυρής κατηγορίας ντόπιων αγροτικών επιχειρήσεων που επιδιώκουν µε κάθε τρόπο τη διεύρυνση του ρόλου τους στις τοπικές αγορές και κοινωνίες.

Ενισχυτικά στη ζήτηση για εύφορα κτήµατα επιδρά και η τάση µετακίνησης των δραστηριοποιούµενων στον αγροτικό χώρο σε όλο και πιο εντατικής µορφής καλλιέργειες οι οποίες προϋποθέτουν µεγάλη επενδυτική δαπάνη και φυσικά ιδιόκτητη αγροτική γη. Αυτό έχει ανεβάσει κατά κάποιο τρόπο τις τιµές των χωραφιών, παρά το γεγονός ότι οι γενικότερες συνθήκες οικονοµικής ύφεσης της τελευταίας πενταετίας λογικά θα ‘πρεπε να επιδράσουν αρνητικά στη διαµόρφωση των  αξιών των αγροκτηµάτων στην ευρύτερη περιφέρεια.

Ο πρώτος παράγοντας πάντως που κινητοποιεί το ενδιαφέρον για προσέλκυση γης έχει να κάνει µε το θεσµικό πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και µε τη δυνατότητα που προσφέρεται από τις προωθούµενες ρυθµίσεις για ενεργοποίηση νέων δικαιωµάτων, σε όλο το φάσµα των καλλιεργειών και εκµεταλλεύσεων, τόσο από παλιούς παραγωγούς, όσο και από νεοεισερχόµενους στο αγροτικό επάγγελµα. Βεβαίως αυτό το οποίο δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό είναι το γεγονός ότι µε άλλες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν θέσεις (και ενισχύσεις επ’ αυτών) οι κάτοχοι ιστορικών δικαιωµάτων και µε άλλους όρους οι νεοεισερχόµενοι στο σύστηµα των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Αυτό µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις γίνεται αιτία ανώφελου ανταγωνισµού µεταξύ των ενδιαφεροµένων για πρόσβαση σε γαίες επαγγελµατιών του χώρου, ο οποίος κάποιες φορές ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ενοικίασης (σπάνια αγοράς) της αγροτικής γης, ζήτηµα το οποίο έρχεται µε τη σειρά του να προστεθεί στις παραµέτρους που αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η βούληση χιλιάδων νέων να ασχοληθούν ενεργά µε το αγροτικό επάγγελµα και να διαµορφώσουν τις ελάχιστες έστω προϋποθέσεις εισόδου στο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων τούς υποχρεώνει να βάλουν το χέρι στη τσέπη προκειµένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγροτικές γαίες οι οποίες θα αποτελέσουν την απαρχή της νέας τους καριέρας.        

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία