BACK TO
TOP

Food insider

Ipeirotika-Avga-_-Packaging-Family-Photo

Ένα πενταετές (2025-2030) επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της δρομολογεί η Πτηνοτροφική Ιωαννίνων, η οποία δραστηριοποιείται με το σήμα «Ηπειρώτικα Αυγά».

ellinika-pop

Για κοινό συντονισμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας ΕΕ- Κίνας, για εμπλουτισμό της λίστας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ με στόχο τη διείσδυση τους στην Κινεζική αγορά, συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου.

kastana1

Διαβούλευση για την υποβολή φακέλου κατοχύρωσης ΠΟΠ στα Κάστανα Πηλίου προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη 25.04.2024 στη Ζαγορά, στον χώρο διαλόγου PROJECT ZETA στις 13:00 το μεσημέρι. Τη πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ωστόσο η ενέργεια αφορά όλο το Πήλιο, παρότι ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται με τα κάστανα από τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, ήτοι τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυράχη.

cold

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή, για πρώτη φορά, στη δυνατότητα ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων, ένα μέτρο που ζητείται εδώ και καιρό από τον αγροτικό τομέα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν παθογόνων.

rynoktur3-2048x1368

Η Ευρώπη υπολείπεται αρκετά από την ελάχιστη σύσταση των 400 g ημερησίως/κάτοικο φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Κατανάλωσης Νωπών Προϊόντων της Freshfel Europe.

agrophroenix

Ελληνικής παραγωγής, με ετικέτα «made in Larissa», θα είναι εφεξής τα προηγμένης τεχνολογίας υλικά συσκευασίας, που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους οι εταιρείες Kronos και Agrophoenix, μετά τη στρατηγική συνεργασία που έθεσαν σε ισχύ με τη Lariplast.

greek-strawberries

Η εποχή της φράουλας στην Ελλάδα φέτος φαίνεται να είναι πολύ θετική σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πολυδωρόπουλο, γεωπόνο της ελληνικής εταιρείας Labidino SA.

pente-leaders-lianemporiou

Πέντε από τους κορυφαίους ηγέτες λιανεμπορίου στον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό συνεργατικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου, το επονομαζόμενο W23 Global.

plant-based-meat-products-may-lack-essential-micronutrients-369389-960x540

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας ανέστειλε ένα κυβερνητικό διάταγμα που απαγόρευε τις ονομασίες κρέατος για φυτικά προϊόντα, όπως «λουκάνικο για χορτοφάγους» ή «μπιφτέκι», εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ).

2cherry-harvest

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων. Ο καλλιεργητής κερασιών Antonio Guglielmi από την περιοχή Απουλία της νότιας Ιταλίας, βρέθηκε να μαζεύει τα πρώτα κεράσια της σεζόν την Κυριακή 7 Απριλίου, περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με το περασμένο έτος.

fraoula-agora-aprilios

Πλώρη για τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών βάζει φέτος η ελληνική φράουλα, έχοντας σύµµαχο τη φήµη που έχει χτίσει την τελευταία τριετία το ελληνικό προϊόν στις αγορές της ∆υτικής Ευρώπης.

Food-industry

Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων εισέρχεται στην εποχή του «Assurance 4.0», μια νέα εποχή διαχείρισης κινδύνου όπου η διατήρηση της ακεραιότητας των προϊόντων έχει αναδειχθεί ως βασική πρόκληση, δηλώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός πιστοποίησησης LRQA.

lime2

Βελτίωση παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά λάιμ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με λιγότερες αποστολές από τη Βραζιλία καθώς και αύξηση της ζήτησης. Η βασική ζήτηση αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που και τα φρούτα κατηγορίας II χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά, σημάδι ότι το προϊόν αποκτά μεγαλύτερη απήχηση.

rodakino-sumpurhno

Η διαρκής απογύµνωση της «φαρέτρας» των παραγωγών από όπλα για την φυτοπροστασία της καλλιέργειας, η ανάγκη έγκαιρης ανακοίνωσης τιµής και η σχέση της µε την ποιότητα, η σηµασία της καθιέρωσης ενός µηχανισµού συντονισµού για να απορροφάται οµαλά η παραγωγή και ζητήµατα αναδιάρθρωσης και επενδύσεων, είναι θέµατα που «καίνε», τους εµπλεκόµενους µε την αλυσίδα αξίας στο συµπύρηνο ροδάκινο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ