BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αυξάνει η Κομισιόν έως 75% τη στήριξη για τις αποσύρσεις στα ροδάκινα

Επεκτείνει άμεσα και με αναδρομική εφαρμογή τον κατάλογο των προϊόντων που εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα λόγω της κρίσης στις αγορές από το ρωσικό εμπάργκο με συμπλήρωσή του με τα δαμάσκηνα, λάχανα και μπρόκολα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της στήριξης για τις αποσύρσεις σε άλλους προορισμούς από 50% έως 75% των μέγιστων ποσών που έχουν εγκριθεί για κάθε προϊόν.

Αυξάνει η Κομισιόν έως 75% τη στήριξη για τις αποσύρσεις στα ροδάκινα

0
0

Επίσης, θα επεκτείνει και τα μέτρα που ελήφθησαν στον τομέα των ροδάκινων και νεκταρινιών, συμπεριλαμβανομένων των αποσύρσεων σε άλλους προορισμούς και για όλους τους παραγωγούς, αν και το ποσό της ενίσχυσης για άλλους προορισμούς θα είναι 75% και 50% αντίστοιχα από το μέγιστα ποσά ανάλογα με το αν οι παραγωγοί συνδέονται ή όχι με οργάνωση παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατά την συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ την ΕΕ την Πέμπτη 28 Αυγούστου, όπου ανακοινώθηκαν μέτρα και για το γαλακτοκομικό τομέα, ενώ μένει η τροποποίηση του κανονισμού για τα ροδάκινα, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με το εμπάργκο ο Γ. Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων της «πράσινης συγκομιδής» και της «μη συγκομιδής» των προς εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών και να συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που επηρεάζονται από την απαγόρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να ανακτηθεί η ισορροπία των αγορών.

 

Αρπαχτές στα ακτινίδια

Παράλληλα, ο κ. Γ Πολυχρονάκης , δήλωσε: 

«Ενώ μετρούμε  τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στα φρούτα και λαχανικά και αναζητούμε  λύσεις  για την διάθεση της αυξημένης αναμενόμενης παραγωγής ακτινιδίων, κάποιοι επιτήδειοι έμποροι ημεδαποί και αλλοδαποί αλλά και αγρότες συγκομίζουν και διακινούν στην εγχώρια και την διεθνή αγορά  ελληνικά ακτινίδια χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές τόσο ως προς τους δείκτες ωρίμανσης (ξυνά) όσο και τις προδιαγραφές εμπορίας (μη τυποποίησή), με συνέπεια αυτοί μεν να κάνουν μια «αρπαχτή» αδιαφορώντας  αν υπονομεύεται η εξαγωγική προσπάθεια και αν κινδυνεύει να πληγεί η φήμη των προϊόντων μας σε καταναλωτικές αγορές που αργότερα θα πιεσθούν από υπερπροσφορά ποσοτήτων που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν στην αγορά της Ρωσίας. Είναι προφανής ο κίνδυνος   να μείνει αδιάθετη η φετινή παραγωγή . Κάθε χρόνο, ποσότητες ακτινιδίων (όπως και άλλων φρούτων) διακινούνται προς τις βαλκανικές χώρες της ΕΕ, από αλλοδαπούς κυρίως εμπόρους, πχ, από Βουλγαρία, που φορτώνουν τα φρούτα κατευθείαν απ’ το χωράφι ατυποποίητα. Καλούνται οι ελεγκτικές κρατικές αρχές (ποιοτικού & φυτουγειονομικού ελέγχου αλλά και φορολογικές ) για αυστηρότατη τήρηση της Κοινοτικής και Ελληνικής Νομοθεσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία