BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Παράθυρο deminimis στα άσπαρτα λόγω πλημμυρών

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και στοιχεία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των de minimis, «τάζει» ο Ευάγγελος Αποστόλου σε όσους αγρότες δεν καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω πλημμυρών, ώστε να τους καθησυχάσει ότι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και ότι θα τους αναπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων που θα απολέσουν.

Παράθυρο deminimis στα άσπαρτα λόγω πλημμυρών

0
0

 «Εμείς καλούμε τους αγρότες να πάνε σήμερα, αύριο, μεθαύριο να καλλιεργήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου με δηλώσεις του στο περιθώριο των επίσημων εγκαινίων της 1ης διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon», προσθέτοντας όμως ότι αν καταστεί τελικώς αδύνατη η καλλιέργεια, θα αρχίσουν καταγραφές των εκτάσεων για να πάει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μόλις μας επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή λίγο ακόμα να φύγουν τα νερά, θα γίνει μια καταγραφή όλων αυτών των εκτάσεων, είτε που είχαν καλλιέργεια και καταστράφηκε, είτε αυτών που δεν μπόρεσαν καν να καλλιεργηθούν […] και βεβαίως μέσα στις πρώτες επαφές που θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή θα ζητήσουμε τεκμηριωμένα τα δικαιώματα που αφορούν αυτές τις εκτάσεις να ισχύσουν κανονικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Στο ερώτημα δε, τί θα γίνει ωστόσο αν δεν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι η Επιτροπή «συνήθως στο θέμα των δικαιωμάτων από την ώρα που υπάρχει μια τεκμηρίωση τέτοια που (αποδεικνύει) με καιρικές συνθήκες, μετεωρολογικά δεδομένα κλπ, (ότι δεν κατέστη δυνατή η καλλιέργεια) ένα τέτοιο αίτημα το κάνει αποδεκτό».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως, πέραν αυτής της ενέργειας και επειδή θα υπάρξει και μια απώλεια εισοδήματος σε όσους παραγωγούς είτε καταστράφηκε η καλλιέργεια, είτε δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, λόγω των πλημμυρών «θα δούμε σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή μήπως μέσα από διαδικασίες de minimis καλύψουμε και ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος που χάνεται». Για το τελευταίο, πάντως, φάνηκε να κρατά μικρό καλάθι, διότι συν τοις άλλοις η διαδικασία de minimis, όπως παραδέχθηκε, «έχει σχέση και με τις δυνατότητες από εθνικούς πόρους για να καταβληθεί».


Βασικός μοχλός το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα

Νωρίτερα από το βήμα των εγκαινίων της 1ης Freskon ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα θεωρείται βασικός μοχλός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανόρθωσή της, ενώ για τα φρούτα και τα λαχανικά, υπογράμμισε ότι αντανακλούν ένα δυναμικό πεδίο της ελληνικής πραγματικότητας και φωτογραφίζουν τις μεγάλες δυνατότητες του εθνικού επιχειρηματικού και μεταποιητικού κλάδου.

«Ο τομέας των φρουτολαχανικών κατέχει σημαντική θέση στην εθνική παραγωγή. Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας σε κύκλο εργασιών, όσο και σε προστιθέμενη αξία, ενώ απαντά και στην απασχόληση και στην αναγκαιότητα διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος στους κατοίκους της υπαίθρου», είπε και τόνισε με έμφαση ότι «στη δυσκολότερη πενταετία της μεταπολιτευτικής περιόδου, 2009-14, οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων αυξήθηκαν κατά 30% σε αξία και κατά 37% σε όγκο».

Ο υπουργός έκανε, ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα, την ασφάλεια και τη φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στις διεθνείς αγορές και επισήμανε ότι στρατηγική επιλογή του ΥπΑΑΤ είναι η ανάδειξη και η προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στηρίζοντας τόσο την παραγωγική διαδικασία και την επιχειρηματικότητα, όσο και την παρουσία τους στη διεθνή αγορά.

«Όχημα» που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση μπορεί να γίνει η πρωτογενής παραγωγή, σημείωσε η υφυπουργός Εσωτερικών -Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας υποστήριξε πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο logistics για τη μεταφορά των φρούτων και λαχανικών σε όλο τον κόσμο» και πως ο κλάδος χρειαζόταν μια έκθεση όπως η Freskon.

Ο Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος προσωρινού δ.σ. του Συνδέσμου Συσκευαστών-Διακινητών Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να προχωρήσει ο κλάδος στη σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών «για να τον βάλουμε σε σταθερά θεμέλια και άλλη βάση, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί». Όσον αφορά δε στη έκθεση Freskon, επικαλούμενος όπως είπε την εικοσαετή εμπειρία του από ανάλογες εκθέσεις, «η εικόνα που παρουσιάζει η 1η Freskon είναι πολύ καλή, ενώ χαρακτήρισε επίτευγμα για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα το ότι κατάφερε να συγκεντρώσει στην πρώτη διοργάνωση 200 εκθέτες. Άλλωστε μη ξεχνούμε πως και η Fruit Logistica στην πρώτη της διοργάνωση είχε μόλις 1.000 εκθέτες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία