BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εντός δεκαημέρου από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις 2015

Στις πρώτες αποζημιώσεις που θα έρθουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται οι ζημιές για τις βροχές του Οκτωβρίου 2015 σε βαμβάκια και ελιές, μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Ιουλίου μαζί με το περιοδικό el.

Εντός δεκαημέρου από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις 2015

20
0

Σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία και Πέλλα, των κκ. Γιώργου Ουρσουζίδη και Γιάννη Σηφάκη, ρυθμίστηκαν τα θέματα που αφορούν οδοιπορικά και αποζημιώσεις γεωπόνων, που αφορούν στις εκτιμήσεις κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, υπεγράφη η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, εκτός εκείνων που εκκρεμούν ενστάσεις.

Μάλιστα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η καταβολή των αποζημιώσεων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο στο επόμενο δεκαήμερο. Αυτό σημαίνει ότι από τα πρώτα που θα πληρωθούν οι ζημιές από τις βροχές του περασμένου Οκτωβρίου, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα, όπως αναφέρουν από τον οργανισμό.

Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι η τελευταία πληρωμή από τον οργανισμό ήταν τον Μάιο, ενώ κατόπιν χάθηκαν δύο μήνες χωρίς καμία πίστωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τον Ιούνιο έχει πραγματοποιηθεί το 70% των πληρωμών που αφορούν τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ στόχος του οργανισμού είναι με την επόμενη πίστωση οι πληρωμές να φτάσουν το 90% για το εν λόγω έτος.

Επιπλέον, από τον οργανισμό αναφέρεται ότι  προς πληρωμή βρίσκονται περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμότητες από τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού τονίζει ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξει κάποια περικοπή σε αυτό που ζητάμε θα εξοφλήσουμε τους παραγωγούς για τις ζημιές του 2015 σχεδόν ολοκληρωτικά». Βέβαια, να σημειωθεί ότι η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, σε πρόσφατη ερώτησή της κάνει λόγο για οφειλές του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από το έτος 2015 ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Έγκριση πίστωσης 2,5 εκατ. για τα υπόλοιπα από τα ΠΣΕΑ του 2011

Το δρόμο για την εξόφληση τω υπολοίπων από τα ΠΣΕΑ του 2011 (μεταξύ των οποίων και οι ζημιές στα αμπέλια από τον περονόσπορο) ανοίγει η απόφαση με την οποία εγκρίνεται ποσό 2,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η απόφαση έχει ως εξής:

Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους ( 2.500.000,00€) δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ειδικός φορέας 29 - 110. - Κ.Α.Ε 2111- οικ. έτους 2016 για την καταβολή συμπληρωματικής δέσμευσης πίστωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα τον ΠΣΕΑ, κατά την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011 (ετήσιο 2011).

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση Έγκριση πίστωσης 2,5 εκατ. για τα ΠΣΕΑ του 2011.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία