BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τέλος Γενάρη οι αποζημιώσεις de minimis στους κτηνοτρόφους

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να δουν το... χρώμα του χρήματος οι κτηνοτρόφοι πεδινών περιοχών της χώρας από την αποδέσμευση ποσού 9,5 εκ. ευρώ μέσω του κανονισμού de minimis, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Κατά των νέων μέτρων οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου

1
0

Η παροχή του συγκεκριμένου ποσού, συνιστά αντιστάθμισμα στήριξης του κλάδου, που “βλέπει” τις τιμές των εισροών να έχουν εκτοξευτεί τη στιγμή που οι αντίστοιχες στο γάλα ή στο κρέας παραμένουν καθηλωμένες επί μακρόν, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων.

Σχετική αναφορά στο θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του φορέα με αγελαδοτρόφους από τη Β. Ελλάδα, το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική δυσπραγία της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ και την προσφυγή της στο άρθρο 99, για προστασία από τους πιστωτές της.

“Υπάρχει δέσμευση να δοθούν τα λεφτά στους δικαιούχους ως το τέλος Ιανουαρίου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος, αν και δεν παρέλειψε... καλού – κακού, να διατηρήσει και μια επιφύλαξη, μήπως και αλλάξει κάτι στον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Επικαλούμενος την ενεργή εμπλοκή του ΣΕΚ στην προετοιμασία της πρότασης για το “μοίρασμα” των συνολικά 25 εκ. ευρώ, που αναμένεται να δοθούν φέτος από τον κανονισμό de minimis, υποστήριξε ότι δικαιούχες της οικονομικής στήριξης είναι πεδινές εκμεταλλεύσεις με περίπου 140.000 αγελάδες και 1.150.000 αιγοπρόβατα. “Αυτό σημαίνει πως κάθε αγελάδα θα πάρει κάτι ανάμεσα στα 20 και 30 ευρώ, με πιο πιθανό το ποσό να κινείται κοντά στα 30 ευρώ. Αντίστοιχα από 3 έως 5 ευρώ θα πάρουν τα αιγοπρόβατα” εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, θυμίζοντας ότι κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας “κανείς δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από 7.500 ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσα ζώα έχει στην εκμετάλλευσή του”.

Τόνισε, ακόμη, ότι στήριξη από τον κανονισμό de minimis θα λάβουν, επίσης, οι χοιροτρόφοι (σ. σ. είπε ότι το ποσό κυμαίνεται στα 8,5 εκ. ευρώ) και οι πτηνοτρόφοι (περί τα 5 εκ. ευρώ) και εκτίμησε πως “αυτό μπορεί να επαναληφθεί και στα επόμενα 2 έτη, με 25 εκ. ευρώ, την κάθε μια χρονιά, αφού ο κανονισμός επιτρέπει σε χώρες ήσσονος σημασίας να δίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στήριξη, η οποία, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75,3 εκ. ευρώ, συνολικά σε μια τριετία”.

“Κούρεμα” χρεών

Περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα των χρεών του κλάδου προς τις τράπεζες, που έχει αναδείξει επανειλημμένα η Agrenda και το Agronews, τονίζοντας πως δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ή τα 3,5 δισ. ευρώ, εάν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα χρέη των αγροτών.

“Συγκριτικά με τα 23 δισ. ευρώ των χρεών του εμπορίου και τα 26 δισ. ευρώ της βιομηχανίας, το δικό μας είναι αμελητέο” ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι ο σύνδεσμος έχει ζητήσει το “κούρεμα” του 50% των δανείων και τη ρύθμιση του υπολοίπου 50% σε βάθος 15ετίας.

Επίσης, επιδιώκεται  να επιτευχθεί μείωση του ΦΠΑ που ισχύει στις ζωοτροφές και στο πετρέλαιο “καθώς συμμετέχουν σημαντικά στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους παραγωγής και πιέζουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων”. Για τις αλλαγές στο φορολογικό δε, ανέφερε ότι η πρόταση του ΣΕΚ είναι να υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων μόνο όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 25.000 ευρώ και παράλληλα ο συντελεστής να είναι στο 5% για τη ζωική και στο 10% για τη φυτική παραγωγή, αντί του ενιαίου 13%.

Λεωνίδας Λιάμης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία