BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανόδου συνέχεια για το ελληνικό έξτρα παρθένο

Ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ηµέρες οι τιµές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, µε τους παράγοντες της αγοράς να εκτιµούν εκ νέου άνοδο το προσεχές διάστηµα. Κι αυτό καθώς ήδη διαφαίνεται ότι η φετινή ζήτηση είναι µεγαλύτερη από την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Β. Ελλάδα είναι καλύτερη από πέρυσι.

Λιγότερο ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά

12
0
Ενδεικτικό είναι ότι το έξτρα παρθένο στο τέλος του ’14 πουλήθηκε από τον Συνεταιριµό Αγ. Αποστόλων στα 3,70 ευρώ το κιλό, ενώ «τις επόµενες µέρες είναι πιθανό να ανέβει περισσότερο», είπε στην Agrenda o πρόεδρος του Συνεταιρισµού Παναγιώτης Μπατζάκης.
Υπενθυµίζεται ότι στην πρώτη δηµοπρασία του ’14-’15 που έγινε στον Συνεταιρισµό και έδωσε τον τόνο στην αγορά το έξτρα παρθένο είχε πουληθεί στα 3,40 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, από την αρχή της βδοµάδας η Ένωση Ηρακλείου αύξησε την τιµή αγοράς ελαιολάδου στα 2.95 ευρώ το κιλό (για οξύτητες µέχρι 0,3) από 2,80. Μάλιστα, «µετά από την άνοδο αυτή, δεν αποκλείεται εκ νέου άνοδος στην τιµή παραγωγού», διαµηνύουν στελέχη της Ένωσης.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις περισσότερες περιοχές του Ηρακλείου η ποιότητα είναι καλύτερη από πέρυσι, καθώς οι προσβολές από δάκο ήταν σηµαντικά λιγότερες.
Καλύτερη ποιότητα και χαµηλότερη οξύτητα παρουσιάζεται και στην Αργολίδα, καθώς σηµειώθηκαν πολλές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις και καλή θερµοκρασία την εποχή της καρπόδεσης. Στην περιοχή το συµβατικό έξτρα παρθένο πωλείται στα 3-3,20 ευρώ το κιλό και το βιολογικό στα 3,60–3,70

Αύξηση 121% στις τιµές παραγωγού βλέπει ο ObserverΝα δηµιουργήσουν απόθεµα ελαιολάδου αντί να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα την περίοδο των εκπτώσεων, µέσα στο Γενάρη, καλεί τους Βρετανούς καταναλωτές η  βρετανική εφηµερίδα «The Observer», λόγω της ανόδου των τιµών. Συγκεκριµένα, οι τιµές παραγωγού παρουσίασαν άνοδο 121% τον τελευταίο µήνα του 2014, σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα το 2013. Αυτή την ανοδική πορεία οδηγεί η φετινή παραγωγή που είναι η χαµηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων σύµφωνα µε τις προβλέψεις του IOC. Όµως η συνεχής ανοδική τάση των τιµών του ελαιολάδου τείνει να καταστήσει το προϊόν είδος πολυτελείας για τους Βρετανούς, τονίζει το δηµοσίευµα του Observer.

Υψηλά δεκαετίας για το ελαιόλαδο  σε όλο τον κόσµο Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψαν φέτος οι τιµές για το ελαιόλαδο, σύµφωνα µε την εφηµερίδα Independent, λόγω της µειωµένης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία και του συνακόλουθου ελλείµµατος. Ωστόσο, οι Έλληνες παραγωγοί, όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «The Olive Oil Times», «δεν επωφελήθηκαν από αυτήν την ευκαιρία, καθώς λόγω έλλειψης ταµειακών διαθεσίµων ξεπούλησαν το προϊόν τους στις κατώτατες τιµές προσπαθώντας να αντλήσουν κεφάλαια έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν». Συµπληρώνοντας η Independent, παραθέτει ότι η πτώση των τιµών είναι συνδεδεµένη και µε την απροθυµία των ελληνικών τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση εν µέσω γενικότερης ανασφάλειας




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία