BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κόκκινη γραμμή τα 6,5 ευρώ για το αρνί στο παζάρι Δράμας

Tο παζάρι Δράμας αποτελεί βαρόμετρο για τις τιμές των αμνοεριφίων την εβδομάδα του Πάσχα.

Κόκκινη γραμμή τα 6,5 ευρώ για το αρνί στο παζάρι Δράμας

2
0

Στην περιοχή της Ξάνθης, που είναι ένας νομός με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, η τιμή για το αρνάκι έχει «τσιμπήσει» ελαφρά και παίζει μεταξύ 5,50 – 6 ευρώ το κιλό, όταν πρόκειται για νωπό στο σφαγείο, ενώ ζωντανό πωλείται από 3,20 έως 3,50 ευρώ το κιλό.

«Είμαστε λίγο παραπάνω από πέρυσι, αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιητική η τιμή» μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης, Αθ. Λουκμακιάς, τονίζοντας ότι τα περισσότερα αμνοερίφια πωλούνται ζωντανά, με μια συχνότητα της τάξης των 4.000 ζώων την ημέρα.

«Συνήθως μεταφέρονται στη Νότιο Ελλάδα, για να σφαχτούν εκεί και κατόπιν να μοιραστούν στην αγορά όλης της χώρας, ενώ σημαντικές ποσότητες φεύγουν αυτές τις ημέρες και προς την Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Παραδοσιακά η περιοχή της Ξάνθης τέτοιο καιρό παράγει περί τα 400.000 αμνοερίφια και καλύπτει ένα μέρος των εγχώριων αναγκών, όμως φέτος λόγω των ασθενειών της ευλογιάς και του καταρροϊκού, αλλά και πνευμονιών από την παρατεταμένη υγρασία (εξαιτίας των βροχών) στην ατμόσφαιρα, έχουν χαθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Λουκμακιά, πάνω από 70.000 αρνιά και κατσίκια, γιατί «πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να εκμεταλλευτούν το γάλα των προβατίνων, παρά να αναλάβουν το υψηλό κόστος θεραπείας των ζώων».

Στην περιοχή του Έβρου, αντίστοιχα, οι παραγωγοί πουλάνε και αυτοί στα 5,5- 6 ευρώ το κιλό για τα σφαγμένα και 3-3,50 ευρώ το κιλό για τα ζωντανά, ενώ περίπου 30 λεπτά πιο φθηνά είναι τα κατσικάκια. Όπως επισημαίνει, όμως, ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, από το συνεταιρισμό κτηνοτρόφων «Θρακών Αμνός» οι ποσότητες που έχουν μείνει είναι λίγες.

«Υπάρχουν γύρω στα 2-3.000 αρνιά κυρίως στο Βόρειο Έβρο, γιατί στο Νότιο δεν έχει μείνει κανένα κοπάδι, μετά τα κρούσματα ευλογιάς και καταρροϊκού που τα αποδεκάτισαν, τα οποία είναι ήδη συμφωνημένα με εμπόρους. Ο μεγάλος όγκος, όμως, πωλήθηκε ένα μήνα πριν, επειδή ήταν πρώιμα και η μέση τιμή που έπιασαν δεν ξεπέρασε τα 4,5 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και κατήγγειλε πως «τα περισσότερα από τα αρνιά αυτά σφάχτηκαν τότε, καταψύχθηκαν και τώρα οι έμποροι θα τα βγάλουν για το Πάσχα και θα τα πουλάνε για φρέσκα».

Για τιμές στα επίπεδα των 5,5 ευρώ στο σφαγείο και κοντά στα 3,40 ευρώ για τα ζωντανά κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος βλέπει τις επόμενες ημέρες, για όσα αμνοερίφια δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί να πωληθούν, να «τσιμπάει» η τιμή άλλο μισό ευρώ για το σφαγμένο. Ο ίδιος σημειώνει και τη ζημιά που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο από τις ασθένειες, αλλά για την επίπτωση που θα έχει αυτή η παράμετρος στη φετινή παραγωγή αμνοεριφίων παραπέμπει στο τέλος της εμπορικής σεζόν, όταν θα συμπληρωθεί η εικόνα και με αριθμούς.

Μετά το παζάρι στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου δεν έγιναν μεγάλες δουλειές, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι επαφές με τους εμπόρους την Πέμπτη 2 Απριλίου, στο παζάρι Δράμας, το οποίο, τουλάχιστον στο παρελθόν, αποτελούσε βαρόμετρο για τις τιμές των αμνοεριφίων την εβδομάδα του Πάσχα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία