BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι βροχές μείωσαν τη σοδειά και δίνουν ώθηση στην πατάτα

Σε τροχιά ανόδου φαίνεται να κινείται η τιµή παραγωγού της εαρινής πατάτας λόγω της µείωσης των καλλιεργούµενων εκτάσεων φέτος στην Ελλάδα, που φτάνει και το 40%, σύµφωνα µε παραγωγούς από την Ηλεία. Επιπλέον, ο βροχερός καιρός που επικρατεί από το χειµώνα µέχρι και τις τελευταίες ηµέρες δεν ευνόησε το δέσιµο των κονδύλων, µε αποτέλεσµα ο όγκος παραγωγής να έχει πέσει περίπου στο 50%, όπως σηµειώνουν οι ίδιοι.

Οι βροχές μείωσαν τη σοδειά και δίνουν ώθηση στην πατάτα

2
0
Ωστόσο, η καλή φετινή τιµή δεν θα µπορέσει να ξεπληρώσει τη περσινή χασούρα των παραγωγών λόγω του ότι οι διαθέσιµοι όγκοι  είναι µειωµένοι, όπως τόνισε ο παραγωγός από το Καπελέτο, Νίκος Γεωργακόπουλος

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει για το προϊόν και από την Πολωνία, Τσεχία και Ρουµανία και πολλοί  εξάγουν εκεί στα 50 λεπτά, συσκευασµένο προϊόν αφού οι αγορές αυτές πληρώνουν καλύτερα από τους Έλληνες εµπόρους και τα σούπερ-µάρκετς και ζητούν να αγοράσουν εξ’ αρχής ολόκληρες τις σοδειές. «Περισσότερες πάνε έξω παρά εγχώρια», σηµείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Οι πρώτες θερµοκηπιακές πατάτες βγήκαν εδώ και µία βδοµάδα και έχουν αγοραστεί όλες από τους εµπόρους, µε τιµή στα 50-55 λεπτά/ κιλό. Γεγονός παραµένει ότι λόγω κακοκαιρίας, όλες οι σπορές υπαίθριας έχουν πάει τουλάχιστον 10 µέρες πίσω. Αυτές τις µέρες βγάζει η Καλαµάτα από τα θερµοκήπια και θα ακολουθήσουν οι πρώτες υπαίθριες εκεί, στη Λακόπετρα και τη Μανωλάδα. Παράλληλα, καθυστέρηση της σποράς είχε και η Βοιωτία, που αντί για Μάρτιο φυτεύει τώρα τις πρώτες εαρινές αλλά και το Νευροκόπι λόγω των πληµµύρων.

 Υπενθυµίζεται ότι πέρσι οι τιµές υπαίθριας ήταν στη Μεσσηνία 20% κάτω στα 35 λεπτά, ενώ στην Ηλεία ξεκίνησαν από 40 αλλά έπεσαν στα 10 λεπτά, ωθώντας τους αγρότες να µειώσουν φέτος τις φυτεύσεις του προϊόντος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία