Σημειώνεται ότι ο δείκτης GDT περιλαμβάνει το σταθμισμένο μέσο όρο των ποσοστιαίων μεταβολών των τιμών μεταξύ των δημοπρασιών για 8 προϊόντα (άνυδρο λίπος γάλακτος, βούτυρο, βουτυρόγαλα σε σκόνη, τσένταρ, λακτόζη, καζεΐνη πυτιάς, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος και πλήρες γάλα σε σκόνη) στη Νέα Ζηλανδία.
Αποκλειστικά για το αγελαδινό γάλα, η άνοδος των τιμών παραγωγού είναι της τάξης του 19,48% από τα 3,85 δολάρια Ν. Ζηλανδίας/κιλό στις αρχές Αυγούστου στα 4,60 δολάρια Ν. Ζηλανδίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, στις δύο πιο πρόσφατες δημοπρασίες σημειώθηκε άνοδος κατά 16,5% (15 Σεπτεμβρίου) και 9,9% (6 Οκτωβρίου) στο δείκτη GDT. Μάλιστα, οι τιμές για το πλήρες γάλα σε σκόνη ανέβηκαν κατά 13,4% στις 6 Οκτωβρίου σε σύγκριση με τη δημοπρασία στις 15 Σεπτεμβρίου.
Σε χαμηλά 25 ετών η παραγωγή στη Ν. Ζηλανδία
Στην ανάκαμψη των τιμών συντέλεσε καθοριστικά η ανακοίνωση για σημαντική μείωση για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, από τη δεκαετία του 1990, στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας, με βάση τις προβλέψεις Οκτωβρίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας (BNZ).
Συγκεκριμένα, η παραγωγή της Ν. Ζηλανδίας, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των διεθνών αγορών, θα είναι τελικά μειωμένη κατά 6% από την αρχική πρόβλεψη για 4%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της BNZ.
Επιπλέον, είχαν προηγηθεί το Σεπτέμβριο και οι εκτιμήσεις της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Fonterra για μείωση παραγωγής κατά 5% για τη σεζόν 2015-2016.
Ανάκαμψη τιμών πριν το 2016
Αυτό το ανοδικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι θα επέλθει ανάκαμψη των τιμών στο γάλα, το οποίο είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν γύρω στα τέλη του 2015.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Agrenda που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.