BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συνωστισμός στο ξερό κρεμμύδι λόγω καλής τιμής

Κύμα... αλεξιπτωτιστών παρατηρείται φέτος στα ξερά κρεμμύδια, ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα υψηλής τιμής που απόλαυσαν την τελευταία εμπορική περίοδο οι καλλιεργητές του προϊόντος.

Συνωστισμός στο ξερό κρεμμύδι λόγω καλής τιμής

7
0

Με τη στατιστική να καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις στην συγκεκριμένη αγορά, όπου, ως γνωστόν, δεν λείπουν και οι... τζογαδόροι, έμπειροι παραγωγοί κρεμμυδιών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συνέχεια.  Κι αυτό γιατί, είναι ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο, η μεγάλη παραγωγή να οδηγήσει άλλη μια φορά σε κατάρρευση των τιμών και σε εκτεταμένη οικονομική ζημιά των υποστηρικτών της καλλιέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά κόστη παραγωγής.  

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τριπλάσιες από πέρυσι φαίνεται να είναι πανελλαδικά οι σπορές ξερού κρεµµυδιού, που έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο. Ως κίνητρο για τις σπορές λειτούργησαν οι υψηλές τιµές του χειµωνιάτικου, που άρχισε να µαζεύεται απ’ το καλοκαίρι του 2015.

Έτσι, όσοι ασχολούνταν µε το προϊόν αύξησαν αυτή τη σεζόν τις σπορές τους, ενώ προστέθηκαν και άλλοι, που καλλιεργούσαν βαµβάκι ή πατάτες. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε παραγωγούς ξερού κρεµµυδιού από τη Θήβα η επικείµενη σεζόν, απ’ τον Ιούλιο του 2016, µπορεί να είναι καταστροφική, µε πολύ ορατό τον κίνδυνο να µην µπορέσουν να πουληθούν όλες οι παραγόµενες ποσότητες.

Ενδεικτικό της σεζόν για το χειµωνιάτικο ξερό κρεµµύδι είναι ότι αυτή τη βδοµάδα οι τιµές παραγωγού έφτασαν στα 50-54 λεπτά το κιλό, µετά από εξακολουθητική ανοδική τροχιά, σύµφωνα µε τον παραγωγό από την Ηλεία Νίκο Γεωργακόπουλο. Όπως επισηµαίνει, οι αντίστοιχες τιµές πέρυσι αυτή την περίοδο ήταν στα 40 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο. Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι αποδόσεις του ξερού κρεµµυδιού που ξεκίνησε να µαζεύεται από τον Ιούλιο ήταν 3-4 τόνους, έως και 50% µειωµένες από µία κανονική χρονιά.


Επίσης, είχαν φυτευτεί λιγότερα χειµωνιάτικα κρεµµύδια.

«Η µεγαλύτερη άνοδος στις σπορές σηµειώθηκε από παραγωγούς που δεν ασχολούνταν µε την καλλιέργεια, καλλιεργητές βαµβακιού ή πατάτας», σηµειώνει ο παραγωγός απ’ τη Θήβα, Παναγιώτης Αντωνάκης. Σύµφωνα µε τον παραγωγό, οι τιµές ξεκίνησαν από τα 20 λεπτά το κιλό τον Αύγουστο και στη συνέχεια ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Πέρα απ’ τη µειωµένη παραγωγή της προηγούµενης σεζόν και τη µικρότερη έκτασή της, στις τιµές αυτές οδήγησαν και οι υψηλές τιµές που είχαν τα ξερά κρεµµύδια στο εξωτερικό, όπως είχε γράψει η Agrenda σε προηγούµενο δηµοσίευµα.

Στην Ισπανία οι τιµές για το προϊόν ήταν αυξηµένες, ειδικά απ’ τον Ιανουάριο του ’16 λόγω των χαµηλών αποθεµάτων, της µειωµένης παραγωγής και της καλής ζήτησης. Μειωµένη διαθέσιµη ποσότητα παρατηρήθηκε φέτος και στην Ιταλία, µε την παραγωγή να είναι χαµηλότερη απ’ την αναµενόµενη, καθώς το προϊόν επηρεάστηκε ιδιαίτερα απ’ τις υψηλές θερµοκρασίες.

Επιπλέον, όπως υπογράµµισε ο γεωπόνος και πρόεδρος του Α.Σ. Οπωροκηπευτικών Λάρισας, Σπύρος Σκύφτας, λόγω των capital control απ’ το καλοκαίρι και µετά περιορίστηκαν οι εισαγωγές, συµβάλλοντας στην άνοδο των τιµών του προϊόντος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία