BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλοπληρωμένες οι χαμηλές οξύτητες φέτος στο ελαιόλαδο

Πολύ ιδιαίτερη σεζόν είναι η φετινή για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς αφενός τα χαµηλόβαθµα ελαιόλαδα είναι δυσεύρετα στους περισσότερους ελαιοπαραγωγικούς νοµούς αφετέρου οι τιµές είναι ανεβασµένες για όλες τις οξύτητες έξτρα παρθένου.

Καλοπληρωμένες οι χαμηλές οξύτητες φέτος στο ελαιόλαδο

19
0
Μάλιστα, στο νοµό Λακωνίας, που αν και µε µειωµένη παραγωγή 25-30% λόγω του δάκου και της ανοµβρίας, βρίσκεται σε καλύτερη µοίρα φέτος όσον αφορά την οξύτητα δεδοµένου ότι υπάρχουν και έξτρα παρθένα κάτω του 0,3, έχουν γίνει προσφορές απ’ τις µεγαλύτερες τυποποιητικές εταιρείες έναντι 4,55 ευρώ το κιλό για την παραπάνω οξύτητα. Την ίδια τιµή έχει δώσει σε µεµονωµένα δείγµατα πολύ καλής ποιότητας συµπεριλαµβανοµένων των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και η Ένωση Λακωνίας, ενώ και η τελευταία δηµοπρασία στο νοµό την Τρίτη 13 ∆εκεµβρίου για ελαιόλαδο οξύτητας 0,25 έκλεισε στα 4,55. Ταυτόχρονα, η Ιταλία έχει πολύ µειωµένη παραγωγή (σχεδόν 50% από πέρυσι, στους 243.000 τόνους), ενώ πτώση στην παραγωγή είδαν, όπως είχε ξαναγράψει η Agrenda, όλες οι ελαιοπαραγωγικές χώρες φέτος, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του I.O.C., εκτός απ’ την Τουρκία (24% αύξηση από πέρυσι, στους 177.000 τόνους), την Αίγυπτο (+8), το Ισραήλ (+7%) και την Αλβανία (+5%)


 
Ήρθαν να αγοράσουν ελιές από εδώ οι Ιταλοί, όπως πρόπερσι
Η µείωση της παραγωγής της Ιταλίας είχε αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, καθώς εδώ και τουλάχιστον έναν µήνα η ζήτηση από τους Ιταλούς εµπόρους για ελληνικό έξτρα παρθένο είναι υψηλή, ενώ πριν 20-25 ηµέρες εµφανίστηκαν Ιταλοί έµποροι στη Λάρισα προκειµένου να αγοράσουν ελαιοποιήσιµες ελιές, φαινόµενο που είχε παρουσιαστεί πάλι πρόπερσι όταν η παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας ήταν µειωµένη, σε αντίθεση µε την αντίστοιχη της Ελλάδας, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα απ’ τη συγκυρία. Λόγω και της φετινής έλλειψης οι Ιταλοί ήρθαν και φέτος και οι τιµές που έδωσαν για τις ελιές ήταν 34-40 λεπτά το κιλό. Σηµειωτέον ότι αν και η ελαιοπεριεκτικότητα τώρα στην περιοχή της Λάρισας είναι 3 κιλά ελιές για 1 κιλό ελαιόλαδο, στην αρχή της ελαιοκοµικής σεζόν ήταν 15 κιλά ελιές για ένα κιλό ελαιόλαδο, σύµφωνα και µε τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στην περιοχή, Απόστολο Τσιάρα.

Στη Μεσσηνία η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50% λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου και τα οξέα ανεβασµένα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πάλι τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον βαθµό. «Σχεδόν κανείς δεν έχει έξτρα παρθένο κάτω από 0,4 οξύτητα, ενώ άλλες σεζόν το µαξ που παραλάµβαναν ορισµένες καλές εταιρείες ήταν 0,3», επισηµαίνουν συντελεστές της αγοράς απ’ το νοµό, που αναρωτιούνται ότι όταν η χώρα δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τον δάκο, τι έχει να γίνει εάν έρθει εδώ η Xylella, µετά την Ιταλία και τη Μαγιόρκα, όπου έχει εντοπιστεί
Κερδισμένος... ο δάκος από την κλιματική αλλαγή  
Αυξηµένη ζήτηση παρατηρείται στην ελληνική αγορά για το ντόπιο έξτρα παρθένο από τις εγχώριες τυποποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν διακαώς έρευνα αγοράς, ωστόσο δεν έχουν όλες προχωρήσει σε πράξεις.

Να σηµειωθεί ότι φέτος υπήρξε έξαρση του δάκου σχεδόν σε όλες τις περιοχές, σε µεγαλύτερο ή µικρότερο βαθµό, λόγω τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της διαχείρισης στο θέµα της δακοκτονίας, που δεν έγινε έγκαιρα.
«∆εδοµένου ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει (πιο υψηλές θερµοκρασίες) πρέπει ως χώρα να πάρουµε πιο σοβαρά τη δακοκτονία», επισηµαίνουν στην Agrenda Έλληνες τυποποιητές ελαιολάδου.

Για παράδειγµα, στο Λασίθι η δακοκτονία ξεκίνησε Μάιο-Ιούνιο, ενώ λόγω της ζέστης που είχε προηγηθεί και είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελιάς, η δακοκτονία έπρεπε να είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 1-2 µήνες νωρίτερα, υπογραµµίζει η Γεωργία Βασιλάκη, υπεύθυνη νέων αγορών του Κτήµατος Βασιλάκη.

«Η φετινή ελαιοκοµική σεζόν ήταν πολύ πιο σύντοµη από τις προηγούµενες λόγω της χαρακτηριστικά µειωµένης παραγωγής, κατά 70-80% στο νοµό σε σχέση µε πέρυσι που είχε παρουσιαστεί µία καλή παραγωγή», σηµείωσε η κυρία Βασιλάκη.

Η µείωση αυτή έγκειται, επίσης, στην ανοµβρία, καθώς σχεδόν 8-9 µήνες έχει να βρέξει στην περιοχή, όπου, επίσης, δεν υπάρχει ενιαίο δίκτυο άρδευσης.

Σύµφωνα µε την κυρία Βασιλάκη, σε σχέση µε πέρυσι που οι τιµές ήταν γύρω στα 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο, φέτος είναι αυξηµένες, στα 3,40-3,50 ευρώ το κιλό.

Όπως επισηµαίνει, υπάρχει ενδιαφέρον από νέες αγορές για τα προϊόντα της εταιρείας, από αραβικές χώρες, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία.

Να σηµειωθεί ότι αν και έχει βρέξει τώρα στο νοµό, σε περίπτωση που οι βροχές δε συνεχίσουν, θα παρουσιαστεί πρόβληµα ακαρπίας και του χρόνου, σύµφωνα µε παραγωγούς και γεωπόνους.  

Δεν ‘βγαλαν τίποτα ελιές που ανέμεναν φουλ βεντέμα
Στα 3,50-3,55 αγοράζει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ, σύµφωνα µε τον Μιχάλη Καµπιτάκη, µέλος του ∆. Σ. της. Εδώ να σηµειωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις µεµονωµένων παραγωγών µε µεγάλη ποσότητα και οξύτητα έως 0,3 που λαµβάνουν και 3,60 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή στο νοµό είναι µειωµένη 60-70% κατά µέσο όρο.

«Σε κάποιες ελιές, εάν και περιµέναµε φουλ βεντέµα, δεν βγήκε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καµπιτάκης
Την ίδια στιγµή, σε δηµοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζάκρου αυτή την εβδοµάδα 30 τόνοι ελαιόλαδο οξύτητας 0,40 πουλήθηκαν έναντι 3,92 ευρώ το κιλό.

Εκτός απ’ την Κρήτη, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, η παραγωγή είναι µειωµένη και στη Φθιώτιδα και σε άλλους νοµούς και οι τιµές σε υψηλά επίπεδα, µε αποτέλεσµα οι µεγάλες τυποποιητικές εταιρείες να εξετάζουν τι µπορούν να κάνουν για να µην αυξήσουν πολύ την τιµή στο τελικό προϊόν και δεν µπορούν να ανταγωνιστούν τα ελαιόλαδα του εξωτερικού. «Εάν µειωθούν οι πωληθείσες ποσότητες και δεν υπάρχει το προϊόν στο ράφι είναι αµφίβολο κατά πόσο αυτό µπορεί να διορθωθεί την επόµενη σεζόν», επισηµαίνουν. Προς το παρόν η αύξηση στο τελικό προϊόν είναι της τάξης του 30% περίπου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία