BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ακριβοπληρώνεται ο αφρός στο ελαιόλαδο, γίνονται φούσκες οι υπεραξίες

Σηµάδια ακόµα µίας ανόδου στις τιµές για τους παραγωγούς ελαιολάδου φαίνονται στην εγχώρια αγορά αυτή την εβδοµάδα, καθώς καταρχάς την Τρίτη 10 Ιανουαρίου πουλήθηκαν γύρω στους 30 τόνους έξτρα παρθένου έως 0,3 οξύτητας στα 4,28 ευρώ το κιλό, ενώ και στην Κορινθία οι έµποροι που συνεργάζονται µε Ιταλούς εισαγωγείς ανέβασαν µες σε 5 ηµέρες τις προσφορές τους κατά 5 λεπτά, σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.

Ακριβοπληρώνεται ο αφρός στο ελαιόλαδο, γίνονται φούσκες οι υπεραξίες

5
0

Συγκεκριµένα, περίπου 10 τόνοι έξτρα παρθένο έως 0,5 οξύτητα του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Κορινθίας πουλήθηκαν 3,80 ευρώ το κιλό µετά από δηµοπρασία, αν και οι αρχικά προσφερόµενες τιµές απ’ τον ίδιο έµπορο ήταν 3,75. Κι αυτό καθώς οι τιµές στο νοµό κινούνται ανοδικά από την αρχή της συγκοµιδής, µε αυτές που δόθηκαν σε δηµοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Κλένιας να είναι στα 3,90 ευρώ το κιλό την Πέµπτη 12 Ιανουαρίου. Σηµειωτέον ότι την περσινή σεζόν οι αντίστοιχες τιµές ήταν στα 3,05 ευρώ το κιλό για τις µεγαλύτερες ποσότητες.

Αν και οι παραπάνω τιµές αφορούν προς το παρόν περιορισµένους τόνους, οι τιµές είναι υψηλές και για περισσότερες ποσότητες, µετά από ανοδική κίνηση από την αρχή της συγκοµιδής.

Στη Λακωνία έχουν γίνει πολλές πράξεις στα 4,20 ευρώ το κιλό απ’ το τέλος του ’16 έως τώρα, κατά 20% περίπου υψηλότερα από πέρυσι που η µέση τιµή ήταν στα 3,45 ευρώ το κιλό.

Στην Αργολίδα εδώ και πάνω από µία εβδοµάδα οι τιµές βρίσκονται στα 3,70 ευρώ το κιλό, υψηλότερα κατά 30 λεπτά από πέρυσι και κατά 5 λεπτά από την προηγούµενη εβδοµάδα, µε την ανοδική πορεία να αναµένεται ότι θα συνεχιστεί δεδοµένου ότι οι βασικοί χονδρέµποροι δεν έχουν κάνει ακόµα τις αγορές τους, σύµφωνα µε παραγωγούς απ’ την περιοχή.

Υψηλότερες, κατά 15% απ’ την περσινή σεζόν, είναι και οι τιµές στη Μεσσηνία, που έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και έναν µήνα περίπου στα 3,60-3,70 ευρώ το κιλό για το συµβατικό και στα 3,80-3,90 για το Π.Ο.Π. αφού κινήθηκαν ανοδικά απ’ την αρχή. Σταθεροποίηση µετά από αυξητική πορεία είχαν και οι τιµές στην Αχαΐα, όπου η παραγωγή είναι πολύ µειωµένη. Ειδικότερα, αυτές έφτασαν τα 3,40-3,50 ευρώ το κιλό, όπως και οι αντίστοιχες στο Ηράκλειο. 

Φέτος παρατηρήθηκε το φαινόµενο µικροί και µεσαίοι παραγωγοί να µην έχουν ελαιόλαδο ούτε για ιδιοκατανάλωση και οι τυποποιητικές επιχειρήσεις να αντιµετωπίζουν προβλήµατα όσον αφορά την κάλυψη των πελατών τους.  Την ίδια στιγµή στην Ισπανία, όπου οι τιµές παραγωγού βρίσκονται σε ανοδική τροχιά φτάνοντας στις 13 Ιανουαρίου τα 3,52 ευρώ το κιλό, η παραγωγή αναµένεται χαµηλότερη κατά 10-30% απ’ τις αρχικές προβλέψεις των 1,31 εκατ. τόνων λόγω της χαµηλής ελαιοπεριεκτικότητας, η οποία αν και θα έπρεπε να είναι αυτή την περίοδο στο 21-22%, δεν ξεπερνάει το 19-20%.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία