BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δικαιώνονται οι προβλέψεις για άνοδο στις τιμές σιτηρών

Με σταθερούς ρυθμούς εξακολουθούν να ενισχύονται οι τιμές των δημητριακών στην ευρωπαϊκή αγορά και αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και πλέον παρατηρείται μια συντονισμένη υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή παραγωγή σιταριού από αρκετούς διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Δικαιώνονται οι προβλέψεις για άνοδο στις τιμές σιτηρών

15
0

Ο όψιμος και παρατεταμένος παγετός σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, καθώς και η αυξημένη ξηρασία στις νοτιοδυτικές περιοχές προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή και έδωσαν σημαντική ώθηση στις τιμές των χειμερινών σιτηρών.  Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημειώνεται στο σκληρό σιτάρι, το οποίο πωλείται πλέον στα 278-283 ευρώ ο τόνος στην ιταλική αγορά. Η τιμή του μαλακού διαμορφώνεται στα 225-230 ευρώ ο τόνος στην αγορά της Μπολόνια και τα 212 ευρώ ο τόνος στο Παρίσι, ενώ το κριθάρι παραμένει σταθερά υψηλά στα 259 ευρώ ο τόνος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημητριακών (COCERAL) η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ, τη μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή μαλακού σιταριού εκτιμάται πως θα φτάσει τους 126,8 εκατ. τόνους, μια μείωση κατά 2,7 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, η παραγωγή του υπολογίζεται στους 8,5 εκατ. τόνους, αν και θεωρείται πολύ πιθανή μια μείωση το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που συνεχιστεί η ξηρασία. Ιδιαίτερα στην Ισπανία η παραγωγή αναμένεται κατά 29% μειωμένη, στους 4,2 εκατ. τόνους. Εν τω μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία η ποσότητα βροχόπτωσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι κατά 20% μικρότερη από την μέση των τελευταίων ετών.
Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι πολύ πιθανό να μειωθεί περεταίρω εάν συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα λόγω της κατάστασης, οι Copa και Cogeca καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο και να διατηρήσουν την παραγωγικότητα.
Ο Ίαν Μπάκχαουζ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας τόνισε: «Στην Νότια Ευρώπη, η ξηρασία είναι έντονη και μόνο το 30% της έκτασης σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανό να καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες. Όσον αφορά την εαρινή σπορά σιταριού, αναμένουμε το επιπλέον κόστος για επανασπορά να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, καλούμε την Κομισιόν να εισάγει μέτρα για τους αγρότες, ώστε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο κα να διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής της Ε.Ε., με προκαταβολές και διευκολύνσεις στην έγκριση κρατικής βοήθειας».

Ελλειμματικό το καλαμπόκι
Όσον αφορά το καλαμπόκι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι Αμερικανοί αγρότες σκοπεύουν να καλλιεργήσουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις των τελευταίων 75 χρόνων. Η έκταση υπολογίζεται να φτάσει τα 380 εκατ. στρέμματα, ξεπερνώντας σε μέγεθος ολόκληρη της έκταση της Ιαπωνίας. Το έλλειμμα που αναμένεται στην παγκόσμια παραγωγή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στους παραγωγούς που φαίνεται να μειώνουν την καλλιέργεια της σόγιας και του βαμβακιού, αφού οι προοπτικές για υψηλότερες τιμές στο καλαμπόκι είναι δελεαστικές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία