BACK TO
TOP
Φορολογικά

Συµπληρωµατικές δηλώσεις εσόδων χωρίς πρόστιµο

Η υποβολή των συµπληρωµατικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος εκ µέρους των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, λόγω της ύπαρξης πληρωµών νέων επιδοτήσεων, µπορεί να γίνει οποτεδήποτε χωρίς πρόστιµο.

Συµπληρωµατικές δηλώσεις εσόδων χωρίς πρόστιµο

6
0
«Οποιαδήποτε χρονιά, οποιαδήποτε ηµέρα του χρόνου, χωρίς περιορισµό και χωρίς πρόστιµο», διευκρινίζει µε σχετικό του σηµείωµα ο Γιώργος Θωµ. Παπαδηµητρίου, Φοροτεχνικός – πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων του νοµού Καρδίτσας (ΣΕΕΛΦΟΚ)

Όπως επισηµαίνει ο συνεργάτης της Agrenda, το θέµα των αγροτών είναι «µονίµως στην επικαιρότητα, µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ενώ δηµιουργούνται, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πηγαίνοντας σε µια ∆ΟΥ αγροτικού νοµού, καθηµερινά προβλήµατα στις συναλλαγές µε τις κατά τόπους Εφορίες. Αυτές, όπως σηµειώνει ο ίδιος «καλό είναι να το εµπεδώσουν και να σταµατήσει πλέον η ταλαιπωρία των λογιστών κάθε φορά που χρειάζεται να υποβληθεί µία συµπληρωµατική δήλωση φορολογίας»



Πιο συγκεκριµένα, τώρα, σε σχέση µε το ζήτηµα των συµπληρωµατικών δηλώσεων φορολογίας λόγω των επιδοτήσεων, ο Γιώργος Παπαδηµητρίου αναφέρει τα εξής

Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα και πάντως, όποτε έρχονται τα χρήµατα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι διαθέσιµα. Επειδή από τις πληρωµές αυτές δηµιουργείται κάθε φορά υποχρέωση υποβολής συµπληρωµατικών φορολογικών δηλώσεων, έχω αποφασίσει να υποβάλλω τις συµπληρωµατικές, κάθε φορά που θα ελέγχω τις επιδοτήσεις του πελάτη µου. Και αυτό γίνεται µία φορά το χρόνο, όταν προετοιµάζοµαι για τις φορολογικές δηλώσεις. ∆εν υπάρχει το χρονικό όριο που πολλοί επικαλούνται, ότι δηλαδή θα πρέπει οι συµπληρωµατικές να υποβάλλονται µέχρι το τέλος του επόµενου έτους.
Κακώς σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε πρόστιµο. Η υποβολή των συµπληρωµατικών φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας της ύπαρξης νέων επιδοτήσεων, µπορεί να γίνει οποτεδήποτε χωρίς πρόστιµο. Οποιαδήποτε χρονιά, οποιαδήποτε ηµέρα του χρόνου, χωρίς περιορισµό και χωρίς πρόστιµο.
Καλό είναι αυτό να εµπεδωθεί από τις ∆.Ο.Υ. και να σταµατήσει πλέον η ταλαιπωρία των λογιστών κάθε φορά που χρειάζεται να υποβληθεί µία συµπληρωµατική φορολογική δήλωση για τις επιδοτήσεις.


Επιστροφή ΦΠΑ 2016 εντός του κανονικού

Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017, είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά, έχει δικαίωµα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6% για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που έκανε και αντιστοιχούν στο 2016.  Αυτό διευκρινίζει µε σχετικό του σηµείωµα ο Γιώργος Θωµ. Παπαδηµητρίου, Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. Όπως σηµειώνει ο ίδιος, «η ένταξή του στο κανονικό καθεστώς από την 01.01.17, δεν του στερεί το δικαίωµα να ζητήσει επιστροφή για τις πωλήσεις του 2016».
Αναλυτικά το σχετικό σηµείωµα έχει ως εξής

Ένταξη εντός του έτους στο κανονικό καθεστώς – επιστροφή ΦΠΑ στους τέως αγρότες του ειδικού καθεστώτο
Έστω αγρότης του ειδικού καθεστώτος ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 01.01.17 (υποχρεωτικά ή προαιρετικά είναι αδιάφορο).
Για το 2016, έχει το δικαίωµα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6%, που είναι ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.
Η ένταξη του στο κανονικό καθεστώς από την 01.01.17 δεν του στερεί το δικαίωµα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ για τις πωλήσεις που αφορούν το 2016.
Στις περιπτώσεις που το τµήµα ΦΠΑ αρνείται  να καταβάλλει επιστροφή ΦΠΑ, το πιο πιθανό είναι να µην έχουν προσέξει την ηµεροµηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς.

ΦΠΑ στο 13% κατ’ εξαίρεση ζητούν οι ιχθυοπώλες


Άμεση αποζημίωση και μείωση ΦΠΑ ζήτησαν οι ιχθυοπώλες από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά τη μείωση των πωλήσεων αλιευμάτων που άγγιξε το 80%, συνεπεία της ρύπανσης του Σαρωνικού. Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων,  το σωματείο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Κακούρης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος ΔΣ Κώστας Κακούρης. Οι εκπρόσωποι των ιχθυοπωλών αιτήθηκαν παρέμβαση του υπουργού σε θέματα που αφορούν σε μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένα αλιεύματα και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο - Μάιο σε άλλους μήνες, που τα ψάρια δε βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.
Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία