BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αντισυνταγματική λέει το ΣτΕ η ένταξη αγροτών στον ΕΦΚΑ

Αντισυνταγματικές φέρεται να βγάζει καίριες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού φορέα, ανάμεσα τους και η ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Στον ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια για εισφορές Φλεβάρη 2018

10
3

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Να σημειωθεί ότι κύμα προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου των επιστημονικών φορέων, των εμπόρων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) άρχισε από πέρυσι τον Φεβρουάριο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο. Φορείς αλλά και ιδιώτες σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Αναπροσαρμογή του νόμου αν χρειαστεί λέει ο Κατρούγκαλος

Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο εμπνευστής του Ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε.

Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.

Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.

Ανακοίνωση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών για το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει ακόμη εκδοθεί, σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με ισχυρή πλειοψηφία οι δικαστές χαρακτήρισαν την ένταξη των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αντισυνταγματική.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως θετική για τους αγρότες, αφού, ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος νόμος είχε περισσότερο φορολογικό παρά ασφαλιστικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος κ. Παύλος Σατολιάς, μάλιστα, την χαρακτήρισε «αναμενόμενη», τονίζοντας, σε σχετική δήλωσή του, πως η τα δυο τελευταία χρόνια η σχετική επισήμανση αποτελούσε τη μόνιμη επωδό σύσσωμου του αγροτικού κόσμου, που από την πρώτη στιγμή είχε σθεναρά αντιδράσει, ενώνοντας τη φωνή του με άλλες εξίσου θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Ο κ. Σατολιάς σημειώνει: «Σαφώς και η εξέλιξη αποτελεί μεγάλη δικαίωση για όλους μας. Και εμείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχαμε από την πρώτη στιγμή και σε όλους τους τόνους επισημάνει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των επίμαχων διατάξεων, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή το μείζον για τον αγροκτηνοτροφικό πληθυσμό, ότι δηλαδή οι εισφορές είναι δυσανάλογες των υπηρεσιών που ο ΕΦΚΑ προσφέρει και πως το υπέρογκο της υποχρεωτικής καταβολής τους θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την παραμονή των αγροτών στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την εν γένει αδυναμία πληρωμής από ένα τεράστιο ποσοστό, αν όχι από την μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας».

Εκείνο που τώρα έχει σημασία είναι να μην σταθούμε στην επίφαση, αλλά να δούμε την ουσία και να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για οριστική και δίκαιη λύση του προβλήματος, στη βάση της κοινής λογικής.

Και, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, «η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί οι αγρότες να μπουν ξανά στο ίδιο τσουβάλι με άλλους κλάδους ούτε μπορεί να γίνουν ανεκτές κατάφορες αδικίες σε ότι αφορά την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση του αγρότη, για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης του οποίου, υπενθυμίζουμε, εργάζονται εξίσου λα τα μέλη της οικογένειάς του».

 
 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2018 01:58Caseih

Ακούς κυρία Αχτσιογλου;ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

Απάντηση

10-04-2018 17:53Nikolaos

95 ευρώ τον μήνα ελάχιστη εισφορά?? Ούτε 95 ευρώ τον χρόνο δεν Θα μπορούμε να δώσουμε σε λίγο αν συνεχίσει η κατάσταση έτσι. Είναι μαθηματικά βέβαιο.

Απάντηση

10-04-2018 14:08Βαγγελης

Πολλοί αγροτες εινσι σε ασκημη οικονομικη κατασταση και αδυνατου οχι μονο να πληρωσουν τον εφκα και την εφορια αλλα και να παραμείνουν στο επαγγελμσ τσιπρα τη πηγες και υπογραψες διαλυεις την αγροτια..μπραβο στους εισαγγελεις σας ευχαριστουμε ολοι εμεις οι αγροτες πλην ειναι πια αργα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία