BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Υπ' ατμόν οι αγρότες για κινητοποιήσεις

Αναστάτωση επικρατεί στους αγροτικούς νομούς της χώρας για τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες.

Στηρίζουν τους αγρότες οι Γεωτεχνικοί Κεντρικής Ελλάδας

2
1

Ζυμώσεις διενεργούνται στις τάξεις του αγροτικού κόσμου για κινητοποιήσεις στις αρχές του φθινοπώρου όταν θα οδεύει προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σοβαρές επιβαρύνσεις για τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, στις προθέσεις των αγροτοσυνδικαλιστών είναι το κλείσιμο εθνικών οδών και τελωνείων, ωστόσο βασικό ζητούμενο αποτελεί η αγωνιστική διάθεση των ίδιων των αγροτών. Σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων και αγροτών έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης τόνισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού δρόμου για μισή ώρα.

Μετά την κινητοποίηση στη Δράμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του νομού, Γιάννης Κιτσουκάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πλειονότητα των αγροτών/κτηνοτρόφων δεν αντιτίθενται στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 7.000-8.000 ευρώ και διατήρηση των εισφορών του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα.

«Το μήνυμά μας είναι σαφέστατο. Έχουμε πόλεμο. Μας τον κήρυξαν οι κυβερνώντες, όχι εμείς. Τελικά το ερώτημα είναι εάν θέλουν την παραγωγή ή όχι. Τα μέτρα οδηγούν τους αγρότες στο να τα παρατήσουν», τόνισε ο κ. Χρήστος Γκόντιας, από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων. «Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 25 μεγάλες συνελεύσεις αγροτών σε αντίστοιχους νομούς και οι αποφάσεις είναι όλες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κατ’ αρχήν, θεωρούμε κάθε βουλευτή που θα ψηφίσει τα μέτρα αυτά ανεπιθύμητο στις περιοχές. Από εκεί και πέρα ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος των κινητοποιήσεών μας θα επιλεχθεί με κριτήριο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα», συμπληρώνει ο κ. Γκόντιας. Πάντως, όλα δείχνουν πως οι αγρότες θα επιχειρήσουν κλεισίματα δρόμων, τελωνείων και λιμένων, ενώ δεν αποκλείεται και κάθοδος στην Αθήνα. Τα στελέχη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής υπογραμμίζουν τη συμπαράταξη που έχουν επιτύχει με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, τους Κτηνοτρόφους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών. «Όλος ο πρωτογενής τομέας είναι συσπειρωμένος», σημειώνει ο κ. Γκόντιας.

Δυτική Ελλάδα

Συγκέντρωση στην πλατεία της Κατούνας του δήμου Ξηρομέρου διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί στα τέλη Αυγούστου συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, στον κόμβο Κουβαρά, αφού πρώτα γίνει συνεδρίαση των δυο Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων του νομού.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Παναγιώτης Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Θεόδωρος Γρίνος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δε δόθηκαν, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Εξάλλου, ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, ετοιμάζοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Όπως επισημαίνουν:

Στις 3 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, έγινε συγκέντρωση των αγροτών του Δήμου και συζητήθηκαν δύο θέματα:

1ον: Για το θέμα της υπερφορολόγησης των αγροτικών επιχειρήσεων εκφράστηκε

α) Η έντονη διαφωνία μας με την αυθαίρετη και αντιεπιστημονική μετονομασία των αγροτών σε «ελεύθερους επαγγελματίες».

β) Για τον λογιστικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος (βιβλία εσόδων – εξόδων) αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος γίνεται παντού με συγκεκριμένη γεωργοοικονομική μέθοδο και όχι με απλά λογιστικά.

2ον: Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή όσον αφορά την ασφάλισή μας στον ΟΓΑ, γιατί ήδη οι συντάξεις μας είναι συντάξεις πείνας για ανθρώπους που έχουν προσφέρει μια ζωή σε αντίξοες συνθήκες τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και αδυνατούμε να πληρώσουμε επιπλέον εισφορές (ήδη 38% δεν έχει πληρώσει τις υπάρχουσες εισφορές).

Δεν δεχόμαστε τα μέτρα που προτείνει η Ε.Ε. και υιοθετεί η Ελληνική κυβέρνηση γιατί οδηγούν σε ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ερημοποίηση της υπαίθρου και μεγαλώνουν την εξάρτηση της διατροφής του πληθυσμού μας από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Αντιδρούν και οι γεωτεχνικοί του Δημοσίου στα μέτρα για τους αγρότες

Την κάθετη αντίδραση τους εκφράζουν οι γεωπόνοι του Δημοσίου απέναντι στις αποφάσεις που φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) εκφράζει την πρόθεση να έρθει ο κλάδος σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να μην περάσουν αυτές οι πρακτικές. Σε πρώτη φάση, η ΠΟΓΕΔΥ θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο συλλαλητήριο την Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, ώρα 8:00μμ στην Πλατεία Συντάγματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ

 H μνημονιακή  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάκουη στις επιταγές των τοκογλύφων  για εξαφάνιση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει οτι:

•             Ανάπτυξη δεν γίνεται με <<ολόφρεσκο>>  γάλα 11 ημερών

•             Φορολόγηση των αγροτών πέρα από τις δυνατότητες τους

•             Τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ 

•             Ισοπέδωση επαγγελματικών δικαιωμάτων & άνοιγμα τους   σε ελλιπείς επιστημονικά κατηγορίες σε σχέση με το επιστημονικό επίπεδο των γεωτεχνικών 

•             Αγροτικό πετρέλαιο όνειρο θερινής νυκτός

•             ΟΤΙ ΑΠΟΤΡΕΨΑΜΕ ΕΔΩ & 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 5 ΜΗΝΕΣ

Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν πρόκειται να περάσουν & οι γεωτεχνικοί θα τις ανατρέψουν με τους αγώνες τους όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-08-2015 05:18Ανδρεας

καλες οι κινητοποιησεις,μας αφορα ολους τους αγροτες,ομως την εποχη που γινονται, εμεις απο Κρητη με τα θερμοκηπια εχουμε προβλημα στη διακινηση της παραγωγης μας.Καθε αγροτικο προιον πρεπει να εξαιρειται απο το κλεισιμο δρομων.ολοι παλευουμε για τον ιδιο σκοπο.καθε φορα που κλεινουν δρομοι στη βορεια ελλαδα εμεις παθαινουμε ζημια εδω στην Κρητη.Τι νοημα εχει να αντιδρουμε στα μετρα κανωντας ζημια σε αλλους συναδελφους/αγροτες;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία