Για σχέδιο αφανισμού της αγροτιάς έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οδηγούν τον αγρότη στην εξόντωσή του.
Τέλος, κάλεσμα απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής, Γιάννης Πέτσας, σε όσους νομοθετούν « να έρθουν να παλέψουν δίπλα του μόνο μία μέρα», ώστε να γνωρίσουν την φύση της εργασίας, να νιώσουν σωματικό και ψυχικό κάματο και να σταματήσουν την επικίνδυνη και καταστροφική αγροτική πολιτική. Αναφερόμενος στο θέμα της Φέτας, τόνισε ότι πριν πέντε χρόνια με μαζικές κινητοποιήσεις τους, σώθηκε, με τον Καναδά να βγάζει τύπου Φέτα. Όμως με την Αμερική που θέλει να παράγει Φέτα και να πουλά και στις ευρωπαϊκές χώρες, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκληρή και δυναμική επίθεση
Την απόλυτη στήριξη του στους δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς και φορείς της πόλης και γενικότερα της Θεσσαλίας.
Συνέντευξη Γιάννη Πέτσα
Η Agrenda καταγράφοντας τον παλμό των κινητοποιήσεων, συνάντησε τον μαθηματικό και πρόεδρο Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Γιάννη Πέτσα, διαπιστώνοντας ότι ανάμεσα σε ευκλείδεια θεωρήματα, αρχαίες ρήσεις και λαϊκές παροιμίες πατά με την ίδια άνεση και στα χαλιά και στα λασπόνερα.

Τα νέα μέτρα στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό και στην Αύξηση του κόστους παραγωγής, δηλώσατε ότι αποτελούν ταφόπλακα των αγροτοκτηνοτρόφων…
Η επιβίωση του έλληνα αργοτοκτηνοτρόφου με τα χρόνια προβλήματα που τον ταλανίζουν, θα έπρεπε σήμερα να απασχολεί πιο σοβαρά την κυβέρνηση. Αν καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας θα παρασύρει στον όλεθρο και τον δευτερογενή που αφορά την μεταποίηση και τις εξαγωγές των προϊόντων που με κόπους και βάσανα, χρόνια τώρα σπρώχνουμε στις αγορές του εξωτερικού. Και φυσικά, αφού αποτελούμε το χρήμα στην αγορά, θα στεγνώσουν οριστικά και αμετάκλητα τα πορτοφόλια. Φαντάζεστε τι επίπτωση θα έχει αυτό το αμετάκλητο στους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργάτες και κατ’ επέκταση στο δημόσιο και τους συνταξιούχους;
Διαδηλώνεται για προβλήματα όπως ρευστότητα, παύση πληρωμών από την Πολιτεία, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, εξισωτική, καθορισμό βοσκότοπων, ενισχύσεις, ΦΠΑ, αλλοδαπούς-εργάτες, καταχώρηση ανά κατηγορία του αγροτικού επαγγέλματος κ.α..
Διαδηλώνουμε για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα. Περίσσεψε ο θυμός μας, με κατάσταση εκτός ελέγχου αν συνεχιστεί η τακτική των τελευταίων κυβερνήσεων να μας στραγγαλίζουν. Ας έρθουν επιτέλους αυτοί να δουλέψουν τα χωράφια μας και να μεγαλώσουν τα ζώα μας.
Να έρθουν να οργώσουν, να πληρώσουν μηχανήματα, πετρέλαια, να σπείρουν και να πληρώσουν σπόρους, φάρμακα, εργάτες, γεωπόνους, να τριγυρνούν ανάμεσα στα φυτά μήπως τα τρώει σκουλήκι, να ψεκάζουν, να παρακαλάνε να βρέξει και να μην βρέχει, να παρακαλάνε να μην βρέξει και να βρέχει!
Να κοιμούνται και να ξυπνούν στο μαντρί, να αγοράζουν ζώα, ζωοτροφές, φάρμακα, να πληρώνουν κτηνίατρο, να τριγυρνούν με τα κοπάδια με ήλιο και βροχή ψάχνοντας βοσκοτόπια, να ξεγεννούν τις μάνες, να ταΐζουν τα μικρά, να χάνουν ζώα και να τα κλαίνε όπως θα κλαίγανε άνθρωπο.
Το ψωμί μας δεν είναι ζυμωμένο με ιδρώτα αλλά με αίμα! Να’ρθουν να δουν τις ουλές μου από την δουλειά που μου έμαθε ο πατέρας μου να κάνω και ο παππούς μου ν’αγαπώ!
Υπάρχει κάποιο κομβικό σημείο που σύμφωνα με τα λεγόμενά σας πήραν τα πράγματα τον κατήφορο;
Θεωρώ πως τα πράγματα ήταν εδώ και δεκαετίες σχεδιασμένα, ώστε να πάρουν τον κατήφορο και να μιλάμε τώρα για γη που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, των σημερινών τσιφλικάδων. Ένας από τους λόγους που οδήγησαν την μικρομεσαία αγροτοκτηνοτροφική τάξη να πουλά σήμερα χωράφια, σπίτια, ζώα και μαντριά και να παραμένει και πάλι χρεωμένη, να μεταναστεύει και να μετοικεί είναι η λάθος διαπαιδαγώγηση της. Και επειδή αυτό θέλει σελίδες για να αναλυθεί, με απλά λόγια σωστή διαπαιδαγώγηση θεωρώ το παλιό συντεχνιακό πνεύμα. Σήμερα κουρεύουμε όλοι μαζί τα δικά σου πρόβατα, αύριο τα δικά μου. Να βοηθάμε ώστε να παράγουμε όλοι, αφού ο στόχος και ο εχθρός είναι κοινός. Να παίρνουμε από τους παλιούς την ευστροφία τους σε πολλά, όπως να μην πετάμε τίποτα, να βρίσκουμε κατασκευές που ευκολύνουν την ζωή όλων, κτηνοτρόφων και κοπαδιών και να γνωρίζουμε ότι η κτηνοτροφία σου αφήνει χαρά δημιουργίας και αξιοπρέπεια. Τούτο με ‘μαθε ο πατέρας μου να είμαι αξιοπρεπής ως κτηνοτρόφος, αφού πλούσιος δεν πρόκειται να γίνω. Και για να έχω σωστή κτηνοτροφική μονάδα πρέπει να βάζω πολύ προσωπική εργασία, υγιεινές συνθήκες σταυλισμού και διατροφής των ζώων, ώστε να μην περιμένω να επιβιώσω μόνο από τις επιχορηγήσεις.
Στις 18 του Νοέμβρη στην Αθήνα τι σκοπεύετε να κάνετε;
Nα κατεβούμε με λεωφορεία, γεωργικά μηχανήματα, προϊόντα, κουδούνια, γίδια, γάλατα και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα. Μαζικά, δυναμικά και ειρηνικά, με στόχο, όχι να ρίξουμε κυβερνήσεις, αλλά να διεκδικήσουμε το παρών το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας και αν υπάρξουν απώλειες, αυτές δεν θα είναι από την δική μας πλευρά. Γιατί συν της άλλης δεν καταλαβαίνω πως το δέχεται ο Έλληνας τα λεφτά από το προϊόν που παράγει, να τα εκμεταλλεύεται ο τραπεζίτης. Θα μπω στην λογική ότι τελικά πράγματι μας ψεκάζουν!
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:
Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου