BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Τα τρακτέρ στους δρόμους θα βγάλει η συντονιστική αγροτών

Έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, αφού προηγηθούν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο και νέα συνάντηση στις 8 Ιανουαρίου, προς εκτίμηση της κατάστασης, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα.

Νερό στον μύλο  των «εξεγερμένων» από την κυβέρνηση

1
0

Αναλυτικά η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής







Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων και Αλιέων που συνεδρίασε σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2015 στα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών στην Αθήνα, εκπροσώπων των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Φορέων – Οργανώσεων αφού εκτίμησε την κατάσταση μετά την μεγαλειώδη κινητοποίηση







στις 18 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα και αφού διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει την κατάθεση των Νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σε μετέπειτα χρόνο χωρίς όμως να τα αποσύρει.

Επειδή ο Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας για συνάντηση στην σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκε να εντείνουμε τον αγώνα μας με πολύμορφες Κινητοποιήσεις σε Τοπικό – Νομαρχιακό - Περιφερειακό Επίπεδο.

Νέα Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για Απόφαση κλιμάκωσης του Αγώνα την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα.

Δηλώσεις Ιερωνυμάκη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών της Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη οι κινητοποιήσεις των αγροτών τοποθετούνται χρονικά μετά τις γιορτές, «εκτός κι αν η κυβέρνηση επιδιώξει να μας αιφνιδιάσει, καταθέτοντας νωρίτερα νομοσχέδια που μας αφορούν.  Είμαστε σε ετοιμότητα. Σε περίπτωση αιφνιδιασμού, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη, με μορφές αγώνα που θα τις αποφασίζει καθεμιά περιοχή χωριστά. Θα ξεσηκωθεί ταυτόχρονα, με ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων, όλη η Ελλάδα!» επισημαίνει ο κ. Ιερωνυμάκης .

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μπάχαλο» τη διαδικασία καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τόνισε ότι «έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων από τους δικαιούχους».  Ο κ. Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στον αγροτικό κόσμο διχαστικά μηνύματα του είδους «μία περιοχή ευνοείται έναντι μίας άλλης» στην καθορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων. «Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και όλοι μαζί έχουμε κοινά, μεγάλα προβλήματα.  Τα μέτρα που πάνε να μας περάσουν αφανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Κι αυτό ακριβώς μας συσπειρώνει, μας ενώνει, δυναμώνει τον αγώνα μας» υπογραμμίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Αιχμή του δόρατος και στις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών θα είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ προστίθενται και άλλα αιτήματα όπως μείωση του κόστους παραγωγής, πρόληψη και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα που βαφτίζονται ελληνικά.

Ανοίγουν διόδια οι κτηνοτρόφοι βόρειας Ελλάδας

Στις 14 Δεκεμβρίου οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καβάλας θα ανοίξουν ελεύθερα για 2 ώρες τα διόδια στην Μουσθένη στο πλαίσιο μίας διαφορετικής διαμαρτυρίας αντί να προχωρήσουν στο κλείσιμο των δρόμων που προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

Η διαμαρτυρία αυτή εντάσσεται στην αντίδραση των κτηνοτρόφων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Καβάλας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτροφών Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. 

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στα διόδια του Ιάσμου στην Κομοτηνή.

Συσκέψεις ΣΕΚ με παραγωγούς







Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/12/2015 στην Αθήνα, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του  Συνδέσμου  Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με κύριο θέμα την  αποτίμηση  των αποτελεσμάτων των κινητοποιήσεων αγροτών κτηνοτρόφων  και αλιέων  και  τον  προγραμματισμό των δράσεων και των   μορφών των κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Εκτενής αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο κ. Πεβερέτο στις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΣΕΚ  σε ό,τι αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό που κατατέθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία  και  τους Φορείς. 

Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι η κινητοποίηση  στην Αθήνα ήταν μεγαλειώδης, η μεγαλύτερη μετά το 1974,  με συμμετοχή χιλιάδων  αγροτών, κτηνοτρόφων  και αλιέων  από  κάθε γωνιά της χώρας, γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά για την αναγέννηση και την οργάνωση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.

Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες και  τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την  κατανομή των δικαιωμάτων και την πληρωμή  της Βασικής Ενίσχυσης  στους αγρότες  και κτηνοτρόφους, έτους 2015. 

Αποφασίστηκε τα μέλη του  ΔΣ του ΣΕΚ να προχωρήσουν άμεσα σε οργάνωση κατά τόπους συσκέψεων με τους κτηνοτρόφους, σε όλη τη χώρα  για  την πλήρη ενημέρωσή τους, στη βάση των αιτημάτων και των διεκδικήσεών τους.

Οργή από τους αγρότες για το πετσόκομμα στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στις 11.30 το πρωί, απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης - Λαμίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της κινητοποίησης υπογραμμίζουν: «Διαμαρτυρόμαστε για το πετσόκομμα των ενισχύσεων - επιδοτήσεων στο οποίο προχώρησε ο οργανισμός, φέρνοντάς μας σε απόγνωση και αδυναμία να εξυπηρετήσουμε και τις πιο άμεσες ανάγκες μας.

Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν βαλθεί να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα πάνω στα αποκαΐδια και την εξαθλίωση της μικρομεσαίας αγροτικής οικογένειας, που μόνο κατ΄ όνομα είναι μικρομεσαία και όχι φτωχή, διασκεδάζοντας με ό,τι με κόπο και ιδρώτα εμείς παράγουμε και αυτοί μας κλέβουν.

Απαιτούμε:

1. Να καταβληθούν άμεσα το 100% των ενισχύσεων σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουμε καταθέσει.

2. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).

3. Να μη γίνει καμιά δέσμευση - κατάσχεσή τους από το Δημόσιο και τις τράπεζες».

Σάλπισμα Μπούτα για μπλόκα από Γενάρη







Εν τω μεταξύ, η πρόταση να βγουν τα τρακτέρ σε όλη τη χώρα, αλλά από τον Ιανουάριο κι αφού προηγηθεί συντονισμένα ενημέρωση σε όλες τις περιοχές "πέρασε" στη σύσκεψη της πανελλαδικής σύσκεψης της Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας την Κυριακή, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.

Είχε προηγηθεί συνάντηση Μπούτα-Αποστόλου την Παρασκευή, κατά την οποία δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα των αγροτών.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, τονίστηκε επίσης πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, συντονισμένα και οργανωμένα, ενώ ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε εισαγωγικά στην πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο με τον αρμόδιο υπουργό και τα όσα συζητήθηκαν.















«Βρήκαν παπά, δηλαδή Τσίπρα-Καμένο να μας θάψουν. Ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν το κάνουν τώρα… Να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτας. Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη της κοινής δράσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα.















«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεσηκώσουμε και να συσπειρώσουμε τον αγροτικό κόσμο», υποστήριξε ακόμα ο κ. Μπούτας, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα με αγρότες απ' όλη τη χώρα, έχοντας δημιουργήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού που διέκοπταν συχνά τους ομιλητές τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.















Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, αναφέρθηκε στις ενημερωτικές συσκέψεις και κινητοποιήσεις που έχει γίνει μέχρι τώρα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ενώ ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, είπε πως οι πολιτικές της ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκληρίζει την αγροτιά, κάνοντας λόγο για μαζικούς και διαρκείς αγώνες.















Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, αναφέρθηκε με τα πιο μελανά χρώματα στον κλάδο και στα πολλαπλά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκτιμώντας πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο.















«Η αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στο τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα αντιαγροτικά μέτρα που περιέχει αλλά και στην ΚΑΠ της ΕΕ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019, ειναι μονόδρομος», υπογράμμισε επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, προσθέτοντας πως «συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας και την ομοσπονδία, με τα αιτήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στήνουμε μπλόκο στο Μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα - παλεύουμε για την επιβίωση μας». 















Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως θέλουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, να γίνουν συσκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα και περιοδείες σε χωριά για να οργανωθεί καλύτερα όλη αυτή η κινητοποίηση.















Στη σύσκεψη παρέστη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κουτσός, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί μονόδρομο για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης.

Έτοιμοι για αγώνα και οι Βοιωτοί

Με μπλόκα στους δρόμους ετοιμάζονται να απαντήσουν και οι αγρότες της Βοιωτίας αγρότες στο νέο φορολογικό που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ.

Σε νεότερη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

"Αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η μορφή της κινητοποίησης είναι να βγούμε με τα τρακτέρ στους δρόμους. Η ημερομηνία δεν αποφασίστηκε και θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση και με τους αγρότες άλλων περιοχών της χώρας", σημείωσε το μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των αγροτών Γιώργος Τoκμάκης.

Και συμπλήρωσε: "Τα μέτρα για την φορολογία και το ασφαλιστικό έχουν μετατεθεί για το 2016 όποτε κατά πάσα πιθανότητα οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν με το νέο έτος, σε αυτή τη μετάθεση φυσικά και έπαιξε ρόλο η μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα"

Ο κ. Τoκμάκης όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει η κυβέρνηση σε οτι αφορά τον χρόνο της ψήφισης των μέτρων ενώ παράλληλα εξέφρασε και φόβους για καθυστέρηση στις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης παρά τις όποιες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικρατεί αλαλούμ καταγράφεται καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων και οι αγρότες δεν ξέρουν τι να κάνουν, η διαδικασία έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο ώστε οι αγρότες που εκτιμούν οτι έχουν αδικηθεί να κάνουν τις ενστάσεις τους και τον Δεκέμβριο να πληρωνόντουσταν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: "Να να μην έφταναν αυτά πέρασε και τροπολογία στην Βουλή ο υπουργός ο κ. Αποστόλου που αναφέρει οτι οι αποζημιώσει που είχαν πάρει οι αγρότες το 2009 θα πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα 46 εκατομμύρια το 2016 αν και την ίδια στιγμή δήλωσε οτι όσο παραμένει Υπουργός δεν θα πάρει τα χρήματα. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει κοροϊδία από την κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών".

Αγρότες Ιεράπετρας σε εγρήγορση

Κατά την τελευταία συνάντηση του Παγκρητίου Συντονιστικού αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντησή του, θα γίνει στο νομό Λασιθίου, με ευθύνη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Μετά από συννενόηση, αποφασίζουμε ότι αυτή θα γίνει στις 11/12/2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00,  στον Άγιο Νικόλαο, αίθουσα συνεδριάσεων περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα παρακάτω:

1. Ενημέρωση Παγκρητιου για Πανελλήνιο.

2. Αγρο-επιδοτήσεις και προβλήματα.

3. Ανασύσταση Παγκρήτιου Συντονιστικού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία