BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ραντεβού στον Πλατύκαμπο 18 Δεκέμβρη έδωσαν οι Λαρισαίοι

Σε διαμαρτυρία στον κόμβο Πλατύκαμπου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι αγρότες, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή Λαρισαίων συνεταιριστών. Παράλληλα, εναλλακτικές κινητοποιήσεις με άνοιγμα διοδίων ετοιμάζει το συντονιστικό αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ραντεβού στον Πλατύκαμπο 18 Δεκέμβρη έδωσαν οι Λαρισαίοι

5
0

Μετά το κάλεσμα που έκανε η συντονιστική επιτροπή Αγώνα Αγροτών, παραβρέθηκαν αρκετοί αγρότες και κυριάρχησε ο μεγάλος προβληματισμός της κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο.

Τα καυτά θέματα που βάζουν οι αγρότες μεταξύ άλλων και τους οδηγούν σε ένα κοινό αγώνα είναι:

·         Το κόστος παραγωγής

·         Το ασφαλιστικό

·         Το φορολογικό

Στην σύσκεψη που έγινε στο Κιλελέρ την Παρασκευή 4/12 με συμμετοχή πολλών αγροτών, όπως και στην αντίστοιχη σύσκεψη στον Αμπελώνα την Τετάρτη 9/12 αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν στα διάφορα χωριά του νομού, αναδείχτηκαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους αγροκτηνοτρόφους καθώς και η ανάγκη να εκφραστούν με διαμαρτυρία – συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα στις 18/12/2015.

Στον Πλατύκαμπο πολλοί αγρότες κατέθεσαν τον μεγάλο προβληματισμό που άφορά τις πρόσφατες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης του 2015, αλλά και τα αποτελέσματα της αναγνώρισης των δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί διαπιστώθηκαν πολλές αποκλίσεις και λιγότερες ενισχύσεις απ’ αυτές που ανέμεναν.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη είναι το πώς και πότε θα γίνουν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού, γιατί υπάρχει η υποψία ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κάνει την πληρωμή το Σεπτέμβριο του 2016, επικαλούμενη το καθεστώς των νέων προϊόντων που έχουν συνδεδεμένο για πρώτη φορά να τις κάνει όλες μαζί τότε.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κος Καλογιάννης Παναγιώτης στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους παρόντες ότι στη συνάντηση αγροτών από όλη την Ελλάδα που έγινε στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν , αποφασίστηκε ειδική σύσκεψη με μοναδικό θεμα για οριστική απόφαση ημερομηνίας κινητοποιήσεων  ανά την Ελλάδα και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/1/2016 στην Αθήνα.

 Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κος Τραγάκης Φάνης  στην δική του τοποθέτηση επισήμανε ότι ο αγώνας πρέπει και θα είναι ενωτικός, ότι η επιτροπή έχει διευρυνθεί σε αριθμό με την συμμετοχή πολλών νέων αγροτών απ’ όλη το νομό και θα συνεχίσουν να ενημερώνουν και να συζητούν για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας.

Στη συνέχεια  ο πρόεδρος των νέων αγροτών νομού Λάρισας και μέλος της επιτροπής κος Τζιότζιος Γρηγόρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι νέοι αγρότες πλήττονται σκληρά από τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, υπάρχουν πολύ κακές πληρωμές στα προγράμματα των νέων αγροτών και ιδιαίτερα επισήμανε το νέο χτύπημα που δέχτηκαν οι δικαιούχοι της απονιτροποίησης σε απόριψη και μεγάλες οικονομικές ποινές. Αυτό είναι απαράδεκτο και δηλώνει ότι οι νέοι αγρότες θα είναι παρόντες στις νέες κινητοποιήσεις που έρχονται.

Οι οικοδεσπότες της σύσκεψης κύριοι Καρατσιβούδης Πάρης και Παπαγιαννούλης Ευάγγελος, επισήμαναν το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στους αγρότες του κάμπου, τα φορολογικά μέτρα δεν οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά στο γκρέμισμα της παραγωγής. Οι αγρότες του κάμπου θέλουν και - όπως απέδειξαν και τις προηγούμενες φορές – μπορούν να κινητοποιηθούν όλοι μαζί, ενωτικά , ενάντια σ΄αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν. Το προσκλητήριο με αγροτικά μηχανήματα και με ότι ο καθένας μπορεί να μετακινηθεί και να είναι παρών σ΄ αυτό που εισηγείται η συντονιστική επιτροπή αγώνα του νομού Λάρισας.

Τέλος, στην συνάντηση μίλησαν και τοποθετήθηκαν αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι καταθέτοντας ο καθένας τον προβληματισμό του και δηλώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επισκέψεις – ενημερώσεις , να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται και να παλέψουμε ενάντια σ΄αυτά τα μέτρα γιατί δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε και δεν θα μπορούμε να ζήσουμε.

Κλείνοντας την σύσκεψη, το μέλος της επιτροπής Τσινούλης Τριαντάφυλλος ανακοίνωσε την νέα συνάντηση των αγροτών στη Φαλάνη την Παρασκευή 11/12/2015 στις 7:30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Φαλάνης και στο Ελευθέριο το Σάββατο 13/12/2015 στις 7:00 μ.μ

Ανοιχτά διόδια

Διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και ελεύθερη δίοδο των αυτοκινήτων στους σταθμούς διοδίων της Μουσθένης Καβάλας και του Ιάσμου Ροδόπης, για όση ώρα χρειαστεί ώστε να μοιραστεί το έντυπο υλικό, ετοιμάζει την προσεχή Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η Συντονιστική Επιτροπή  Αγώνα των αγροτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου, που συγκλήθηκε στη Ξάνθη και εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενάντια στα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία