BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στόχος τα 15 εκατ. ευρώ τζίρος για ΑΜΦΙΓΑΛ

Υψηλά βάζουν τον πήχη για τη νεότευκτη γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίστηκαν για το Μάιο, στη «μαμά» Ένωση Αγρινίου, που βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής επιχείρησης, Θωμά Κουτσουπιά, φιλοδοξία των συνεταιριστών του Αγρινίου, είναι η γαλακτοβιομηχανία να πιάσει σε πρώτη φάση και ορίζοντα τετραετίας ένα τζίρο της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Στόχος τα 15 εκατ. ευρώ τζίρος για ΑΜΦΙΓΑΛ

5
0

Για να γίνει αυτό, διευκρίνισε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ που οργάνωσε η Foodstandard, εταιρεία που τρέχει το πρόγραμμα ΟΕΦ της οργάνωσης, στα ορεινά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, είναι να αυξηθούν οι συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους του νομού για απορρόφηση αιγοπρόβειου αρχικά και αγελαδινού γάλακτος μετέπειτα.

Μεταφορά πόρων από πρώτο πυλώνα προτείνει ο Κουτσουπιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στο πλαίσιο ενθάρρυνσης νέων ανθρώπων της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, η Ένωση, προκρίνει ένα πρόγραμμα επιδότησής τους για δημιουργία μονάδων, αλλά και ανάπτυξη συμβολαιακής σχέσης με την ΑΜΦΙΓΑΛ, για την απορρόφηση του γάλακτος.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρότεινε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, «θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του β’ πυλώνα στήριξης της ΚΑΠ, ακόμη και μεταφορά κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα».

Σημειωτέον πως την περίοδο 2014-1015 η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής σε τιμές για το μεν πρόβειο από  98 λεπτά έως 1,08 ευρώ το κιλό, για το δε γίδινο 58 λεπτά του ευρώ, συνάπτοντας συνεργασία με ΔΩΔΩΝΗ και Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αλλά και μετέπειτα με την εταιρεία  «Ήπειρος».

Τα 7,5 εκατ. ευρώ έφτασε το κόστος

Η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ σε γάλα ανέρχεται σε 8.000 τόνους, ενώ η εταιρεία μπορεί να παραλαμβάνει 120 τόνους γάλα ημερησίως, με παραγόμενα προϊόντα αρχικά Φέτα σε δοχεία και σκληρά τυριά.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης άγγιξε τα 7,6 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα αρχικά σχέδια και το επενδυτικό πλάνο, που εγκρίθηκε το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 6,8 εκατ. ευρώ. 

Στο εργοστάσιο σε πρώτη φάση θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150, ενώ για την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων, η διοίκηση έχει εξασφαλίσει, όπως λέει, συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το 80% να «ταξιδεύει» στις ΗΠΑ.

Επίσκεψη στο υπό ανακαίνιση εργοστάσιο ελιάς

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που οργάνωσε η Foodstandard, το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου, έγινε «αυτοψία» στο υποκατάστημα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην Αμφιλοχία και στην εκεί συνεδριακή αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προφίλ της Ένωσης, η ιστορική της διαδρομή, η σημερινή της δυναμικότητα, τα μελλοντικά σχέδια.

Όπως αναφέρθηκε από το γενικό διευθυντή, Νίκο Καζαντζή, το υποκατάστημα Αμφιλοχίας κάνει τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς εξυπηρετεί παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην ΑΜΦΙΓΑΛ και στο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών στην Σπολάιτα, λίγο έξω από το Αγρίνιο παρουσία πάντα του προέδρου και του διευθυντή της Ένωσης, αλλά και των προϊσταμένων κάθε μονάδας.

Στοιχεία για το πρόγραμμα ΟΕΦ

Η Ένωση Αγρινίου συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 & 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), ενώ η Ομάδα Παραγωγών της απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας, σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018. 

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως: 

-Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3

-Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)

-Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας [έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και εκπαιδεύσεις των παραγωγών της Ομάδας σε θέματα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος]. Σύμφωνα με το ΠΕ, έχει προγραμματιστεί ο υπολογισμός ετησίως των εκλυόμενων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από 500 ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ΣΟΔ με τη χρήση ερωτηματολογίων

-Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας 

-Παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση. Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ

-Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου

-Συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία