BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δεν έχει λεφτά να αποζημιώσει όλες τις ζημιές ο ΕΛΓΑ

Ευρύτερες περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό και αν δεχτούμε αυτή τη ζημιά δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις, φαίνεται πως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου στον Τύρναβο, παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό του Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Δεν έχει λεφτά να αποζημιώσει όλες τις ζημιές ο ΕΛΓΑ

3
0

Μάλιστα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η εν λόγω σύσκεψη έμοιαζε με «φιέστα που στήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ».

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΑΣΛ αναφέρονται τα εξής: «Στην ομιλία του επανέλαβε για μια ακόμη φορά το ίδιο που ακούμε τόσο καιρό και από τον τοπικό ΕΛΓΑ. Ενώ δέχεται ότι υπήρξε παγετός την 26η Μάρτη και ότι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ θεωρείται ότι θερμοκρασία κάτω του μηδενός είναι παγετός και πρέπει να αποζημιώνεται ως ζημιογόνο αίτιο, εν τούτοις αρνούνται να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, τα δένδρα είναι άδεια από καρπό και δεν θα έχουν εισόδημα καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου. Όμως στην ομιλία του παραδέχτηκε κάποιες αλήθειες:

-Ευρύτερες περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό και όπως είπε αν δεχτούμε αυτή τη ζημιά δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

-Από το 2011 που ισχύει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι καθαρά ανταποδοτικός οργανισμός. Στηρίζεται αποκλειστικά στα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που πληρώνουν και τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού και ότι περισσεύει το δίνουν για αποζημιώσεις.

-Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ παρότι στον κανονισμό που ψήφισαν υπάρχει ρητή υποχρέωση να χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ με ένα ποσό που τουλάχιστον να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του.

-Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όλα τα ζημιογόνα αίτια από τον κανονισμό και για την ένταξη και άλλων αιτιών στον κανονισμό θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω οι αγρότες. Δηλαδή λειτουργούν τον ΕΛΓΑ σαν μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

-Επιδιώκουν να μας αποζημιώσουν μέσω ΠΣΕΑ, που είναι ψίχουλα και δίνονται μετά από 3-4 χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απέκρυψε από τους αγρότες της Επαρχίας Τυρνάβου την αλήθεια δίνοντας αόριστες υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουν ζημιά από τον παγετό και δεν έχουν παραγωγή, ούτε αποζημίωση θα πάρουν αλλά και θα πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ή θα τις βεβαιώσουν στο δημόσιο ταμείο. Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι…

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου καταγγέλλουμε ότι η επιμονή του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει για τον παγετό  με τελείως σαθρά επιχειρήματα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Απατούμε η κυβέρνηση και το υπουργείο να δώσουν άμεσα πολιτική λύση ξεκινώντας τη διαδικασία των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων με τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπόλογοι και ψεύτες στους αγρότες και θα μας βρουν μπροστά τους.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

1. Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου 2016

2. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου μας από το 2015

3. Ζητάμε ο ΕΛΓΑ να γίνει κρατικός δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση

4. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο

5. Δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε συντονισμό με τους πληγέντες αγρότες όλης της χώρας θα διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας

Αποζημιώσεις από παγετό, όχι από άλλα αίτια στον Τύρναβο

Θα αποζημιωθούν μόνο οι καλλιέργειες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον παγετό, ενώ για τις ζημιές που οφείλονται σε άλλα αίτια, παρέπεμψε τους παραγωγούς στα ΠΣΕΑ, μέσω του κανονισμού De minimis ή μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές σε σύσκεψη στον Τύρναβο.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμος Τυρνάβου και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία των τοπικών φορέων, εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές τόνισε ότι βασική αρχή του Οργανισμού είναι να αποζημιώνονται γρήγορα και δίκαια οι αγρότες, αναφερόμενος στο θέμα του παγετού που έπληξε τις δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν τα εξής:

- άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου.

-Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της περιοχής από το 2015.

-Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αλλαγή κανονισμού, ώστε να αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα αίτια που πλήττουν τις καλλιέργειες στην παραγωγή και στο κεφάλαιο και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες.

 

Ένταση για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΕΛΓΑ

Αναφορά έγινε και στις αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, ζητώντας να παραμείνουν οι ασφαλιστικές εισφορές στα ίδια επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έλειψαν οι διαφωνίες, κυρίως για τα κριτήρια του ΕΛΓΑ στον χαρακτηρισμό του παγετού. Γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση από την αίθουσα εκπροσώπων της ΕΟΑΣΝΛ, οι οποίοι επέμεναν στις τοποθετήσεις τους ότι η ζημιά που προκλήθηκε φέτος στις καλλιέργειες οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό που «χτύπησε» την περιοχή στις 26 Μαρτίου.

Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή ειδικών επιστημόνων που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ζημιά οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό, υποστήριξαν ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να σεβαστεί αυτά τα πορίσματα και τις εκτιμήσεις και να αποζημιώσει τους αγρότες για τη ζημιά.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ προσπάθησε να τους μεταπείσει, ώστε να ακούσουν τις απαντήσεις του, στα ερωτήματα που τέθηκαν. Εκπρόσωποι συνεταιρισμών ζήτησαν επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού, πολλοί υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνει εξατομίκευση της ζημιάς σε κάθε παραγωγό για να αποφευχθούν αδικίες αλλά και σπατάλες, προηγούμενων ετών, ενώ οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ζήτησαν να υπάρξει ξεχωριστό ταμείο για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Κάτι που φαίνεται ότι βρήκε σύμφωνο τον κ. Κουρεμπέ ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι οι πιο αδικημένοι.

 

Προς έκδοση τα πορίσματα του 2015, όχι όμως άμεσα οι αποζημιώσεις

Ακόμη, ο κ. Κουρεμπές αναφέρθηκε στα θέματα των αποζημιώσεων προηγούμενων ετών λέγοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα πορίσματα για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2015, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα δοθούν άμεσα και οι αποζημιώσεις.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού όταν ολοκληρωθούν οι οικονομοτεχνικές μελέτες, ενώ πολλές φορές επανέλαβε ότι ΕΛΓΑ και αγρότες μοιράζονται τη φτώχεια αφού δεν υπάρχει καμία ενίσχυση του οργανισμού από το κράτος και οι μόνοι πόροι του είναι οι εισφορές των αγροτών.

Παράλληλα συνέστησε στους παραγωγούς που δεν προχώρησαν σε δηλώσεις ζημιάς να περιμένουν λίγες ημέρες, ώστε να αποφανθεί η επιστημονική ομάδα για τον χαρακτηρισμό του παγετού και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών.

 

Αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έκανε λόγο και ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης που ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αντικειμενικές και δίκαιες αποζημιώσεις.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου Χαρίκλεια Σουρλατζή- Ζαχαράκη ενώ στο πάνελ βρίσκονταν και ο διευθυντής των γραφείων του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Μιχάλης Λιόντος που υποστήριξε ότι τα τελευταία 5 χρόνια στο Δήμο Τυρνάβου δόθηκαν 15.356.627,86 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω χρήματα όλες οι αποζημιώσεις για το 2015.

Τέλος, ο κ. Κουρεμπές υποστήριξε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, απέφεραν στον οργανισμό 1,5 εκ. ευρώ για διάστημα 7 μηνών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία