BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στις πλατείες των χωριών από Δευτέρα τα τρακτέρ

Να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από Δευτέρα και κάποια στιγμή στο τέλος της εβδομάδας -με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 26 του μήνα- και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες να ξεκινήσει η πομπή για τη Νίκαια, αποφάσισαν οι αγρότες που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου στο Βασιλί Φαρσάλων, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Στις πλατείες των χωριών από Δευτέρα τα τρακτέρ

4
0

Η ολιγοήμερη παράταση από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε έξοδο των τρακτέρ στην εθνική οδό από τις 23 Ιανουαρίου, κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο, μέχρι και τη Δευτέρα, στελέχη της Ομοσπονδίας θα «οργώσουν» τον νομό, περιοδεύοντας σε πολλά χωριά (σήμερα θα επισκεφθούν την Ζωοδόχο Πηγή και την Κρήνη Φαρσάλων), εξηγώντας στους αγρότες τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μείνουν στα καφενεία, αλλά να βγούνε στους δρόμους, διεκδικώντας μέσα από τις τάξεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων τα δίκαια αιτήματα τους.

Πάντως, τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά της επαρχίας Φαρσάλων και της Καρδίτσας δίνουν μικρή αναβολή στην έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό. Άλλωστε, πολλά από τα αγροτικά μηχανήματα που θα συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας είναι ακόμη «παγωμένα», αφού μέχρι και την Τρίτη τόσο στην επαρχία Φαρσάλων όσο και στην Καρδίτσα, χιόνιζε. Προβληματισμό προκαλεί και η πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη.

Ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση ήταν ικανοποιητική ως προς τη συμμετοχή και τη διάθεση των αγροτών, μετέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της ΕΟΑΝΣ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις, την Παρασκευή στα Τρίκαλα από την Ομοσπονδία «Η Άνοιξη», στην Αγιά από την ΕΟΑΣΝ Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας Αγιάς και το Σάββατο 21 του μηνός στη Γαλήνη Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στην Καρδίτσα, στα γραφεία της ΤΕΔΚ θα γίνει σύσκεψη της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας όπου ο Βαγγέλης Μπούτας και οι αγρότες της Καρδίτσας θα εκτιμήσουν την κατάσταση.

Προγραμματισμός δράσεων

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα συνεχίζουν την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων με περιοδείες και συσκέψεις με στόχο να στηθούν πανίσχυρα μπλόκα στον Κόμβο Νίκαιας μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία του Νομού Λάρισας.

Παρασκευή 20/1 Σύσκεψη στην Αγιά στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ

Περιοδεία στην Ζωοδόχο Πηγή 6μμ, σύσκεψη στην Κρήνη 7μμ

Σάββατο 21/1 Σύσκεψη στην Γαλήνη 1 το μεσημέρι στην ταβέρνα ΓΚΕΚΑΣ

Σύσκεψη χωριών του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα στην Βαμβακού στις 7 το απόγευμα.

Κυριακή 22/1  Σύσκεψη στον Κυπάρισσο στις 11 το πρωί

Σύσκεψη στο Κατωχώρι Φαρσάλων 6 το απόγευμα

Δευτέρα 23/1 Μπλόκο στην διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα) απο τους Α.Σ της επαρχίας Τυρνάβου και Ελασσόνας. Προσυγκέντρωση τρακτέρ στο Δαμάσι.

Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στον υπόλοιπο Νομό

Σύσκεψη στα Βρυσιά Φαρσάλων στις 7 το απόγευμα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Βασιλί-Φαρσάλων από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της επαρχίας ώστε μαζί με τους συναδέλφους μας από τον υπόλοιπο νομό της Λάρισας, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, να στήσουμε ένα πανίσχυρο μπλόκο στη Νίκαια. Δεν περισσεύει κανείς. Η μόνο απάντηση στις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αφανισμό είναι ο ενωμένος και ανυποχώρητος αγώνας μας.

Τη Δευτέρα βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών μας στέλνοντας μήνυμα αγώνα για την επιβίωσή μας.

Ξεκινάμε πρόγραμμα για συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων από Παρασκευή απόγευμα σε Ζωοδόχο Πηγή 6μμ και Κρήνη 7μμ

Η σύσκεψη του Α.Σ Νίκαιας χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητα της και πάρθηκε ανάλογη απόφαση για κάθοδο των τρακτέρ τη Δευτέρα στις πλατείες των χωριών.


Στις υπόλοιπες περιοχές

Για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου  έχει προγραμματιστεί παμβοιωτική σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων στο Διοικητήριο Λιβαδειάς, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων, ενώ και το μπλόκο των Τεμπών αναμένεται να αποφασίσει έως τη Δευτέρα τη στάση που θα κρατήσει. Πάντως, τον προγραμματισμό τους για τη μορφή των κινητοποιήσεων έχουν ήδη αποφασίσει οι αγρότες στην Κόρινθο, όπου θα παραταχθούν τη Δευτέρα στο λιμάνι Κιάτου, ενώ ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν και οι αγρότες της Μεσσήνης.

Στους δρόμους βγαίνουν τα τρακτέρ και στη Ζάκυνθο, με τη συγκέντρωση που θα γίνει με τα μηχανήματα να έχει οριστεί στην περιοχή της «Λούμπας».

Έναρξη κινητοποιήσεων των αγροτών αποφάσισε και η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με τους παραγωγούς να παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στην Καλλονή. Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των παραγωγών της Λέσβου είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Τα τρακτέρ τους κατεβάζουν στους δρόμους και οι αγρότες στην Κρήτη, με τον σχεδιασμό να θέλει τα αγροτικά μηχανήματα να παρατάσσονται στον κόμβο των Πραιτωρίων, στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Κινητοποιήσεις και στην Κέρκυρα αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις πανελλαδικές αποφάσισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων μαζί με 10 ακόμη σωματεία και συλλογικότητες. Ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεών τους προβλέπει πορείες και μπλόκα σε κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της Κέρκυρας, την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τον «δρόμο του αγώνα» με κατεύθυνση τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα παίρνουν οι Σερραίοι αγρότες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνέλευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκεντρώσουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 

Επιστολή Βουλγαρίας για ανοιχτά σύνορα

Υπό το πρίσμα αυτό, επιστολή προς τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, απέστειλε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων από Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές, στο πλαίσιο των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεών τους. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των ενώσεων μεταφορέων της Σόφιας δηλώνουν πως σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν στο μπλοκάρισμα των συνοριακών διαβάσεων, θα προβούν και εκείνοι σε αντίποινα, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση μέσω οδικών αξόνων που καταλήγουν, μέσω της χώρας τους, στην Ελλάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία