BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με 100 τρακτέρ στην Agrotica η επιτροπή αγώνα αγροτών

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τις προσεχείς ημέρες με την ευκαιρία της 27ης διεθνούς έκθεσης «Agrotica».

Με 100 τρακτέρ στην Agrotica η επιτροπή αγώνα αγροτών

7
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των τρακτέρ που η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας (με πρωτεργάτες  Μακεδόνες και Θεσσαλούς) θα «κατεβάσει» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου, θα ανέρχεται περίπου σε 100.

Υπενθυμίζεται ότι στη συντονιστική επιτροπή αγροτών Ελλάδας εντάχθηκαν επαγγελματίες από Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Με δηλώσεις τους την Τρίτη, εκπρόσωποι των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της 1ης Φεβρουαρίου (σσ. ημέρα των εγκαινίων της 27ης Agrotica, στις 19.00 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου), επεσήμαναν ότι το ραντεβού δόθηκε στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της ΧΑΝΘ στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισαν, με την άφιξη των τρακτέρ από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας -ανατολική και βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα και Ημαθία- θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί, στη συμβολή των οδών Στρατού, Β. Γεωργίου, Ν. Γερμανού, Τσιμισκή και Αγγελάκη.

Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, είναι προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με την ηγεσία της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, προκειμένου από κοινού να ρυθμιστούν οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος και να παραμείνει στο χώρο μέχρι την ώρα των εγκαινίων της έκθεσης, στις 7 το απόγευμα, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα μαχητικότητας και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και τα οποία υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά του.

Κατά τις ίδιες πηγές, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού θα επιχειρήσει να κανονίσει συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να του παρατεθούν τα αιτήματα του κλάδου και αναλόγως τις απαντήσεις που θα λάβουν θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εφόσον δεν ικανοποιηθούν, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιδιωχθεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό, για να ζητηθεί η παρέμβασή του, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα επιχειρηθούν και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διευκρινιστεί η στάση που τηρούν απέναντι στις αγροτικές διεκδικήσεις.

Στην ίδια λογική, πρόθεση του Συντονιστικού Επιτροπής Αγώνα Ελλάδος είναι να προκαλέσουν και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αποκλειστικά για το αγροτικό, με την παρουσία κι εκπροσώπων των παραγωγών για να καταθέσουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, αγρότες από το νομό Σερρών σε σύσκεψη την Τρίτη αποφάσισαν ομόφωνα τελικά να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της προσεχούς Πέμπτης

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και μέλη των διοικήσεων τόσο της Ένωσης Νέων Αγροτών, όσο και του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου

Από το άγαλμα Βενιζέλου τα τρακτέρ του Μπούτα
Από την πλευρά της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο για το Σάββατο 3/2, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπό τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα

Υπενθυμίζεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, εδώ και εβδομάδες στήνουν αγροτικά μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας και παρότι η συμμετοχή φέτος είναι υποτονική, με αποτέλεσμα να αναθεωρούνται κατά τόπους οι κινήσεις των αγροτών, το αρχικό σχέδιο δεν εγκαταλείπεται και παραμένουν στον δρόμο

Ο χάρτης των μπλόκων

Τα μπλόκα που ήδη έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία της χώρας ενισχύονται, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι πολύμορφες δραστηριότητες στο πλαίσιο της πανελλαδικά συντονισμένης κινητοποίησης, στην οποία κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αγροτών της Ανθήλης στην Φθιώτιδα, που απέκλεισαν την Τετάρτη το πρωί την κυκλοφορία.

Μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (Κόμβος Αερινού στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Την Τρίτη 30 Γενάρη στο Αίγιο, συμβολική κατάληψη στην ΔΟΥ πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Στη Μαγνησία, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στήθηκε το μπλόκο στον κόμβο του Αερινού με τα τρακτέρ να παρατάσσονται στο σημείο, με απόφαση της Επιτροπής Αγώνα Μπλόκου Αερινού.

Στην Κέρκυρα έγινε παρέμβαση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη έθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους. 

Στον Λαγκαδά, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά πραγματοποίησε συγκέντρωση - ενημέρωση στην πλατεία του Λαγκαδά. Ταυτόχρονα στην διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Agrotika στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Φλεβάρη.

Στον κόμβο της Φιλιππιάδας από τις 20.00 έως τις 22.00 έγινε αποκλεισμός της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύματα, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε και κλιμάκιο της ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ μαζί με τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Νέα μπλόκα σε Ευρυτανία, Κοζάνη και Φλώρινα

Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες οι αγρότες, ενώ νέα μπλόκα στήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Ευρυτανία, Κοζάνη και Φλώρινα. Παράλληλα, όπως έχει γράψει ξανά το AgroNews ετοιμάζονται για δυο χωριστά συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη την 1η και στις 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

«Ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» «οι αγρότες έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο σε σχέση με άλλους κλάδους, ενώ το 2017 η φορολογία τους στο εισόδημα, ήταν μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια».

Λάρισα: Συμβολικός αποκλεισμός με τρακτέρ στον κόμβο Αγιάς

Στον συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στον κόμβο της Αγιάς προχώρησαν για περίπου μια ώρα οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η κινητοποίηση, σύμφωνα με τους αγρότες, στόχο είχε να γίνουν γνωστά τα αιτήματά τους, αλλά και να ενημερώσουν τους φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους.

Στην κινητοποίηση των αγροτών συμμετείχαν περισσότεροι από 25 φορείς, όπως αγροτικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Oλιγόλεπτος αποκλεισμός της Χανίων – Ρεθύμνου από αγρότες

Σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου στο ύψος της περιοχής «Μεγάλα Χωράφια», προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και φοιτητές, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ενωτικής Ομοσπονδίας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή σε κινητοποιήσεις και, όπως έχουν ανακοινώσει, θα αποκλείουν καθημερινά για λίγα λεπτά την εθνική οδό.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα ενώ διένειμαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική και ζητούν τη λήψη μέτρων για στήριξη των εισοδημάτων τους.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στα μπλόκα του αγώνα και καλούμε όσους δεν βγήκαν ακόμα, να πάρουν μέρος.

 Μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας και στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου) , Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου),  Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας),  Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου),  Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

 Νέα μπλόκα θα στηθούν, τις επόμενες μέρες, σε άλλες περιοχές της χώρας.

 Χαιρετίζουμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετέχουν και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, (συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες κ.α.), τις οποίες οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην επιβίωσή μας.

Χαιρετίζουμε τους τευτλοπαραγωγούς που, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεών της από την κυβέρνηση, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας να πληρωθούν για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι.

 Σταθμό σ’ αυτή την αγωνιστική μας πορεία θ’ αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουμε το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια  της Εκθεσης  “Agrotica. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί  στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου και θ’ ακολουθήσει πορεία προς τον χώρο της Εκθεσης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, την Τετάρτη 31 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, (7ος όροφος).  

 ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ “AGROTICA”.

 Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε»

 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ – ΔΕΥΤΕΡΑ 29/1 2018

Στήριξη στις κινητοποιήσεις από τους Γιαννιώτες

Η επιτροπή αγώνα Ν. Ιωαννίνων εξέφρασε την στήριξής της σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής έχει ως εξής:

Όλοι μαζί για να κρατήσουμε την παραγωγή ΖΩΝΤΑΝΗ!

Η επιτροπή αγώνα Ν. Ιωαννίνων εκφράζει την στήριξη της σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε για άλλη μια χρονιά

Στην συνάντηση που είχαμε χτες 26 Ιανουαρίου 2017, αποφασίσαμε ομόφωνα την στήριξη μας στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις καθώς και στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της έκθεσης Agrotica.

Το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει για να αποφασίσει το μέλλον των  κινητοποιήσεων στον Νομό μας.

Όλοι μαζί για να κρατήσουμε την παραγωγή ΖΩΝΤΑΝΗ!

Επιτροπή αγώνα αγροτών Ν. Ιωαννίνων

Νέες δράσεις από τους αγρότες της Αργολίδας

Το Σάββατο 27 Γενάρη πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας στον κόμβο του Ινάχου όπου και βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Η Γ.Σ. αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στο σημείο, όπου καταφθάνουν ήδη και νέα τρακτέρ για να το ενισχύσουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α) έχει ως εξής:

Το Σάββατο 27 Γενάρη πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας στον κόμβο του Ινάχου όπου και βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Η Γ.Σ. αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στο σημείο, όπου καταφθάνουν ήδη και νέα τρακτέρ για να το ενισχύσουν.

Συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή και αποφασίστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Κάθε μέρα μέλη του Συλλόγου θα πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά της περιοχής με σκοπό την ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων.

Την Τετάρτη το πρωί μέλη του Συλλόγου θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στη λαϊκή αγορά του Άργους καθώς και στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 7 μμ, υποδεχόμαστε στο χώρο του μπλόκου Σωματεία και Φορείς προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Εντείνουμε τις προετοιμασίες μας και καλούμε όλους τους αγρότες να δώσουν το παρόν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Agroticaτο Σάββατο 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις συμμετοχής στο χώρο του μπλόκου και στο τηλέφωνο 6942852356.

Συκιά και Ερμίτσα έκλεισαν οι Αιτωλοακαρνάνες

Από την Κυριακή ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες  της Αιτωλοακαρνανίας, αφού μέσα από τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών αναδείχτηκε ότι είναι μονόδρομος η κλιμάκωση του αγώνα απέναντι σε παλιά και νέα μετρά. 

Έτσι την Κυριακή στις 11 το πρωί πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου, μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας.

Όπως δήλωσε στο agriniSite.gr ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτ/νίας Σπύρος Κοτοπούλης η κινητοποίηση και ο συμβολικός αποκλεισμός ήταν η αρχή των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Κάλεσμα από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των αγώνων που διεξάγει, στις 28/01/2018 ημέρα Κυριακή, ξεκίνησε να συγκεντρώνει τρακτέρ στον κόμβο Αντιγόνου και καλεί τους αγρότες – κτηνοτρόφους της περιοχής να στηρίξουν έμπρακτα την διαμαρτυρία με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

«Στα δίκαια αιτήματα τους οι παραγωγοί ζητούν την συμπαράσταση όλων των κατοίκων της περιοχής, των Συνεταιρισμών, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των Συλλόγων και Συλλογικοτήτων της περιοχής Αμυνταίου.

Οι προτάσεις των παραγωγών αφορούν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλαγή του ασφαλιστικού και εφαρμογή της νομοθεσίας στους κανόνες της αγοράς. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια (το χωράφι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο αλλά πάγιο της εκμετάλλευσης), ακατάσχετο λογαριασμό για τους αγρότες, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες και ξεκάθαρο προσανατολισμό όσον αφορά στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελληνοποιήσεις – εμπάργκο).

Ο αγώνας είναι διαρκής και ωσότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της περιοχής μας αλλά και της ελληνικής υπαίθρου γενικότερα», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Παράλληλα με έτερη ανακοίνωση ενημερώνει τους αγρότες της περιοχής ότι το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018  θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης “AGROTICA”.

«Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου θα μισθώσει λεωφορεία για την μετακίνηση των παραγωγών προς και από την Θεσσαλονίκη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου (πρώην ΕΑΣ Αμυνταίου) ή στο μπλόκο Αντιγόνου έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου», σημειώνει.

Τηλ. επικοινωνίας: 23860-23813 (εσωτ 303) &  6973350585.

ΣΑΣΟΕΕ: Οι αγρότες «απαντούν» στην κυβέρνηση με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα  

«Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε κάθε μεριά της Ελλάδας είναι η «απάντηση» στην «εχθρική» πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της χώρας, και η οποία απειλεί να διαλύσει τον πρωτογενή «πλούτο» της Ελλάδας και να οδηγήσει σε εξαθλίωση τις οικογένειες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών  Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος.

«Η συνεχόμενη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων – απόρροια των πράξεων και των παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης - οδηγούν μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους», επισημαίνει ο ΣΑΣΟΕΕ.

Παράλληλα, όπως λέει «η κυβέρνηση ανοίγει από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δικαστικές διώξεις, τις ποινές, τη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και την ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα επιπλέον προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει στην ελληνική γεωργία η νέα ΚΑΠ η οποία θα εφαρμοστεί μετά το 2020, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αγροτική της πολιτική και να στοχεύσει πλέον στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και όχι στην αποδυνάμωσή του», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε κάθε μεριά της Ελλάδας είναι η «απάντηση» στην «εχθρική» πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της χώρας, και η οποία απειλεί να διαλύσει τον πρωτογενή «πλούτο» της Ελλάδας και να οδηγήσει σε εξαθλίωση τις οικογένειες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η συνεχόμενη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων – απόρροια των πράξεων και των παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης - οδηγούν μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δικαστικές διώξεις, τις ποινές, τη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και την ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα επιπλέον προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει στην ελληνική γεωργία η νέα ΚΑΠ η οποία θα εφαρμοστεί μετά το 2020, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αγροτική της πολιτική και να στοχεύσει πλέον στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και όχι στην αποδυνάμωσή του.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκτιμά ότι, η στρατηγική της χώρας, προκειμένου να αναδείξει τον αγροκτηνοτροφικό τομέα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συντάξεις «αξιοπρέπειας», τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, και του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια των αγροτών κ.ά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει έντονες κοινωνικές αναταραχές στην περιφέρεια.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και θα είναι πάντα δίπλα τους στους αγώνες που δίνουν, όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να κρατήσουν όρθιο τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες της Πανελλαδικής

Πληθαίνουν τα μπλόκα στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι αγρότες, εντείνοντας ταυτόχρονα τις προετοιμασίες για τα δυο, χωριστά συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, την 1η και στις 3 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου συλλαλητήριο προετοιμάζει η νεοσύστατη επιτροπή αγώνα αγροτών Ελλάδας, με συμμετοχή αγροτών από την Θεσσαλία, την Μακεδονία και άλλες περιοχές, ενώ στις 3 του μήνα δικό τους συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που βρίσκονται ήδη με τρακτέρ σε πολλά σημεία της επικράτειας.



Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής κινητοποίησης, μετά τα δύο μπλόκα που στήθηκαν σε κόμβους του νέου αυτοκινητόδρομου από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, την Πέμπτη στήθηκε νέο μπλόκο από τους αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να έρθουν κι άλλα τρακτέρ στο μπλόκο, καθώς «μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε, να έχουμε κάποιες λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουμε, αλλά και να αποτρέψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης που είτε τα είχε ψηφίσει και δεν τα έχει εφαρμόσει ακόμα είτε τα έχει στα συρτάρια». Κάλεσε τους αγρότες που δεν βρίσκονται ακόμα στο μπλόκο να ξεπεράσουν τις πιέσεις που δέχονται από διάφορους, «που δήθεν ήθελαν την ενότητα του αγώνα και τρέχουν αυτές τις μέρες στα χωριά και τους λένε να μη βγουν και να καθίσουν στο σπίτι τους». «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε από το σπίτι», τόνισε, «αλλά στους δρόμους του αγώνα».

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεγάλη «κινητοποίηση» από γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της περιοχής, που πρόσκεινται πολιτικά κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μη βγουν τρακτέρ και να μη στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο. «Τα τηλεφωνήματα και τα sms προς τους αγρότες στα χωριά με "προτροπές" και "προειδοποιήσεις" να μην πάρουν τα τρακτέρ και κινηθούν προς μπλόκο πήγαιναν κι έρχονταν, από το πρωί έως το βράδυ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί, αγρότες από χωριά της Αγιάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, απαιτώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές για τις καταστροφές από τον παγετό και το χαλάζι της περασμένης άνοιξης, για τις οποίες... δεν έχουν ακόμα γίνει οι εκτιμήσεις!

Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Αερινού στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας, κάτι που θα συζητηθεί στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βελεστίνο.

Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα, στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου έφτασαν την Πέμπτη κι άλλα τρακτέρ, ενώ προγραμματίζονται συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου την Κυριακή το μεσημέρι, καθώς και συγκέντρωση στην Εφορία Τρικάλων.


Δράσεις από το μπλόκο της Καρδίτσας


Οι δε αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασής τους για πολύμορφες δράσεις την Παρασκευή το πρωί οργανώνουν κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για την «ποιότητα του βαμβακιού», στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντας την ημερίδα «φιέστα» αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου. Αναφερόμενη στο ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, σημειώνει ότι «στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι" σ' αυτές τις Ενώσεις».

Και συνεχίζει: «Τι έρχονται να μας πουν, εδώ στην Καρδίτσα ("όλως τυχαίως" την ώρα που έχουμε στήσει ένα ισχυρό μπλόκο - σημείο αναφοράς για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας), οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης; Ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του; Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε στην Καρδίτσα και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί "έξτρα" από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη (...) Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι - όπως και στα άλλα προϊόντα - αλλά διαμορφώνεται στην "ελεύθερη" αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών παίρνουν την παραγωγή σε "ανοιχτές τιμές", με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσο ούτε πότε θα πληρωθούμε. Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος. Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία, το πράσινο σκουλήκι και τις άλλες αρρώστιες. Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Πρόβλημα, δηλαδή, τεράστιο είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Για την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου της Καρδίτσας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σε Μακεδονία και Θράκη


Δύο αγροτικά μπλόκα στήθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της Βέροιας έβγαλαν τα τρακτέρ στην Κουλούρα και οι αγρότες της Πέλλας στο Γυψοχώρι. Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες της Νάουσας θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στη διασταύρωση της Νάουσας. Όλοι τους ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ και μέχρι το βράδυ αναμένονταν και άλλοι αγρότες από τα γύρω χωριά με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Αντίστοιχα, στον κόμβο Γυψοχωρίου της Πέλλας, στο 65ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, συγκεντρώνονταν μέχρι αργά το βράδυ οι αγρότες.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» θα καθόριζε μέσα από συνέλευση τις κινητοποιήσεις του.

Το, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα με προοπτική στη συνέχεια να στήσουν μπλόκο στον κόμβο Καστανιών.

Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό, με προοπτική να προχωρήσει σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αργους Ορεστικού.

Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.

Στην υπόλοιπη χώρα


Στην υπόλοιπη χώρα, πέρα από το μπλόκο στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης που έχει ήδη στηθεί, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται ως εξής:

-- Την Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά), στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες) και στην Πρέβεζα (στις 11 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου).

-- Το Σάββατο, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα, στις 11 π.μ.). Επίσης αύριο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) διοργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Μαντουδίου, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/1 στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Υπέρ των κινητοποιήσεων η Λαϊκή Ενότητα

Χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας το 2018, ως «χειρότερη μνημονιακή χρονιά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας έχει ως εξής:

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες

Η  Λαϊκή   Ενότητα   χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους  αγρότες και στηρίζει  τα  δικαία  αιτήματα  τους . Οι  αγρότες  και  ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι      για  μια  ακόμη  χρονιά  αναγκάστηκαν  να  βγουν στους  δρόμους  για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών. 

Το  2018 είναι  η χειρότερη  μνημονιακή χρονιά  για τη φτωχομεσαία αγροτιά  γιατί.

1. Είναι  σε  πλήρη  εφαρμογή      όλα  τα αντιαγροτικά  μέτρα του  3ου μνημονίου (φορολογικά , ασφαλιστικά, αύξηση του  κόστους  παραγωγής  δραματική αύξηση του ΕΦΚ στο  αγροτικό  πετρέλαιο  κλπ   )  ,  τα  οποία ο υπουργός   Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Ε. Αποστόλου πριν τα ψηφίσει   τα χαρακτήριζε καταστροφικά.

2 .Η πολιτική  της κυβέρνησης και οι νόμοι  που ψήφισε στη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση προσθέτουν νέα καταστροφικά μέτρα στους μικρομεσαίους αγρότες  .Οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί  και  οι  κατασχέσεις  για χρέηακόμη και 500 ευρώ στο Δημόσιο,στον  ΕΦΚΑ ,και στους Δήμους ,η αύξηση της εισφοράς του εργάσιμου η επερχόμενη μείωση του  αφορολογήτου ,  το ξεπούλημα των εμβληματικών προϊόντων ΠΟΠ όπως είναι η Φέτα και οι Ελιές Καλαμάτας στις συμφωνίες  με το Καναδά ,τη Σιγκαπούρη και τις 15 χώρες της Νότιας Αφρικής  ,το μητρώο των Αγροτών με το  οποίο πέταξε  έξω  το 65%  των αγροτών,το «τσεκούρι» σ τους συνταξιούχους που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, τη  μη χρηματοδότησηαπό τα κονδυλια  του πυλώνα 2 των μικρομεσαίωναγροτώνκαι πολλά άλλα ακόμη, επιταχύνουν το  ξεκλήρισμα και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών.

Και βέβαια οι  μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν  να  καλλιεργήσουν   γιατί  όχι  μόνο δεν υπάρχει  δημόσια Τράπεζα αλλά δεν υπάρχει  καν   χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες ''κάρτες'' και η   συμβολαιακή γεωργία.

Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.

Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

  • Κατάργηση  όλων  μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου. Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και  καμία  μείωση της κρατικής συμμετοχής στην  κοινωνική  ασφάλιση
  • Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  στο  καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
  • Ύπαρξη ακατάσχετου  λογαριασμού  και  για τους αγρότες
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση του  νόμου που αυστηροποίησε το  θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και  «πέταξε  έξω» τα 2/3  σχεδόν των αγροτών
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Ευρεία σεισάχθεια  στα  χρέη  και  τα κόκκινα δάνεια  των  μικρομεσαίων αγροτών και  ουσιαστικές ρυθμίσεις στους  υπόλοιπους  αγρότες.
  • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και  καταναλωτή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
  • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας

Γα να λυθούν όμως   τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  •  Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ''πετάει έξω'' τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Λαϊκή Νεότητα   καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία.

Δεν θέλει τυφλή αντιπαράθεση το Δίκτυο Αγροτών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις εξέδωσε και το «Δίκτυο αγροτών Λάρισας», στην οποία, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου» και καλεί τους αγρότες να μην οδηγηθούν «σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ούτε γίνονται βέβαια για πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Όμως υπάρχει πλέον μία αρκετά καλή εμπειρία για να βγουν συμπεράσματα για τους τρόπους του αγώνα και το πλαίσιο των αιτημάτων τους

Τα προβλήματα σίγουρα έχουν μια διαχρονική εξέλιξη και δεν θα λυθούν με μιας. Είχαμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια μία σημαντική απαξίωση της παραγωγής και αυτό οφειλόταν στον τρόπο που δίνονταν οι επιδοτήσεις. Στο κομμάτι που αφορά τον τρόπο οργάνωσης των παραγωγών παρατηρούνταν αποδόμηση και απαξίωση των συνεργατικών τους σχημάτων

Στα δύο αυτά ζητήματα όμως (παραγωγή και συνεργατικά σχήματα) έχουμε θετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Αυτό πραγματοποιείται με νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών με δημοκρατική, διαφανή οργάνωση και οικονομικά κίνητρα

Οι ενισχύσεις του ΠΑΑ με τα διάφορα προγράμματα δείχνουν τη στόχευση να ενταχθεί η παραγωγή και το ποιοτικό προϊόν στο κέντρο του ενδιαφέροντος (Συνδεδεμένες, βιολογικά..)

Στο θέμα του κόστους παραγωγής έχουμε και εδώ παρεμβάσεις όπως μείωση του Φ.Π.Α. για τα εφόδια στο 13%, επιδοτήσεις μέσω σχεδίων βελτίωσης, net metering για το ρεύμα

Όσο αφορά στο θέμα των εισφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των αγροτών είναι κάτω από τις 5.000 χιλιάδες ευρώ. Για τις αποζημιώσεις η κυβέρνηση δήλωσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να εξετάσει  την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ωστόσο οι τιμές των προϊόντων σε πολλά προϊόντα είναι στο όριο του κόστους παραγωγής και ο κατάλογος των θεμάτων είναι μεγάλος

Στο ερώτημα όμως αν η κυβέρνηση είναι με το μέρος  των αγροτών, η απάντηση είναι ότι προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου, λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις τους, έχει ανοιχτά τα υπουργεία της

Θα πρέπει όμως και οι αγρότες να αξιοποιήσουν τις θεσμικές παρεμβάσεις, να πάρουν υπόψη το πλαίσιο στο οποίο κινείται ή κυβέρνηση που είναι το καθεστώς της επιτροπείας και η ανάγκη εξόδου από τα μνημόνια και να ξεφύγουν από μια κρατικοδίαιτη λογική

Να αξιοποιήσουν το νέο νόμο των συνεταιρισμών και οι αγώνες τους να μην έχουν συντεχνιακά χαρακτηριστικά

Πολύ περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών θα πρέπει να μην αφεθεί στη χειραγώγηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ούτε να οδηγηθεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η δυνατότητα συμμαχιών και η ωριμότητά του γιατί τα προβλήματα έρχονται από το βάθος του χρόνου και η λύση τους δεν μπορεί να μπει στη λογική του άσπρου-μαύρου.


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας

Επιτροπή αγώνα αγροτών Ελλάδας συγκροτήθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας με την συμμετοχή αγροτών κυρίως από την Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο με τρακτέρ στη 1 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της έκθεσης Agrotica, ενώ μετά το συλλαλητήριο αναμένεται νέα συνάντηση και συνεδρίαση της επιτροπής ώστε να συζητηθούν οι μορφές των κινητοποιήσεων τους.

Από τη Λάρισα το μέλος της επιτροπής, Γιώργος Μαχάς, σε δήλωση του τόνισε ότι «οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ελλάδας για να ξεκινήσουν ένα νέο αγώνα για τα δύσκολα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, αλλά και τα επόμενα» ενώ από την μεριά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε πως «οι διαθέσεις των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια είναι να υπάρξει κοινή πορεία του αγώνα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, σημείωσε πως σημασία για τον αγώνα έχει η συμμετοχή του κόσμου, ενώ σχετικά με την ενότητα του αγροτικού κινήματος είπε πως παρά τις προσπάθειες για ενότητα «κάποιοι επέλεξαν να διαχωρίσουν τον δρόμο».

Σύσκεψη στην Αλεξάνδρεια για κινητοποιήσεις

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας και ώρα 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την ροδακινοκαλλιέργεια. Την ίδια ημέρα και ώρα 19.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με θέμα συζήτησης το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις αποζημιώσεις και γενικότερα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των αγροτών.

Επίσης θα αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης των αγροτών.

Κινητοποιούνται από την Δευτέρα οι αγρότες της Καστοριάς

Συγκέντρωση με τρακτέρ στο Άργος Ορεστικό από το δημαρχείο και κατά μήκος της οδού προς το αεροδρόμιο οργανώνουν οι αγρότες της Καστοριάς την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των αγροτών από την Καστοριά έχει ως εξής:

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

24-01-2018  ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Όσο περνάει ο καιρός ο κάθε ένας από εμάς καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα της χώρας συνεχώς  χειροτερεύει.

Οι αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν στην υποχρέωση που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία για παροχή δημόσιων και κοινωνικών αγαθών που είναι αναντικατάστατα.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα από το παρελθόν που δεν αντιμετωπίστηκαν και προβλήματα που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση με την στάση που επέδειξε σε όλη την περίοδο της κρίσης.

Oι υποδομές που δεν έγιναν.

Το κόστος παραγωγής που καταστρέφει τις εκμεταλλεύσεις.

Τα καρτέλ που συνεχίζουν ανενόχλητα να εναρμονίζουν τις τιμές.

Οι ελληνοποιήσεις που σε λίγο θα γίνουν ‘’νόμος του κράτους’’.

Η έρευνα που θα ξεκινούσε εδώ και χρόνια αλλά αποκοιμήθηκε.

Κοντά σε αυτά που δεν αντιμετωπίστηκαν, προστέθηκαν νέα μεγάλα ζητήματα με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας, η κατάργηση του ΟΓΑ και ο υπέρ-διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης.

Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ.

Η αύξηση των εισφορών του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΦΚΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης,  η μείωση των επιδοτήσεων, η ακατανόητη προκαταβολή φόρου.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση καλούμαστε εμείς να αναδείξουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να πιέσουμε για την επίλυσή τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

Την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου και του αρδευτικού του δικτύου.

Την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων της Γέρμας, της Πενταβρύσου, της Αμουδάρας-Βοτανίου-Αμπελοχωρίου,του Βογατσικού

Την κατασκευή του φράγματος της Διποταμίας και του αρδευτικού του.

Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αφορά τον ορισμό του καύσωνα και άλλες διατάξεις.

Την τήρηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού στην Δ. Μακεδονία για  ένταξη των επιλαχόντων στους νέους αγρότες.

Την τήρηση της δέσμευσης του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης για ένταξη των σιτηρών της περιόδου 2016-2017 στα ΠΣΕΑ.

Την μοριοδότηση  των καλλιεργειών  με προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στα σχέδια βελτίωσης.

Την μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.

Την μείωση του κόστους παραγωγής με προτεραιότητα την επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ  πετρελαίου κίνησης που ισχύει σε όλη την ΕΕ.

Την αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους απέναντι στις ελληνοποιήσεις που μας καταστρέφουν.

Καθώς επίσης οι άμεσες ενισχύσεις να πηγαίνουν στους καλλιεργητές.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να συνδέονται με την παραγωγή.

Η εξισωτική αποζημίωση να αυξηθεί στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΔΕΥΤΈΡΑ 29-01-2018 ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΈΡ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

07:30 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.

                                                                           Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Προεργασία αγροτών για το μπλόκο Πλατύκαμπου

Για στήσιμο ενός μπλόκου με τρακτέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου προετοιμάζονται την Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους.

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να βγάλουν σταδιακά τα τρακτέρ στον δρόμο, ώστε να στηθεί ένα μπλόκο στον κόμβο, ενώ επικεντρώνονται στην επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της Agrotica.

Με βάση τον σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθούν μπλόκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, στον Ε65 τοποθετώντας τα τρακτέρ τους, έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγρότες των Τρικάλων, όπως είχαν αποφασίσει το περασμένο Σάββατο σε συνεδρίαση που διοργάνωσε στο Μεγαλοχώρι, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Θωμόπουλος, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μπλόκο θα ενισχύουν σε καθημερινή βάση αγρότες με τα τρακτέρ, από διάφορα σημεία του νομού Τρικάλων.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται επίσης, ότι «οι αγρότες αγωνίζονται για κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού». Αλλά και για «μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής» κ.ά.

Στη Μαγνησία, μετά τη συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 11:00 στην εφορία Βόλου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για να αποφασιστούν η μέρα και ο τόπος μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού στην ΠΑΘΕ.

Οι αγρότες από το Ηράκλειο της Κρήτης σχεδιάζουν να βγάλουν σήμερα Τετάρτη, τα τρακτέρ στο Πραιτώρι, όπως και αγρότες της Ημαθίας, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Κουλούρα.

Την Παρασκευή οι αγροτοκηνοτρόφοι των νομών Άρτας και Πρέβεζας δίνουν ραντεβού στη γέφυρα της Άρτας, ενώ στα Χανιά της Κρήτης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών στη Δημοτική Αγορά. 

Το Σάββατο έχει αποφασιστεί να στηθεί μπλόκο στον δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου από αγρότες της Αιτωλοκαρνανίας, την Κυριακή στην Ευρυτανία οι αγρότες σχεδιάζουν να βγουν με τρακτέρ στη γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι και στην Κοζάνη οι αγρότες δίνουν ραντεβού στην γέφυρα των Σερβίων.

Την Δευτέρα στη Φλώρινα, αγρότες στήνουν μπλόκο στο Αμύνταιο, ενώ στη Φθιώτιδα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στους κόμβους Ανθήλης και Δομοκού.

Σημειώνεται, πάντως, πως την Τετάρτη, στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή διευρυμένη συνάντηση αγροτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που δεν συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ώστε να συζητήσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, αλλά και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις στην Agrotica έβγαλε η Νίκαια

Συλλαλητήριο θα διοργανώσουν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica με αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στη Νίκαια

Τα επόμενα βήματα θα τα καθορίσει η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, όπως άλλωστε αποφάσισαν 150 και πλέον αγρότες, οι περισσότεροι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων ανά την επικράτεια, στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγρότες τονίζουν τα εξής:

Με την ολοκλήρωση μιας σειράς συναντήσεων και επαφών των εκπροσώπων των αγροτών απ’ όλη την χώρα και την διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, αποφασίστηκαν τα εξής: η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, η οποία θα συντονίσει τις μελλοντικές μας διαμαρτυρίες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην Agrotica, με σκοπό να αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Η συγκέντρωση της Θεσσ\νίκης αποτελεί την αφετηρία και όχι τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αγρότες που ταυτίζονται με τις θέσεις μας να παραστούν με κάθε μέσο που διαθέτουν και ενωμένοι να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής».

Διαμαρτυρία στην ΔΟΥ Άργους από τον ΑΚΣΥΝΑ

Τους αγρότες για κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην Εφορία Άργους καλεί με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Συνάδελφε αγρότη, αγρότισσα

Μετά από σύσκεψη του Συλλόγου μας και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα, βγαίνουμε για άλλη μια φορά στο δρόμο.

Μέσα από τον Σύλλογο μας, οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα, μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όλοι και όλες δίνουμε την μάχη!

Δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντι στις κινητοποιήσεις μας θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, που ήταν δίπλα μας και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αργολίδας. Μαζί στον αγώνα γιατί έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας.

Παλεύουμε για:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

• Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

• Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

• Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

• Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

• Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Υπέρ των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στο υπουργείο

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας «χαιρετίζει την απόφαση των αγροτών να βγουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή τους».

Παράλληλα, δηλώνει «την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων κλιμακώνοντας την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

 

Αθήνα, 23/1/2018

Αριθ. πρωτ.: 2

 

ΠΡΟΣ:1.ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ –

                                                               ΜΕΛΗ ΜΑΣ

                                                            2.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

   ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

                                                            ΚΟΙΝ.:ΑΔΕΔΥ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας χαιρετίζει την απόφαση των αγροτών να βγουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή τους και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων κλιμακώνοντας την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σταθμό σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Έκθεσης «AGROTICA».

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αγωνίζονται ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στο εισόδημά τους, σπρώχνοντάς τους μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα, επιταχύνοντας αντίστροφα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ολοένα και λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και μεγάλων επιχειρήσεων μεταποίησης. Αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που:

·

Θωρακίζει τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, και ταυτόχρονα αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους να εκβιάζουν για «ανοιχτές τιμές», ενώ η απληρωσιά έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

·          

Αυξάνει κι άλλο το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας νέα μέτρα, όπως πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης, κι άλλα χαράτσια, την ίδια ώρα που οι εμποροβιομήχανοι ανεβάζουν τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

·           Φορτώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους με βαριά φορολογία μέσω των τεκμηρίων, ετοιμάζεται να πετσοκόψει το αφορολόγητο που κέρδισαν με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα και να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια.

·          

Εκτοξεύει στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, όταν οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα και οι αγρότες τις παίρνουν, πλέον, στα 67 τους χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

·          

Βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για ανεξόφλητα χρέη και απειλεί με άμεσες κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.

·          

Δεν αποζημιώνει τους πληγέντες παραγωγούς για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, εφαρμόζοντας τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

·          

Περικόπτει άγρια τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ενώ με την εφαρμογή του νόμου για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και σχετικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, ήδη έχουν πεταχτεί εκτός εκατοντάδες χιλιάδες μικροί αγρότες.

Απέναντι στα αγροτικά μπλόκα θα βρίσκονται και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο των αγροτοκτηνοτρόφων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιος τους.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει από τώρα τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση, σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής της στον αγροτικό τομέα, απευθύνει προτάσεις για «διάλογο» στήνοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, επιχειρεί να υποκινήσει την προπαγάνδα του «κοινωνικού αυτοματισμού.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, και γι΄ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Πρόκειται για το δρόμο της σχεδιασμένης ανάπτυξης της παραγωγής όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και ο λαός θα έχει την εξουσία στα χέρια του, αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Νέα μπλόκα από την Τετάρτη στο πλάνο των αγροτών

Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ξεκίνησε το στήσιμο μπλόκων αρχής γενομένης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο σχεδιασμός των αγροτών, περιγράφεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή την Δευτέρα, περιλαμβάνοντας περισσότερα μπλόκα ανά την Ελλάδα, ενώ όπως γνωστοποίησε την Τρίτη η Ενωτική Ομοσπονδία Λάρισας, θα στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Σταθμός σ’ αυτή την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στης 3 Φλεβάρη, στη διάρκεια της Έκθεσης AGROTICA, αναφέρουν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής, καλώντας ταυτόχρονα τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης του συλλαλητηρίου, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προετοιμασίας, (διακίνηση ενημερωτικού υλικού, δημιουργία πανό , κλείσιμο λεωφορείων για την μεταφορά κλπ) και με στόχο να διασφαλιστεί η μαζικότητα που απαιτούν οι καιροί.

Σημειωτέον ότι για το συλλαλητήριο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31 Γενάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Δευτέρα έχει ως εξής:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεκίνησαν το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία όλης της χώρας.

Η αρχή έγινε από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Καρδίτσας που, σήμερα Δευτέρα 22/1, έστησαν ισχυρό μπλόκο στον νέο αυτοκινητόδρομο Ε65.

Με τις αποφάσεις που, μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί σε συσκέψεις τις οποίες οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα, μπλόκα θα στηθούν:

Την Τετάρτη 24/1 στα Τρίκαλα, (κόμβος Μεγαλοχωρίου επί της Ε65), στο Ηράκλειο Κρήτης, (Πραιτώρι), ενώ στη Μαγνησία, μετά την συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 11 πμ, στην εφορία Βόλου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για να αποφασίσει την ημέρα και το τόπο στησίματος μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού στην ΠΑΘΕ.

Την Πέμπτη 25/1, στη Λάρισα, (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), στην Ημαθία (Κουλούρα), στη Μεσσηνία, (σταθμός Μεσσήνης).

Την Παρασκευή 26/1, στην γέφυρα Αρτας, από τους αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Άρτας και Πρέβεζας, ενώ στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι στην Δημοτική Αγορά.

Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία, (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου).

Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία, (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι) και στην Κοζάνη (γέφυρα Σερβίων).

Την Δευτέρα 29/1, στη Φλώρινα, (Αμύνταιο) και στην Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συσκέψεις στις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σταθμός σ’ αυτή την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στης 3 Φλεβάρη, στη διάρκεια της Έκθεσης AGROTICA.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης του συλλαλητηρίου, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προετοιμασίας, (διακίνηση ενημερωτικού υλικού, δημιουργία πανό , κλείσιμο λεωφορείων για την μεταφορά κλπ) και με στόχο να διασφαλιστεί η μαζικότητα που απαιτούν οι καιροί.

Για το συλλαλητήριο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31 Γενάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα σ’ όλη τη χώρα και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που μας σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Καλούμε τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, να στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας και να συμπαραταχτούν μαζί μας, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, την σταδιακή - και όχι μονομιάς - επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, την νομοθετική παρέμβαση για τα αγροτοδικεία κ.α, καταφέραμε, γενικότερα, να καθυστερήσουμε μέτρα εναντίον μας που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική. Ο «διάλογος» στον οποίο μας καλεί, αυτή την ώρα, η κυβέρνηση είναι προσχηματικός κι αποσκοπεί στο να μην στηθούν μπλόκα και να αποδυναμώσει τη συμμετοχή των αγροτών στον αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αποδεκατατίζει το εισόδημά μας.. Στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Στους τραπεζίτες που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι απειλούν να κατασχέσουν τα σπίτια μας. Στους μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να ξεκληριστούμε για ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βιός μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΤΙΣ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!»

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

22 Γενάρη 2018

Μόνοι τους φέτος οι αγρότες των Σερρών

Διαχώρισαν τη θέση τους τόσο από το Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας όσο και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι αγρότες του περσινού μπλόκου του Προμαχώνα, κρατώντας όμως επαφές με την Επιτροπή Αγώνα Λάρισας (περσινό μπλόκο Τεμπών). Οι Σερραίοι δεν αποκλείουν ένα «ξαφνικό χτύπημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με κλείσιμο του τελωνείου, ενώ αυτές τις ημέρες συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα χωριά της περιοχής.

Στον Πλατύκαμπο την Πέμπτη στήνει μπλόκο η ΕΟΑΣΝΛ

Πρόσκληση για μπλόκο στον Πλατύκαμπο την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου απευθύνει εν τω μεταξύ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες στο μπλόκο, στο οποίο δεν θα συμμετάσχουν αγρότες από το περσινό μπλόκο των Τεμπών (επιτροπή αγώνα αγροτών), καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος στο ραντεβού του Σαββάτου στη Γυρτώνη.

Αναλυτικά το κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας έχει ως εξής:

Όλοι στους δρόμους αγώνα – Όλοι στον Πλατύκαμπο την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όλους όσους πλήττονται από τα οξυμμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της Κυβέρνησης να στήσουν μαχητικό και δυναμικό μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου την Πέμπτη 25 Γενάρη. 

Φτάνει πια με την απογοήτευση, την μοιρολατρία, την ηττοπάθεια!

Κανένας δεν πρέπει να μείνει σπίτι του την ίδια στιγμή που αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, το εισόδημα του μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φόροι, εισφορές και χαράτσια παίρνουν πάνω από 50% του μειωμένου εισοδήματος του. 

Μπροστά μας βρίσκονται ακόμη χειρότερα μέτρα που θα υλοποιηθούν αν δεν το αποτρέψουμε με τους αγώνες μας. Με τους αγώνες μας κερδίσαμε, ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματα, πήραμε ανάσες, αποτρέψαμε χειρότερα μέτρα ή τα καθυστερήσαμε. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν καθόμασταν στα σπίτια μας όπως μας καλούν να κάνουμε σήμερα.

            Δίνουμε μαχητική απάντηση:

Ø  Στις δηλώσεις του υπουργού ότι η στατιστική υπηρεσία δείχνει αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και ότι η κυβέρνηση είναι περήφανη που το πέτυχε!!!

Ø  Στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου ότι «το ΔΝΤ θα μας πιέσει για το αφορολόγητο» στην ουσία προαναγγέλλει μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου που κερδίσαμε με τα μπλόκα μας 40 ημέρες στον δρόμο.

Ø  Στην επιχείρηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας.

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλούμε σε συμμετοχή στο μπλόκο Πλατυκάμπου και απλώνουμε το χέρι σε όποιον θέλει να αγωνιστεί, αντίπαλος μας είναι οι πολιτικές που μας ξεκληρίζουν, δεν αποκλείουμε κανέναν που συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων και θέλει να παλέψει.

•    Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

•    Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•    Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

•    Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

•    ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

•    Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

•    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

•    Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

•    Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

•    Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

•    Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

·         Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απονιτροποίησης και να ενταχθούν οι περιοχές και οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις.

·          Να μην επιστραφούν οι  αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008 - 2009  όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

·         Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Στον κόμβο Καρδίτσας το πρώτο μπλόκο αγροτών 

Στη Θεσσαλία άνοιξε ο «χορός» των κινητοποιήσεων από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, λίγο με τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας, με τα τρακτέρ τους και επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα συγκεντρώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στο ύψος του Δέλτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρωτεργατών του μπλόκου, τα τρακτέρ, που βρίσκονται στο σημείο ξεπερνούν τα 300.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πλευρικά και προς τις δύο κατευθύνσεις και η Αστυνομία έχει δώσει εντολή να κλείσουν στο σημείο και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όσα οχήματα κινούνται στην περιοχή, βγαίνουν υποχρεωτικά σε προηγούμενους κόμβους.

«Το πρώτο μπλόκο στήθηκε στην Καρδίτσα και από αύριο θα αρχίσουν να εξαπλώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Αιτήματα των αγροτών αποτελούν, μεταξύ άλλων, εκτός από το φορολογικό, ο ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, οι κατασχέσεις που ξεκινούν από 1η Μαΐου για χρέη λογαριασμών.

Ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε επίσης ότι η κάθοδος των αγροτών στους δρόμους είναι απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην οποία μετέχουν 14 ομοσπονδίες και πως οι αγρότες θα προχωρήσουν στις 3 Φεβρουαρίου σε συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Agrotica.

Σε δηλώσεις του ο Άρης Πολυγένης, μέλος της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως στο πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής, σήμερα στήνουμε μπλόκο στον Ε65 όλη η Καρδίτσα. Είναι η έναρξη των κινητοποιήσεων, και αυτή η κινητοποίηση, πρόσθεσε, θα γίνει ο προπομπός για όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, για να καταλήξει: «Δίνουμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας». Καθημερινά, δεν παρέλειψε ο κ. Πολυγένης, να τονίσει, πως οι αγρότες θα ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων με δυναμικό τρόπο και με μπλόκα, έκανε λόγο ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, για να προσθέσει: «Η Καρδίτσα σήμερα δίνει ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγρότες ότι θα πρέπει να «βγούμε» για να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, τα οποία δεν μας επιτρέπουν ούτε να ζήσουμε, ούτε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας»

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, σε δηλώσεις του υποστήριξε, πως είναι το πρώτο μπλόκο στην Θεσσαλία, αλλά και στην Ελλάδα, την ερχόμενη Τετάρτη, συνέχισε, «βγαίνουν» οι αγρότες των Τρικάλων στο Μεγαλοχώρι και στις 25 του μηνός, την Πέμπτη βγαίνουν οι αγρότες τ ης Λάρισας στον κόμβο Πλατυκάμπου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συμμετοχή στους αγώνες.

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα Δευτέρα (22-01-2018) από ώρα 12.00΄ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου (χ/θ 97+000) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (χ/θ 73+000) η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγ. Τριάδος με τον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, προς την περιφερειακή οδό Αγ. Τριάδος και στη συνέχεια θα κινούνται στην Επαρχιακή οδό Προαστίου- Αγ. Τριάδος- Καρδίτσας και ακολούθως στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Καρδίτσας - Ν. Μοναστηρίου, απ' όπου θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς την συνδετήρια οδό του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εθνική Οδό Ν. Μοναστηρίου - Καρδίτσας - Τρικάλων μέχρι τα Τρίκαλα.

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Καρδίτσας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 24410-80200, 24410-80243, 24410-80241.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Με τα τρακτέρ του Μπούτα στον Ε65 ανοίγουν τα μπλόκα

Από την Εθνική Οδό Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας) ανοίγει η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα κλιμακωθούν ανά περιοχή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου και βασικό σταθμό στην αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης Agrotica.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας τονίζει πως τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και επισημαίνει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα, μειώνει συνεχώς το εισόδημα μας, οδηγεί μαζικά στην φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους»

Σχετικά με αιτήματά τους, οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ επικεντρώνονται στις φορολογικές επιβαρύνσεις, στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, στο κόστος παραγωγής, στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι αγρότες τονίζουν στην ανακοίνωση τους πως ψηφίστηκε «αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ», ενώ σχετικά με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος, στην ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως για όλα τα παραπάνω «μονόδρομος είναι ο αγώνας» και ανακοινώνουν πως προχωρούν σε στήσιμο μπλόκου στη Λάρισα την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Που αναμένεται να στηθούν τα μπλόκα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της ΕΟΑΣΝΛ συζητιούνται δύο σημεία έξω από την Λάρισα που θα μπορούσαν τα τρακτέρ να στήσουν μπλόκα στην Εθνική οδό στις 25 Ιανουαρίου.

Από αυτά θα επιλεγεί το ένα εξ αυτών.

Το πρώτο σημείο είναι ο κόμβος της Νίκαιας που παραδοσιακά βγαίνουν τα τελευταία χρόνια τα τρακτέρ και οι αγρότες αυτού του μπλοκ. Το δεύτερο σημείο που εξετάζεται είναι ο κόμβος Πλατυκάμπου.

Στον Κόμβο Μεγαλοχωρίου οι Τρικαλινοί αγρότες την Τετάρτη
 
Την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιανουρίου, θα στήσουν μπλόκο με τρακτέρ κι άλλα γεωργικά μηχανήματα στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, Τρικαλινοί αγρότες. Η απόφαση αυτή λήφθηκε απόψε σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η Ανοιξη» στο Μεγαλοχώρι.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Θωμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, ενώ τόνισε επίσης ότι «αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους».

Με δηλώσεις του ο κ. Θωμόπουλος είπε πως θα πυκνώσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αχιλλέας Λιάτος, αναφέρθηκε στην οργανωτική δομή που θα έχει η κινητοποίηση, ενώ μίλησε διεξοδικά και για τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. «Τα αιτήματά μας, είναι συγκεκριμένα, δίκαια και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με το στήσιµο µπλόκων σε κοµβικά σηµεία από τις 22 ως τις 28 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε στη διευρυµένη συνεδρίαση της Γραµµατείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων την περασµένη ∆ευτέρα 15 Ιανουαρίου, αρχίζει να «ξεδιπλώνει» το φετινό επιχειρησιακό του πλάνο το οργανωµένο αγροτικό κίνηµα, όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου.

Στο νομό Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αποφάσισε το στήσιμο του μπλόκου την Τετάρτη 24 Γενάρη, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι.

Στο νομό Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο, την Πέμπτη 25 Γενάρη ενώ χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τον Αγροτικό Σύλλογο που θα συμμετέχει στο μπλόκο της Λάρισας.

Επίσης στο νομό Μαγνησίας, την Τετάρτη 24 Γενάρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου ενώ ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, καθώς και τη συμμετοχή της στη μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα θα συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Στην Ευρυτανία, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων της Βαλαώρας, σε σύσκεψη, αποφάσισε να συνεχίσει όλη την προσεχή εβδομάδα τις περιοδείες ενημέρωσης των αγροτών, ενώ την Κυριακή 28 Γενάρη θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Στην Άρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.  

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Αιτωλοακαρνανία και Κοζάνη.

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει για στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια την Τετάρτη 24 Γενάρη, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων και στα Χανιά συγκέντρωση των τρακτέρ την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης, την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 6 το απόγευμα.

-Συσκέψεις τη Δευτέρα 22 Γενάρη

-Στις σύσκεψη καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα.

-Σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Έβρου «Η Ενότητα» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

-Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

 

Την Πέμπτη ξεκινά τα μπλόκα η Ενωτική Ομοσπονδία

Αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα στην Εθνική Οδό δηλώνουν οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, αν και από την σύσκεψη του Πλατύκαμπου το Σάββατο, με τους αγρότες του περσινού μπλόκου των Τεμπών, δεν βρέθηκε κοινός τόπος, τουλάχιστον ως προς όλα τα σημεία, που συζητήθηκαν.

Το «µέτωπο» των παραγωγών για µια ακόµη χρονιά δεν είναι αρραγές, καθώς διακριτή τακτική επιλέγουν να καταστρώσουν, ως ώρας, τόσο οι αγρότες του περσινού µπλόκου Τεµπών (οµάδα Σιδερόπουλου), όσο και εκείνοι του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας (Παναγής, Σπανούλης κ.λπ.), στο οποίο δεν θα µετέχουν, µε τα δεδοµένα της Πέµπτης οι αγρότες των Σερρών (Λίτος-µπλόκο Προµαχώνα).

Υπ’ αυτό το πρίσµα σε διάλογο για τα ζητήµατα που κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση καλεί τους αγρότες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι είναι «δικαίωµά τους να κινητοποιούνται».

Το πλάνο της Επιτροπής

Ορόσηµο στο σχεδιασµό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αναµένεται να αποτελέσει το µεγάλο συλλαλητήριο που αποφάσισε να πραγµατοποιήσεις στις 3 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Agrotica. Νωρίτερα, στην Θεσσαλία, πρώτοι θα βγουν στην Εθνική Οδό οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αποφάσισαν στη µαζική σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαµά. Οι αγρότες τη ∆ευτέρα 22 Ιανουαρίου θα στήσουν µπλόκο µε τρακτέρ στην Εθνική Οδό Ε65, στο ύψος του κόµβου στο ∆έλτα Καρδίτσας.

Ακολουθούν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι πραγµατοποίησαν την Παρασκευή, συλλαλητήριο προετοιµασίας µε τρακτέρ στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Ανάλογο συλλαλητήριο θα γίνει την Κυριακή 21/1, στις 11 π.µ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.

Σε κοµβικό σηµείο της περιοχής προσανατολίζονται να βγάλουν τρακτέρ οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις σε κεφαλοχώρια του νοµού, που οργανώνει η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».

Στη Μαγνησία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλµυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση µε αγροτικά αυτοκίνητα στην Περιφέρεια, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και θα αποφασίσουν για το στήσιµο µπλόκου.

Οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες

Ήδη, η Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κάλεσε τους παραγωγούς σε συγκέντρωση µε αγροτικά µηχανήµατα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στην πλατεία ∆ηµοτικής Αγοράς. Παράλληλα, η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας συγκαλεί σύσκεψη το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στις 18.30, στην Ανθήλη, ενώ την Παρασκευή, επρόκειτο να συσκεφτούν αγρότες µε πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λιβαδειάς.

Διερευνητικές επαφές στις πρώτες ζυμώσεις της ομάδας της Γυρτώνης

Πάνω από σαράντα συντελεστές της αγροτικής παραγωγής από τις περιοχές της Λάρισας, των Φαρσάλων, του Τυρνάβου και του δήµου Κιλελέρ παραβρέθηκαν στην καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Γυρτώνη το βράδυ της περασµένης ∆ευτέρας 15 Iανουαρίου, παρουσία του πρώην προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστου Σιδερόπουλου, ο οποίος και έλαβε το λόγο για να παρουσιάσει τις απόψεις του επί του θέµατος.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από τρεισήµισι ώρες έγινε κατ’ αρχήν σαφής, η πρόθεση των αγροτών να προβούν σε κινητοποιήσεις, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο ποιά µορφή θα έχουν αυτές και πότε θα ξεκινήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της συγκεκριµένης «τάσης» έχουν προγραµµατίσει να συναντηθούν ξανά µέσα στο Σαββατοκύριακο στον Πλατύκαµπο, ούτως ώστε να συζητήσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους και να λάβουν αποφάσεις.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στην σύσκεψη αναµένεται να συζητήσουν και για το πλαίσιο των αιτηµάτων και των διεκδικήσεών τους, που έχουν να κάνουν µε το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, αλλά και τα νέα προγράµµατα που τρέχουν υπέρ των αγροτών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην ζύµωση που πραγµατοποιήθηκε στην Γυρτώνη, οι συµµετέχοντες αγρότες αποφάσισαν να συστήσουν ειδικές οµάδες εργασίας, µε σκοπό να επικοινωνήσουν τα αγροτικά θέµατα και τα προβλήµατα στα κατά τόπους χωριά.

Μετέπειτα δε να  προετοιµάσουν το έδαφος για τυχόν κινητοποίηση, το αµέσως επόµενο διάστηµα, ώστε να δοθεί πιο ηχηρό παρόν.

Ενιαίο Αγροτικό Συντονιστικό επιχειρεί να δομήσει η επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά χωρίς την ΠΑΣΥ

Συµµαχίες στις υπόλοιπες τάσεις που επικρατούν στον αγροτικό τοµέα αναζητούν τα µέλη του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε µορφή κινητοποίησης, εξαιρώντας, ωστόσο, την ΠΑΣΥ από το κοινό µέτωπο που θέλουν να συγκροτήσουν, διότι θεωρούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει σε επίπεδο αιτηµάτων είναι αγεφύρωτη.

Η σχετική απόφαση ελήφθη την προηγούµενη ∆ευτέρα σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, µε στόχο να οριστεί ένας «οδικός χάρτης» για τα επόµενα βήµατα που θα κάνουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Περίπου 60-70 εκπρόσωποι αγροτών από τα µπλόκα που είχαν στηθεί στις περσινές κινητοποιήσεις σε Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Αµύνταιο, Αλεξάνδρεια, Κιλκίς, Ευζώνους, Βρασνά, Σύλλατα, Καλλικράτεια, Τρίλοφο, το Κάτω Σχολάρι, τα Μάλγαρα, το Αιγίνιο και τον Κολινδρό της Πιερίας, για περίπου 3 ώρες µετέφεραν το κλίµα από τις περιοχές τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει να κινηθούν εφεξής.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων έλαβαν τον λόγο, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda συνέκλιναν στην άποψη ότι ο κατακερµατισµός δυνάµεων του χώρου είναι επιζήµιος για την αποτελεσµατικότητα του αγώνα των αγροτών και θα πρέπει να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για να ενωθούν.

Περιέγραψαν επίσης ένα κλίµα µουδιάσµατος των τοπικών κοινωνιών να ακολουθήσουν και φέτος την πεπατηµένη των µπλόκων και έριξαν άλλες προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης, όπως η διοργάνωση κατά τόπους συγκεντρώσεων διαµαρτυρίας και οι αποκλεισµοί δηµόσιων οργανισµών και φορέων, µε κορύφωση ένα όσο το δυνατό µεγαλύτερο συλλαλητήριο στην Agrotica.

∆εν έλειψαν πάντως και οι απόψεις ότι αυτή τη φορά ίσως πρέπει να αντιστραφεί η αλληλουχία των ενεργειών και ο αγώνας να ξεκινήσει µε αποδοχή της πρόσκλησης για διάλογο, που έχει απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κι εάν από τη συζήτηση αποδειχθεί ότι αυτός είναι προσχηµατικός να υπάρχει ένας ακόµη λόγος να βγουν πιο δυναµικά στους δρόµους οι αγρότες.

«Ξεκινούµε άµεσα τις επαφές µε τους υπόλοιπους συναδέλφους από τις Σέρρες, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τη Βοιωτία, αλλά και όσους συντάσσονται µε το Πανελλαδικό, για να συγκροτήσουµε ενιαίο µέτωπο και από κοινού να διεκδικήσουµε µε µεγαλύτερη διαπραγµατευτική ισχύ λύσεις στα προβλήµατά µας» είπε αµέσως µετά την σύσκεψη ο άτυπος επικεφαλής του Συντονιστικού Μαυρουδής Μηντσιούδης.

«Θέλουµε να βρεθούµε όλοι µαζί  µε όσους έχουµε κοινή αντίληψη για τις λύσεις  που χρειάζεται ο αγροτικός τοµέας, ώστε να δώσουµε τον µεγαλύτερο αγώνα που θα χρειαστεί στις επόµενες µέρες, προκειµένου να µπορέσουµε να µείνουµε στα χωράφια µας. Αυτή είναι η στόχευσή µας, διότι τα προβλήµατα είναι κοινά και για να τα λύσουµε πρέπει να καθίσουµε στο ίδιο τραπέζι», κατέληξε ο ίδιος.

Η μάζωξη της Σίνδου κλήρωσε για νέα συνάντηση στη Λάρισα

Από τη Σίνδο την Πέµπτη 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε την πρωτοβουλία της η επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, για σύσταση ενός Αγροτικού Συντονιστικού Ελλάδας.

Όπως τόνισαν µέλη διαφόρων αγροτικών δυνάµεων από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη σύσκεψη στη Σίνδο, προέκυψε «η µεγάλη δίψα των ανθρώπων του πρωτογενούς τοµέα για κοινή συστράτευση».

Στο πλαίσιο αυτό, οι συµµετέχοντες αποφάσισαν, οµόφωνα, να ξεκινήσουν από γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές , προκειµένου να ενηµερωθεί όσο το δυνατόν µεγαλύτερη µερίδα των ανθρώπων του πρωτογενούς τοµέα για το νέο εγχείρηµα που επιχειρείται.

Παράλληλα, οι αγρότες αποφάσισαν την οργάνωση µιας διευρυµένης νέας τους συνάντησης στη Λάρισα, την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, στις 12 το µεσηµέρι.

Στη συνάντηση αυτή, δεν αποκλείεται να οριστεί η συντονιστική επιτροπή του νέου οργάνου που επιχειρείται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ο καθορισµός µετέπειτα δράσεων.

 Επισηµαίνεται, ότι πριν τη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, στη Λάρισα, µέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν για «έναν πρώτο απολογισµό των εξελίξεων και µια πρώτη κουβέντα για τις επόµενες κινήσεις».

 Υπενθυµίζεται ότι από το νέο αυτό εγχείρηµα που επιχειρείται, αποκλείονται οµόφωνα οι συµµετέχοντες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία πρωτοστατεί ο Καρδιτσιώτης Βαγγέλη Μπούτα.

Στον κόμβο Αντιγόνου την Κυριακή οι αγρότες Αμυνταίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου σε συνεδρίαση του στις 18/01/2018 ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις  ύστερα και από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την συγκέντρωση των τρακτέρ στα κεντρικά σημεία των εθνικών δρόμων. 

Σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ και σημείο μπλόκου θα είναι και φέτος ο κόμβος Αντιγόνου, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00μ.μ.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της περιοχής θα ενημερώνονται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου αλλά και από ανακοινώσεις και συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία