BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Αργεί η εξισωτική, ξεμένουν από ζωοτροφές

Στα όρια της βιωσιµότητας βρίσκονται ολοένα και περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις, µε την έλλειψη ρευστότητας, τη σοβαρή καθυστέρηση στις πληρωµές και τη νέα αύξηση της φορολογίας στο 33% που καλούνται να επωµιστούν στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε τους θεσµούς, να δυσχεραίνουν ακόµα και τις απαραίτητες καθηµερινές τους ασχολίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι κτηνοτρόφοι, που περιµένουν να πληρωθούν την εξισωτική του 2014, αλλά και τα υπόλοιπα από εκκρεµότητες -και κάποιοι και από ενστάσεις- παλαιότερων ετών.

Αργεί η εξισωτική, ξεμένουν από ζωοτροφές

1
0

Πρόκειται για χρήµατα, τα οποία πιστώνονταν µέσα στο καλοκαίρι, διευκολύνοντας έτσι τους κτηνοτρόφους να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τις απαραίτητες ζωοτροφές, προκειµένου να «βγάλουν» τα ζώα τους το χειµώνα.  

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ακόµα κι αν κλείσει η συµφωνία στις Βρυξέλλες, θεωρείται απίθανο οι κτηνοτρόφοι να βρουν στους λογαριασµούς τους τα χρήµατα που δικαιούνται πριν από τα Χριστούγεννα. Άλλωστε, ενδεικτική είναι και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη ότι «έχει εγκριθεί µια συνολική πίστωση 130 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την εξισωτική του 2014, και µέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεµότητες των προηγούµενων ετών».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής δεν άφησε πολλά περιθώρια αναφορικά µε τους κοµµένους της εξισωτικής, καθώς ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «όπου υπάρχουν προβλήµατα εξαιτίας της επιλεξιµότητας των εκτάσεων το πρόβληµα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν µπορώ να σας πω εγώ τώρα «θα το αντιµετωπίσουµε», «θα βρούµε τα χρήµατα». Αυτά είναι χρήµατα τα οποία προϋποθέτουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα δώσουµε τη µάχη, αλλά για να δώσουµε τη µάχη πρέπει οπωσδήποτε να είµαστε συνεπείς κυρίως όσον αφορά τα ζητήµατα διαχείρισης των βοσκήσιµων γαιών».

Τονίζεται ότι ο αγροτικός κόσµος έχει λαµβάνειν ένα σηµαντικά µεγάλο ποσό από την εξισωτική του 2014, καθώς η µόνη πληρωµή που έχει γίνει ως σήµερα ήταν στις αρχές του χρόνου (πιστώθηκαν 2 Ιανουαρίου στους λογαριασµούς των δικαιούχων) και αφορούσε 44.035.228,55 ευρώ σε 52.269 κτηνοτρόφους, ποσό που δεν ξεπερνά το 1/3 του συνολικού για το έτος.

 

Αόριστες δεσµεύσεις για υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικών τον Ιούλιο

Προκειµένου να αµβλύνουν τις αντιδράσεις των παραγωγών και παρά την προφανή οικονοµική δυσπραγία της χώρας µας, που έχει µεταθέσει ακόµα πιο πίσω τις πληρωµές των αγροτών, οι αρµόδιοι του υπουργείου την περασµένη εβδοµάδα προχώρησαν σε κάποιες αόριστες δεσµεύσεις περί εξόφλησης υπολοίπων από τα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα µέσα στο καλοκαίρι.

Ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, από τη Βέροια την περασµένη εβδοµάδα, επέµενε ότι «η πολιτεία θα εξοφλήσει έως το τέλος Ιουλίου, όλα όσα χρωστά στους παραγωγούς για τα αγροπεριβαλλοντικά, της τριετίας 2012-2014», κάτι το οποίο επανέλαβε και ο αναπληρωτή υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φώτη Γραικού, σηµειώνοντας ότι «µέχρι τον Ιούλιο θα πληρωθούν υπόλοιπα ενισχύσεων και αποζηµιώσεων που αφορούν τα έτη 2008-2013».

Σε αυτό το πνεύµα, αλλά χωρίς αναφορά σε χρονικό πλαίσιο και ο αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του υπουργείου ∆ηµήτρης Γελαλής, σε συνάντησή του µε τον επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης του ∆ήµου Τεµπών Γιώργο Μανώλη, σηµείωσε ότι «παρακολουθώ από κοντά το πρόβληµα των ενισχύσεων της βιολογικής γεωργίας και είµαι πεπεισµένος πως πολύ σύντοµα θα εκταµιευτούν οι ενισχύσεις βιολογικής γεωργίας του έτους 2013».

 

Χαµένο το αγροτικό πετρέλαιο

Εν τω µεταξύ, στο πλαίσιο των απαιτήσεων των πιστωτών, ένα ακόµα δυσάρεστο σενάριο για τους αγρότες αφορά την ενδεχόµενη κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Αυτό σηµαίνει ότι µέχρι να οριστικοποιηθεί η συµφωνία, δεν προβλέπεται κάποια πληρωµή, που ωστόσο υπενθυµίζουµε ότι αφορά µεγάλη µερίδα των αγροτών, καθώς εκκρεµεί η τελευταία δόση του 2013, που υπολογίζεται περί τα 40 εκατ. ευρώ και το µεγαλύτερο κοµµάτι από το ποσό του 2014, που εκτιµάται ότι ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. 

 

Πληρώθηκε η πρόωρη σύνταξη Μαΐου σε 31.5233 αγρότες

Σηµειώνεται ότι µέσα στην εβδοµάδα έγιναν κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις που αφορούσαν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2010 σε 206 αγρότες µε το ποσό των 94.342,93 ευρώ και τα Σχέδια Βελτίωσης σε 9 δικαιούχους µε ποσό 215.486,35 ευρώ, ενώ «µε την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων από το Εθνικό πλαίσιο ελέγχων, στάλθηκαν προς πληρωµή στην αρµόδια τράπεζα Πειραιώς, συνολικά 31.523 δικαιούχοι Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών µε το συνολικό ποσό των 6.277.267,13 ευρώ, που αφορούν υποχρεώσεις µηνός Μαΐου 2015», σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία