BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Προκαταβολή ΕΣΠΑ 500 εκατ. ευρώ «λαδώνει» τη μηχανή για πληρωμές

Καινούργιες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες, γεννά η συμφωνία της κυβέρνησης με τις κοινοτικές αρχές για άμεση αύξηση στο 100% των ώριμων χρηματοδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Προκαταβολή ΕΣΠΑ 500 εκατ. ευρώ «λαδώνει» τη μηχανή για πληρωμές

4
1

Όπως προκύπτει από δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο διπλασιασμός τη προκαταβολής για το επόμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα, δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, μπορεί να καταβληθούν στη χώρα μας περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Η διευκόλυνση αυτή σημαίνει πολλά και για τις τρέχουσες ροές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), τα ταμειακά διαθέσιμα του οποίου έχουν εξανεμιστεί, ενώ διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο και την επίσπευση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό να μην είναι νωρίτερα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Όλα τα παραπάνω δεν αμβλύνουν τα μεγάλα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με τους αγρότες να τηλεφωνούν καθημερινά στην Agrenda και να διαμαρτύρονται για την αναλγησία του κράτους, το οποίο από τη μια δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις και από την άλλη αυξάνει τους φόρους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μεγάλες είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων που σχετίζονται με υπόλοιπα του τσεκ του 2014, τις εξισωτικές αποζημιώσεις 2013 και 2014, πριμ βιολογικών, ντόπιες φυλές, απονιτροποίηση, Σχέδια Βελτίωσης κ.α.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τεράστιο ζήτημα έχει ανακύψει και με καθυστερήσεις αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Πιερία, οι Σέρρες το Κιλκίς και ο Έβρος, όπου οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες της περασμένης περιόδου, κατέστρεψαν μεγάλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, με αποτέλεσμα οι αγρότες σήμερα να μην μπορούν να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση της συγκομιδής (δεν έχουν ούτε για πετρέλαιο) της νέας χρονιάς.   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-10-2015 11:55grigoris

min min min tosoxo xrima mirazete pali kai den exoume pou na ta baloume

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία