BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ως 15 Νοέμβρη εκκρεμότητες και ως 15 Δεκεμβρίου το τσεκ

«Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Τρίτης 3 Νοεμβρίου.

Ως 15 Νοέμβρη εκκρεμότητες και ως 15 Δεκεμβρίου το τσεκ

4
4

Οι αναφορές αυτές του υπουργού έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου με τίτλο «Τρενάκι με την προκαταβολή του τσεκ πηγαίνουν οι ενισχύσεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «αν οι αρµόδιες αρχές είναι έτοιµες για πληρωµές του τσεκ πριν βγει ο Νοέµβριος, τότε είναι πιθανό πως αρκετές από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις µπορεί να µείνουν και για µετά απ’ αυτό. Αντίθετα, αν τα χρονοδιαγράµµατα για την προκαταβολή της ενιαίας δεν βγαίνουν, πράγµα που σηµαίνει καλό ∆εκέµβριο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προηγηθούν αξιόλογες πληρωµές σε επί µέρους υποχρεώσεις, όπως είναι η εξισωτικές για τα έτη 2013 και 2014, τα προγράµµατα απονιτροποίησης, οι ντόπιες φυλές και τα βιολογικά (ζωικής και φυτικής παραγωγής)».

Όπως και να ' χει, οι εν λόγω ημερομηνίες, εφόσον βέβαια τηρηθούν, δεν είναι σίγουρο ότι θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις που φουντώνουν στους κόλπους του αγροτικού κόσμου, ενόψει των επικείμενων φορολογικών μέτρων, που μετά και τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εξομοιώσουν τους αγρότες με τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις.

Για προκαταβολή του τσεκ στο 90% ετοιμάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην καταβολή του 90% της επιδότησης στις αρχές Δεκεμβρίου και στην εξόφληση του υπόλοιπου 10% τον Φεβρουάριο προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μια μέρα μετά, το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου,  ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «μετά τις 10 Νοεμβρίου και αφού έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα για να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια η έκδοση των οριστικών. Έτσι, αντί της πληρωμής στα τέλη Νοεμβρίου προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, προκρίνεται η καταβολή στις αρχές Δεκεμβρίου του 90% της εκκαθάρισης και η εξόφληση τον Φεβρουάριο, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από τον κανονισμό».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις εκκρεμότητες πληρωμών από το 2012 για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποπληρωθούν εντός Νοεμβρίου. Βέβαια, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «αυτό είναι το βασικό «σχέδιο επί χάρτου» πάνω στο οποίο προετοιμάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της φετινής βασικής επιδότησης. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου».

Νομοσχέδιο για ειδική μεταχείριση αγροτών

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου μίλησε για σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270.000-280.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν τη γενικότερη ασφυκτική πίεση της κοινωνίας που έχει οδηγήσει σε απώλεια των εισοδημάτων όλων των τάξεων και να κατανοήσουν ότι κι αυτοί δε μπορεί παρά να έχουν κάποια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλύνει τα βάρη στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι θα μπει το θέμα της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270.000-280.000). Κατά τον ίδιο, το νομοσχέδιο στο σκέλος που αφορά τους αγρότες θα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες ως εξής:

Πρώτον, η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων όπου θα αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία – δηλαδή το κόστος παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, το εργόσημο για τους εποχικούς εργάτες με στόχο τη σύλληψη της φοροαποφυγής.

Δεύτερον, οι αγροτικές επιδοτήσεις που δεν φορολογούνται σήμερα έως τα 12.000 ευρώ. Οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει να αρθεί αυτό το αφορολόγητο και θα γίνει προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να διατηρηθεί.

Βρείτε εδώ το σχετικό Δελτίο τύπου της ΕΡΤ ο Αποστόλου στο Πρώτο Πρόγραμμα.doc

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

05-11-2015 10:28μαρια

ψεμματα ψεμματα ψεμματα ψεμματα ψεμματα ψεμματα ψεμματα ψεμματα

Απάντηση

04-11-2015 09:52Χρήστος

Έπειτα απο τρία χρόνια ψέμματα και χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, πείτε μου ενα λόγο για να τους πιστέψουμε τωρα.

Απάντηση

03-11-2015 22:24

Σιγα μην κανουν πληρωμες τωρα εξι μηνες στο περιμενε.δεν ξερουν τι θεος τους λατρευει αν εχουν..

Απάντηση

03-11-2015 17:58axilleas86

Eιστε για τα πανηγυρια πραγματικα. Άμα σου κατασχέσουν την περιουσία και "σε πάρει αιχμάλωτο η εφορία", κάτσε και πανηγύριζε που ξανάνοιξε με τα λεφτά του φορολογούμενου η ΕΡΤ, που προσλήφθηκαν οι καθαρίστριες και που πληρώνεις από τους φόρους σου ένα δις ευρώ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ μόνο για τις συντάξεις - διχίλιαρα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Ισοπεδώνουν φορολογικά όλη την Ελλάδα και μοιράζουν τα λεφτά των φορολογούμενων ΜΟΝΟ σε αυτούς, των οποίων μπορούν να ελέγξουν την ψήφο μέσω διορισμού - απόλυσης. Κράτος δικαίου.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία