BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Λίγες συνδεδεμένες Ιούνιο, τον άλλο μήνα εξισωτικές

Καταφθάνουν αυτές τις µέρες τα ειδοποιητήρια για πληρωµή του ΟΓΑ, και µάλιστα µε αυξηµένες εισφορές ως και 31%, τρέχουν παράλληλα και παλιές ρυθµίσεις οι οποίες χάνονται αν δεν πληρωθούν ως 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί καλούνται να εξοφλήσουν και τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ µέχρι το τέλος του µήνα (µετά την παράταση που δόθηκε), βγάζοντας τον µηνιάτικο λογαριασµό αρκετά «τσουχτερό».

Λίγες συνδεδεμένες Ιούνιο, τον άλλο μήνα εξισωτικές

5
0

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το κράτος, από την πλευρά του, καθυστερεί τις αποδόσεις κρατικών ενισχύσεων και λοιπών προγραµµάτων, όπως βιολογικά, νιτρικά, φυλές ζώων κτλ, συνεχίζει να αφήνει απλήρωτο για πάνω από τρία χρόνια το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών.

Κι ενώ από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ ενηµερώνουν όσους αγρότες ρωτάνε ότι οι πληρωµές θα γίνουν όπως είχαν προγραµµατιστεί, δηλαδή τσεκ και πρασίνισµα µαζί µε κάποιες συνδεδεµένες (µόνο για προϊόντα φυτικής παραγωγής) µέχρι το τέλος Ιουνίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν το επιβεβαιώνει. Μιλώντας, µάλιστα, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγµατοποιήθηκε στα Ιωάννινα για την αιγοπροβατοτροφία, ο κ. Αποστόλου µίλησε για εξόφληση των παραγωγών που ήταν στον έλεγχο για την ενιαία ενίσχυση µέχρι τέλος Ιουνίου, τονίζοντας βέβαια ταυτόχρονα, τη δυνατότητα που έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χόγκαν για παράταση του χρόνου εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης µέχρι τις 15 Οκτωβρίου (αντί για 30 Ιουνίου).

 

Πρώτες πιστώσεις µε συνδεδεµένες από τέλος Ιουνίου

Από τέλη Ιουνίου ως τέλη Ιουλίου θα πληρωθούν βιολογική κτηνοτροφία, σπάνιες φυλές και οι συνδεδεµένες, δήλωσε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από τα Γιάννενα, όταν ερωτήθηκε σχετικά µε την καθυστέρηση στις πληρωµές. Ωστόσο, ο υπουργός έριξε την ευθύνη «στην αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δηµιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις», όπως δήλωσε. Πάντως, «περιαυτολογώντας» ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «εµείς πήγαµε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που και αυτή τη στιγµή δεν έχουν ακόµα πληρώσει τις ενισχύσεις. Γι’ αυτό και ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν παρέτεινε τις πληρωµές του 2015 µέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2016», ενώ για άλλη µια φορά υπογράµµισε το ότι «τηρήθηκαν όλες οι νόµιµες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιµα που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τοµέα, καθώς το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά, µετά από πολλά έτη, που δεν είχαµε καταλογισµό για τους βοσκοτόπους».

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι πιο έτοιµες προς πληρωµή είναι κάποιες από τις συνδεδεµένες (βιοµηχανική ντοµάτα, σπόροι σποράς, ροδάκινα, πορτοκάλια και ρύζι), οι οποίες αναµένεται να αρχίσουν να πληρώνονται µέσα στην επόµενη εβδοµάδα. Το αυτό φέρεται να επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Αποστολάκης, µε δηλώσεις του για εξόφληση κάποιων συνδεδεµένων ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο δεκαήµερο του Ιουνίου. Αντίστοιχα την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά, που ανέρχονται περί τα 87,7 εκατ. ευρώ και οι δηλώσεις για τις οποίες ακόµα εξετάζονται, ο ίδιος την τοποθετεί αργότερα µέσα στο καλοκαίρι.

 

Εν αναµονή για εξισωτικές και πετρέλαιο

Το νωρίτερο για τον Ιούλιο φαίνεται να µετατίθεται η πληρωµή της εξισωτικής του 2015 (τόσο το υπόλοιπο 25% όσων πήραν προκαταβολή αλλά και των ενστάσεων), παρά τις διαβεβαιώσεις Αποστόλου προ ηµερών στους Θεσσαλούς  κτηνοτρόφους ότι η εν λόγω πληρωµή θα διευθετηθεί ως τέλος Ιουνίου. Το θέµα είναι καθαρά γραφειοκρατικό, καθώς αυτές τις µέρες ξεκίνησε η εξέταση των ενστάσεων σε κάποιους νοµούς, που σηµαίνει ότι χρειάζονται καµιά 20αριά µέρες για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, για να µην γίνουν µεµονωµένες πιστώσεις.

Αναφορικά µε τον ΕΦΚ πετρελαίου, οι τελευταίες πληροφορίες από τους αρµόδιους του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν ότι είναι θέµα ηµερών η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, που απαιτείται προκειµένου να δροµολογηθεί η διαδικασία και να πληρωθούν οι δικαιούχοι, που έχουν λαµβάνειν υπόλοιπα από το 2013, το µεγαλύτερο κοµµάτι του 2014, καθώς και όλο το 2015. Πάντως, σύµφωνα µε όσα διαµηνύουν από το Οικονοµικών, η πληρωµή θα αρχίσει να τρέχει µετά το κλείσιµο της αξιολόγησης και τη χορήγηση της επόµενης δόσης ύψους 7,5 δις ευρώ.

 

Κόβει το ρεύµα στα αγροτικά µοτέρ του κάµπου κατακαλόκαιρο η ∆ΕΗ

Σε εκβιαστικές διακοπές ρεύµατος στα αγροτικά µοτέρ της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, προχωρά φέτος για πρώτη φορά η ∆ΕΗ κατακαλόκαιρο, στο πικ της καλλιεργητικής σεζόν και εν µέσω καύσωνα. Και µπορεί να είναι τρόπος να «µαζέψει λεφτά» η επιχείρηση, ωστόσο βάζει το µαχαίρι στο λαιµό στους παραγωγούς, που σπεύδουν να προχωρήσουν σε διακανονισµό –όσοι βέβαια από αυτούς µπορούν- προκειµένου να σώσουν τις σοδειές τους και να µην καούν τα περιβόλια τους.

Πρώτη φορά στα χρονικά συµβαίνει αυτό, καταγγέλλουν δεκάδες αγρότες στην  Agrenda, καθώς παλιά όσα και να χρωστούσες µέχρι και τον Μάιο σου το κόβανε, αλλά µετά το Μάιο µόλις ξεκινούσε η καλλιεργητική σεζόν δεν το πείραζαν, όπως λένε οι παθόντες. Το «εισπρακτικό» αυτό µέτρο αφορά όσους παραγωγούς (για παρόχθια µοτέρ και γεωτρήσεις) δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισµό και έχουν οφειλή πάνω από 3.500 ευρώ. Το µόνο θετικό στην υπόθεση είναι ότι µόλις ο παραγωγός διευθετήσει το ζήτηµα και µπει στις 36 δόσεις, του συνδέουν άµεσα το µοτέρ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία