BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Έως 15αύγουστο η εξισωτική, κόλλησαν πάλι τα βιολογικά

Χωρίς σαφές πλάνο και χωρίς να µπει σε λεπτοµέρειες αναφέρθηκε στις πληρωµές ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το Χατζηγιάννειο της Λάρισας, απογοητεύοντας για ακόµα µια φορά τους παραγωγούς που περίµεναν κάτι καλύτερο και όχι αόριστες αναφορές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Έως 15αύγουστο η εξισωτική, κόλλησαν πάλι τα βιολογικά

35
2

Όπως είπε «µέχρι τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωµές για τους νέους αγρότες, τις ιδιωτικές επενδύσεις ΟΠΑΑΧ, τα µικρά δηµόσια έργα, τη συνδεδεµένη στη σποροπαραγωγή, τις συνδεδεµένες στο ζωικό κεφάλαιο, το «πρασίνισµα» (δείγµα ελέγχου) και για τους παραγωγούς στους οποίους έχει καθυστερήσει ο προσδιορισµός του ενεργού αγρότη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πιθανόν τον Αύγουστο, µε ενδεχόµενο παράτασης θα πληρωθεί το Leader, ενώ µέχρι τις 15 Αυγούστου θα εξοφληθεί η εξισωτική αποζηµίωση και για τους δικαιούχους που ήταν στο δείγµα ελέγχου». Επανέλαβε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι πληρωµές για τα Σχέδια Βελτίωσης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, αναφορικά µε τα βιολογικά, νιτρικά, σπάνιες φυλές, τα οποία αφορούν και τον περισσότερο κόσµο, ενώ κρατούν εκκρεµότητες ακόµα και από το 2012, ο κ. Αποστόλου δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραµµα πληρωµών. Και παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί ΚΥΑ, µε την οποία εγκρίθηκαν 129,35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων από αγροπεριβαλλοντικά της προηγούµενης περιόδου, που σηµαίνει ότι δεσµεύτηκε το σχετικό κονδύλι για την αποπληρωµή των δικαιούχων, ο υπουργός έκανε λόγο για τεχνικά ζητήµατα, που πρέπει πρώτα να λυθούν, για να επιτραπεί ο ακριβής προσδιορισµός της ηµεροµηνίας καταβολής. Ίσως έτσι επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες που τοποθετούν την πληρωµή της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012 από το φθινόπωρο.

Την πλήρη απογοήτευσή τους από τις ανακοινώσεις Αποστόλου εξέφρασαν οι Θεσσαλοί αγρότες, µε την Οµοσπονδία της Λάρισας να µιλά για «κάποιες αόριστες υποσχέσεις του υπουργού ότι θα ξεκινήσει από τέλος Ιουλίου, όχι όµως αν και πότε θα ολοκληρωθεί, η πληρωµή κάποιων από τα εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ που χρωστάει η προηγούµενη κυβέρνηση Ν∆-ΠΑΣΟΚ και η σηµερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα, ενστάσεις, ενισχύσεις, αποζηµιώσεις, συνδεδεµένες ενισχύσεις, ενώ τον φόρο στα καύσιµα που χρωστάνε από το β’ εξάµηνο του 2013 τον παρέπεµψε στις καλένδες».

Ακόµα άλυτα, παραδέχεται ο υπουργός, τα προβλήµατα στα αγροπεριβαλλοντικά

Με την παραδοχή ότι δεν έχει ακόµα αντιµετωπιστεί το ζήτηµα, απάντησε στους αγρότες σχετικά µε τις εκκρεµότητες στις πληρωµές των βιολογικών και των νιτρικών και τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί λόγω των γεωχωρικών ελέγχων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «το µεγαλύτερο πρόβληµα που κληρονόµησε η σηµερινή ηγεσία του υπουργείου».

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για συνολική λύση, την οποία καλείται να δώσει και µάλιστα άµεσα η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, κατά το σύνηθες, ο υπουργός επανέλαβε ότι «τη µεγαλύτερη ευθύνη για τις πληρωµές που δεν προχωρούν φέρει η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, η οποία και δηµιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις». Μάλιστα, τόνισε ότι και «οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωµές οφείλονται στις διατάξεις του κανονισµού εφαρµογής της νέας ΚΑΠ, που σε κάθε περίπτωση, ήταν επιλογή που έγινε από τις προηγούµενες κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

 

Επιµένει για την εξισωτική ως το 15αύγουστο

Τους φακέλους τους µε τις εξετασµένες ενστάσεις για τις εξισωτικές του 2015 στέλνουν τις τελευταίες ηµέρες στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κατά τόπους υποκαταστήµατα του οργανισµού, ακολουθώντας την εντολή της υπηρεσίας, µε στόχο να «τρέξει» το συντοµότερο δυνατό ο έλεγχος ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωµές. Μάλιστα, όπως επανέλαβε και ο  υπουργός από τη Λάρισα, οι πιστώσεις θα γίνουν µέχρι το 15αύγουστο και θα περιλαµβάνουν εξόφληση του 2015 µε το υπόλοιπο 25% όσων έχουν πάρει προκαταβολή, αλλά και όσους δεν πήραν την προκαταβολή τον περασµένο ∆εκέµβριο.

 

Για αργότερα στέλνει ο Αποστόλου τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ενώ το Οικονοµικών δεν έχει βρει ακόµα άκρη µε τους συµψηφισµούς 

Στο ποσό των 1,8 δις ευρώ από την υπο-δόση των 7,5 δις ευρώ του ΕΜΣ, που θα διατεθούν σε ιδιώτες έναντι ληξιπρόθεσµων οφειλών του δηµοσίου, παρέπεµψε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από τη Λάρισα τους παραγωγούς σχετικά µε την πληρωµή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Χωρίς να δώσει κάποια ηµεροµηνία για την πληρωµή των δικαιούχων, ο υπουργός επικαλέστηκε για άλλη µια φορά τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία που διέρχεται η χώρα. Πάντως, σύµφωνα µε το πλάνο του υπουργείο Οικονοµικών από τα χρήµατα που αφορούν τις οφειλές προς τους ιδιώτες αναµένεται να διατεθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουλίου και άλλα 500 εκατ. ευρώ µέσα στον Αύγουστο. Πάντως, αρµόδιοι του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν στην Agrenda ότι «οι αιτήσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο βρίσκονται ακόµα στον έλεγχο, καθώς η όλη διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη τεχνικά, αφού απαιτείται να προηγηθεί συµψηφισµός των οφειλών των παραγωγών µε όποιες υποχρεώσεις τους προς εφορία και ΟΓΑ». Σε κάθε περίπτωση, λένε από το υπουργείο Οικονοµικών καθησυχάζοντας τους παραγωγούς που φοβούνται πως θα χαθούν τα χρήµατα, ότι εντολή Αλεξιάδη είναι να προχωρήσει το θέµα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-07-2016 15:02Stella

Δεν ντρεπονται λιγο..με τα βιολογικα..καταστρεψανε τα χωραφια του κοσμου...που ειναι τα χρηματα για τα πανακριβα φαρμακα....και την απωλεια παραγωγης...και μιλανε για καινουρια προγραμματα ...ας πληρωσουν τα παλια...καταστρεψανε το κοσμο..και συνεχιζουν....μονο τα περνουν...ας δωσουν και τιποτα....πως θα πληρωσει.....τρια χρονια χωρις εσοδα....ουτε την ασφαλεια μας δεν εχουμε νσ πληρωσουμε...ελεος

Απάντηση

19-07-2016 07:22spiros

koroidevei ton kosmo pos den ton litzarane auto tou xriazete !! olo psema k koroidia tazei den ntrepete ligo pou vgainei k leei malakies ston kosmo

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία