BACK TO
TOP
Γνώμες

Τα μισακά και η εθνική βοήθεια

Αν υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αυτή έχει να κάνει με το κόστος της γης και το υψηλό ενοίκιο που υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε χρόνο οι καλλιεργητές.

Η χώρα στον βάλτο

16
0

Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα δεν ανήκει σε επαγγελματίες του χώρου αλλά αποτελεί ιδιοκτησία ανθρώπων που συχνά δεν έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα. Η αστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών δεν συνοδεύτηκε από εκτεταμένες μεταβιβάσεις των τίτλων κατοχής γης στους εναπομείναντες καλλιεργητές, κι αυτό γιατί οι «αστοί» κάτοχοι δεν είχαν κανέναν άλλο λόγο, πλην της ρευστοποίησης, να μεταβιβάσουν τη γη στους επαγγελματίες αγρότες.
Δεν υποχρεώνονταν όλα αυτά τα χρόνια σε καμιά σοβαρή φορολογία, αντίθετα, απολάμβαναν  -συνήθως αφορολόγητο- υψηλό ετήσιο ενοίκιο! Πέραν αυτών δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των ιδιοκτητών που είχαν «πείσει» τους καλλιεργητές να εμφανίζονται τυπικά οι ίδιοι ως ασκούντες την αγροτική δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και δικαιώματα επί των κοινοτικών ενισχύσεων (τσεκ).
Την κατηγορία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τελευταία ως «αγρότες του καναπέ», εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση να διακόψει κάθε δυνατότητα πρόσβασής τους στις κοινοτικές ενισχύσεις! Επ’ αυτού όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Βρυξέλλες θα χρειασθούν και… εθνική βοήθεια!

 
Πανάγος Γιάννης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία