BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με 3 δικαιολογητικά άδεια για τον αλιευτικό τουρισμό

Σε ΚΥΑ οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς.

Με 3 δικαιολογητικά άδεια για τον αλιευτικό τουρισμό

0
0

Τη δυνατότητα να προμηθεύονται άδεια αλιευτικού τουρισμού έχουν πλέον όλοι οι επαγγελματιές αλιείς σύμφωνα με ΚΥΑ που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της, γεγονός που ενδέχεται να τους εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι όλοι οι επαγγελματίες αλιείς, κάτοχοι επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Οι ενδιαφερόμενοι αλιείς υποβάλλουν αίτημα για την αναγγελία έναρξης διενέργειας αλιευτικού τουρισμού στην Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας που έχει καταχωρήσει το επαγγελματικό αλιευτικό ή σπογγαλιευτικό σκάφος στα οικεία Μητρώα της, η οποία συνοδεύεται με τα κατωτέρω απαιτούμενα δικαιολογητικά και βεβαιώσεις συναρμόδιων υπηρεσιών:

α) Αίτηση του ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους στην οποία αναγράφονται τα αλιευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιβάτες−τουρίστες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

β) Φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής άδειας αλιείας του σκάφους σε ισχύ.

γ) Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού ασφαλιστικής κάλυψης για αστική ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4256/2014 (Α΄ 92).

Προϋποθέσεις διενέργειας αλιευτικού τουρισμού

1. Υπό την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε αλιευτικά σκάφη, εκείνα που διενεργούν αλιευτικό τουρισμό υποχρεούνται να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ολικό μήκος μέχρι 15 μέτρα.

β) Να είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια αλιείας με εργαλεία εκτός της Τράτας βυθού με δίχτυα (Μηχανότρατα) και του Γρίπου που σύρεται από σκάφος (βιντζότρατα).

γ) αα) Να πληρούν τις προϋποθέσεις των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.δ. 917/1979 (Α΄ 257), το Π.δ. 918/1979 (Α΄ 257), το Π.δ. 270/1988 (Α΄ 120), την αριθμ. 2122/01/2000/11−02−2000 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 231) με την οποία εγκρίθηκε ο αριθμ. 23 Γενικός Κανονισμός Λιμένα όπως ισχύει ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση των πλόων, καθώς και το Π.δ. 399/1980 (Α΄ 110) για θέματα γραμμής φόρτωσης.

ββ) Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Π.δ. 399/1980:

ααα) σημαίνεται επί του σκάφους η γραμμή φόρτωσης, χωρίς να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό γραμμής φόρτωσης, ενώ γίνεται μνεία για το ύψος εξάλων στο σχετικό εδάφιο «Εντολές−Οδηγίες» του αντίστοιχου κατά περίπτωση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας,

βββ) δύναται να μειώνεται αναλογικά, υπό τις προϋποθέσεις του Π.δ. 399/1980, το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων (ρελιών) στα σημεία που παρεμποδίζουν την αλιευτική δραστηριότητα,

γγγ) αν πρόκειται για παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη, λόγω του μικρού ύψους εξάλων αυτών, δύναται να εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 55 του Π.δ. 399/1980 εφόσον το πλοίο εμπίπτει στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 23, όπως ισχύει.

δ) Το πείραμα ευστάθειας που προβλέπεται στο Π.δ. 918/1979, διενεργείται με τον αλιευτικό εξοπλισμό του πλοίου σε κατάσταση χρήσης του.

ε) Να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες

στ) Να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό αξιοπλοΐας (Πιστοποιητικό Ασφαλείας, Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, Άδεια Εκτέλεσης Πλόων κατά περίπτωση) όπου αναγράφονται:

αα) ο αριθμός των επιβατών που μπορούν να παραλαμβάνουν,

ββ) η έκταση των πλόων, και

γγ) οι σχετικές «Εντολές − Οδηγίες» χωρίς να απαιτείται η έκδοση ειδικών ή άλλων πιστοποιητικών.

ζ) Να υπάρχει ειδικός χώρος παραμονής για το σύνολο των επιβατών, ώστε να είναι ασφαλείς κατά την διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα να μην την παρεμποδίζουν.

2.α) Κατά τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού οι επαγγελματίες αλιείς ή σπογγαλιείς προβαίνουν σε επίδειξη τεχνικών αλιείας ή σπογγαλιείας, σύμφωνα θεσία, χρησιμοποιώντας τις αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία τα οποία καθορίζονται στην επαγγελματική άδεια του σκάφους, με εξαίρεση την Τράτα βυθού με δίχτυα (Μηχανότρατα) και το Γρίπο που σύρεται από σκάφος (Βιντζότρατα). Η άδεια αλιείας του σκάφους περιλαμβάνει και τα αλιευτικά εργαλεία με τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν οι επιβάτες τουρίστες.

β) Ο αλιευτικός εξοπλισμός πρέπει να είναι διευθετημένος κατά τέτοιο τρόπο επί του σκάφους ώστε να μην εμποδίζει την ελεύθερη και ασφαλή κίνηση των επιβαινόντων καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα επί αυτού.

γ) Οι επιβάτες − τουρίστες επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με τα εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή, ο χειρισμός των οποίων πραγματοποιείται χειροκίνητα και όχι με μηχανική υποβοήθηση, καθώς και να συμμετέχουν, με ευθύνη του κυβερνήτη του σκάφους και κατά τη διενέργεια αλιευτικών δραστηριοτήτων, μόνο σε εργασίες από την εκτέλεση των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο η ασφάλειά τους.

δ) Η παραλαβή επιβατών για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής υπό τη σύναψη συμβάσεων ολικής ναύλωσης ή την εκτέλεση ημερήσιων θαλάσσιων ταξιδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4256/2014 (Α΄ 92), απαγορεύεται.

Αναλυτικότερα, διαβάστε εδώ το ΦΕΚ για τον Αλιευτικό Τουρισμό
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία