BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παράταση υλοποίησης Μεταποίησης και αποδέσμευση κεφαλαίων

Διευκολύνσεις για τους δικαιούχους των Μέτρων 4.2.1 και 4.2.2 «Εμπορία-Μεταποίηση» εξετάζουν οι διαχειριστικές αρχές που περιλαμβάνουν την παράταση στην υλοποίηση του έργου και την αποδέσμευση των ιδίων κεφαλαίων για τα οποία είχαν μοριοδοτηθεί, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης έκτακης ανάγκης που έχει περιέλθει η χώρα λόγω της πανδημίας.

metapisi2

Γιώργος Κοντονής

208
0

Πληροφορίες του Agronews.gr αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη εισηγηθεί οι διαχειριστικές αρχές και μένει να πάρουν το «ΟΚ» από το υπουργείο, αναμένεται να εκδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, με τις επιχειρήσεις-δικαιούχους του Μέτρου της Μεταποίησης να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην ομαλή εκτέλεση του έργου και την αγορά εξοπλισμού, ενώ τίθεται μετ' επιτάσεως το ζήτημα της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Αντίστοιχη πρόβλεψη για παράταση φέρεται να ζητούν και οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης και μένει να φανεί η ανταπόκριση των διαχειριστικών αρχών του Τμήματος Επενδύσεων. 

Όσον αφορά ειδικότερα τα ίδια κεφάλαια, οι πληροφορίες λένε πως η αποδέσμευση θα αφορά το κριτήριο «ωριμότητα της επένδυσης» για το οποίο έχει βαθμολογηθεί ο δικαιούχος, και δεσμεύεται να τα καταθέσει με το αίτημα πρώτης πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι στο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου αναφέρεται:

«Για το υπομέτρο 4.2, η αίτηση πρώτης πληρωμής αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 25% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πράξης. Οι αιτήσεις ενδιάμεσης πληρωμής αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πράξης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει βαθμολογηθεί στο κριτήριο «ωριμότητα της επένδυσης» για ποσοστό ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερο του 25%, οφείλει να καταθέσει με το αίτημα πρώτης πληρωμής το σύνολο των δαπανών που αντιστοιχούν στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων για τα οποία βαθμολογήθηκε.»

Υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη στο πρόγραμμα

[...]. «β. Το αργότερο εντός ενός έτους από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο υπομέτρο, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών και να υποβάλουν στην οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης Πράξεων αίτηση πληρωμής ή να έχουν αιτηθεί και λάβει σχετική παράταση, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να παραιτηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης, διαφορετικά η απόφαση ένταξης ανακαλείται και ο δικαιούχος δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση στήριξης στο εν λόγω υπομέτρο για δύο έτη από την ημερομηνία της απόφασης ανάκλησης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία