BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Ως 30 Μαρτίου αιτήσεις για Βιολογική Κτηνοτροφία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και μέχρι τις 30 Μαρτίου, όσοι κτηνοτρόφοι επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Ως 30 Μαρτίου αιτήσεις για Βιολογική Κτηνοτροφία

1
0

Το πρόγραμμα ενισχύει όλων των ειδών τα παραγωγικά ζώα, εκτός από τους χοίρους, δηλαδή: αίγες και πρόβατα εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής, βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση και βοοειδή με κρεοπαραγωγική/διπλή κατεύθυνση εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής.
Η προκήρυξη της δράσης, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στον διαδικτυακό  τόπο «Διαύγεια», προβλέπει σύνολο πιστώσεων στα 20.000.000 ευρώ (100% Δημόσια Δαπάνη). Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) καθώς και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.).
Στόχος της δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του μέτρου 2.1.4 είναι:
-Η προστασία των φυσικών πόρων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας
-Η αειφορική διαχείριση βοσκοτόπων ¬ Η βελτίωση της ευζωίας των ζώων
-Η προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή ζωικά προϊόντα.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία», υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης, πλήρως συμπληρωμένη στους παρακάτω φορείς:
στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της αιρετής Περιφέρειας κατά περίπτωση ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.).

Το ύψος της ενίσχυσης
Καθοριστικοί για την επιδότηση οι χρησιμοποιημένοι βοσκότοποι

Στην προκήρυξη διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι για τον υπολογισμό του συνολικού ύψους της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη η χρησιμοποιούμενη από τα ζώα έκταση βοσκοτόπου. Επιπλέον αναφέρεται πως, όταν για παράδειγμα ένας δικαιούχος εντάσσεται στο πρόγραμμα με ζώα με περίοδο προσαρμογής, λαμβάνει την ενίσχυση «με περίοδο προσαρμογής» γι’ αυτά τα ζώα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσής του, δηλαδή ακόμα και όταν λήξει η περίοδος προσαρμογής.
Να σημειωθεί ότι «περίοδος προσαρμογής» νοείται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την προσαρμογή της εκμετάλλευσης και την παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων. Τα ποσά ενίσχυσης του πίνακα έχουν υπολογισθεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΜΖ ανά εκτάριο (Ha). Εφόσον η πυκνότητα βόσκησης ανά ΜΜΖ είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του ενός εκταρίου (Ha), η μέση ανά εκτάριο (Ha) ενίσχυση υπολογίζεται αντίστοιχα με τον πολλαπλασιασμό ή διαίρεση της μέσης πυκνότητας ανά ΜΜΖ με τις ενισχύσεις του πίνακα.
Στο μέγιστο ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται το πρόσθετο κόστος που μπορεί να ανέλθει μέχρι 10 ευρώ/Ηa και αφορά τις δαπάνες τεχνικής στήριξης από σύμβουλο υπεύθυνο για την εκπόνηση και παρακολούθηση του ΣΠΔ. Οι δαπάνες που προκύπτουν από την ένταξη – πιστοποίηση του Καν. 2092/91 δύνανται να καλυφθούν από το μέτρο 1.3.2 «Συμμετοχή γεωργών σε σύστημα για την ποιότητα τροφίμων» του ΠΑΑ 2007-2013.
Στην περίπτωση επιλογής συμβούλου και προκειμένου να καταβληθεί η μέγιστη ενίσχυση που περιλαμβάνει και την τεχνική στήριξη, κατά την υποβολή της δήλωσης εφαρμογής απαιτείται να συνυποβληθεί ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δικαιούχου και συμβούλου και αντίγραφο του παραστατικού αμοιβής του συμβούλου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 της αριθ. 079833/24.10.2011 απόφασης.

Πραγματικά παραδείγματα υπολογισμού της ενίσχυσης

Το πιο δύσκολο μέρος του υπολογισμού της ενίσχυσης για τη βιολογική κτηνοτροφία είναι η αντιστοίχηση των Μονάδων Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ) με τον πραγματικό αριθμό ζώων που διαθέτει μία υπό ένταξη κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Θα επαναλάβουμε εδώ ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο βοοειδή και αιγοπρόβατα, οπότε θα επιλέξουμε παραδείγματα από τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις.

Ας δούμε τρία παραδείγματα:
Α) Μία μονάδα με 300 πρόβατα και 50 αίγες που βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής στις μεθόδους της βιολογικής κτηνοτροφίας θα λάβει ετήσια ενίσχυση 180x0,15x300 +180x0,15x50=8100+1350=9450 ευρώ ή 27 ευρώ το ζώο για πέντε χρόνια. Εάν έχει ήδη πιστοποιηθεί για τη βιολογική μέθοδο εκτροφής θα λαμβάνει κάθε χρόνο 151x0,15 x300+151x0,15x50=6795+1132,5=7927,5 ευρώ ή 22,65 ευρώ το ζώο.
Β) Μία μονάδα με 120 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής στις μεθόδους της βιολογικής κτηνοτροφίας θα λάβει ετήσια ενίσχυση 339x1x120=40680 ευρώ ή 339 ευρώ το ζώο επί πέντε χρόνια. Ένας άλλος βιοκτηνοτρόφος, που είναι ήδη πιστοποιημένος και έχει ολοκληρώσει την επρίοδο προσαρμογής, θα λάβει κάθε χρόνο 273x1x120=32760 ευρώ ή 273 ευρώ το ζώο για μια πενταετία.
Γ) Μία μονάδα με 100 θηλάζουσες αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 120 μοσχάρια θα λάβει καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας ετησίως  66x1x100+166x0,6x120=16600+11952=28552 ή 166 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα και 99,6 ευρώ ανά μοσχάρι.

Μονάδες Μεγάλων Ζώων
Η αντιστοιχία ΜΜΖ ανά είδος ζώων είναι:
Βοοειδή άνω των 24 μηνών (αρσενικά βοοειδή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής): 1,0 ΜΜΖ ¬ Αρσενικά βοοειδή και δαμαλίδες ηλικίας από 6-24 μηνών: 0,6 ΜΜΖ
Πρόβατα (άνω του έτους): 0,15 ΜΜΖ
Αίγες (άνω του έτους): 0,15 ΜΜΖ.

Ποιοι είναι οι εν δυνάμει δικαιούχοι
Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων της εν λόγω δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως:
α. επαγγελματίες αγρότες
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων του ΜΑΑΕ γίνεται μηχανογραφικά.
Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης, έστω κι αν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες:
i. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
ii. Όσοι έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο εν λόγω αποκλεισμός.
iii. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα, για δέκα έτη.
iv. Ανήλικα άτομα.

Κριτήρια Επιλογής
Από τους υποψηφίους που πληρούν καταρχήν τα κριτήρια επιλεξιμότητας γίνεται επιλογή με βάση τα εξής:
Η σειρά κατάταξης προκύπτει ως άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα γενικά κριτήρια επιλογής και της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα ειδικά κριτήρια επιλογής της δράσης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται στη σειρά κατάταξης όσοι συγκεντρώνουν μεγαλύτερη βαθμολογία στα ειδικά κριτήρια επιλογής, με τη παραπάνω σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη τα γενικά κριτήρια με την σειρά προτεραιότητας.
Τα γενικά κριτήρια επιλογής με εξαίρεση τη μόνιμη κατοικία του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης, για την οποία απαιτείται προσκόμιση σχετικού δικαιολογητικού, προκύπτουν μηχανογραφικά.
 
Σειρά κατάταξης
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής. Για τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια και ζώα της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
αα. Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του έτους 2011 του ενδιαφερόμενου.
ββ. Κατέχονται νόμιμα σε όλη την περίοδο δέσμευσης, γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Αποκλείονται αγροτεμάχια - βοσκότοποι και ζώα που είναι ενταγμένα στο Μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών ή σε άλλη αγροπεριβαλλοντική δράση. Εξαίρεση αποτελεί η δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία» και η
δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
γγ. Τα προτεινόμενα προς ένταξη ζώα να έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να εξασφαλίζουν σταθερής έκτασης βοσκότοπο για όλη την πενταετία.
δδ. Οι βοσκότοποι της εκμετάλλευσης πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης και των
όμορών της, εξαιρουμένων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.
εε. Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων - βοσκοτόπων ανέρχεται σε 0,05 εκτάρια (Ha)

Ιδιωτικά συμφωνητικά πολυετούς μίσθωσης και βεβαιώσεις δημάρχου προϋποθέτει ο φάκελος
Σε μισθώσεις γαιών με διάρκεια μεγαλύτερη των 9 ετών χρειάζεται και συμβολαιογραφική πράξη

Η αίτηση ενίσχυσης του ενδιαφερόμενου θεωρείται πλήρης εφόσον περιλαμβάνει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, σύμφωνα με έντυπο που διατίθεται από τη μηχανογραφική βάση. Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του αιτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή.
β. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου για ταυτοπροσωπία
γ. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων – βοσκοτόπων, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης. Η νόμιμη κατοχή αγροτεμαχίου τεκμηριώνεται:
αα. Για ιδιόκτητα αγροτεμάχια:
Για τις περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο με την υποβολή αντίγραφου του κτηματολογίου. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κτηματογράφηση στην περιοχή με την προσκόμιση των παρακάτω εγγράφων:
i. Όταν ο αιτών είναι κύριος των επιλέξιμων αγροτεμαχίων υποβάλλεται ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από υποθηκοφυλακείο.
ii. Όταν ο αιτών είναι επικαρπωτής, υποβάλλεται ακριβές αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης της επικαρπίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το υποθηκοφυλακείο.
ββ. Για μισθωμένα αγροτεμάχια
i. Όταν ο αιτών είναι μισθωτής, με το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.
ii. Σε περίπτωση μίσθωσης με διάρκεια μεγαλύτερη 9 ετών, με ακριβές αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το υποθηκοφυλακείο.
iii. Τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία.
γγ. Για κοινόχρηστες δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις πρέπει να καθορίζεται η συνολική επιφάνεια της κοινόχρηστης δημοτικής ή κοινοτικής έκτασης, η έκταση που παραχωρείται σε κάθε παραγωγό χωριστά και το χαρτογραφικό υπόβαθρο.
δ. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας. Με βάση το εγκεκριμένο ΣΠΔ υπολογίζεται μηχανογραφικά το ετήσιο και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης της περιόδου δέσμευσης, λαμβανομένων υπόψη του ύψους της ενίσχυσης ανά ΜΜΖ/Ha και του τρόπου αξιοποίησης της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης.
ε. Καταστατικό σύστασης εταιρείας για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου που υπογράφει τη σύμβαση και την ευθύνη της εφαρμογής της.
στ. Αντίγραφο πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου σε περίπτωση που είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει δηλωθεί στην ΑΕΕ.
ζ. Φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων. Ο αριθμός και το είδος των ζώων στην αίτηση ενίσχυσης δεν πρέπει να ξεπερνά τη δυναμικότητα της μονάδας για την οποία έχει εκδοθεί η εν λόγω άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή της σχετικής αίτησης.
η. Ενημερωμένο μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου ανά κατηγορία ζώου από το αρμόδιο τμήμα της ΔΑΟΚ.

Επιπρόσθετα δικαιολογητικά
Επίσης, απαιτούνται μια σειρά συμπληρωματικών δικαιολογητικών, τα οποία να τεκμηριώνουν τα κριτήρια επιλογής:
α. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του αιτούντος στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του.
β. Για την τεκμηρίωση της ιδιότητας του νέου γεωργού με επιχειρηματικό σχέδιο απαιτείται απόφαση ένταξης στο μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Π.Α.Α 2007-2013.
γ. Σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων για το σύνολο των ζώων και βοσκοτόπων προς ένταξη.
δ. Βεβαίωση από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων για την τεκμηρίωση της παραγωγής ζωικών βιολογικών προϊόντων από το σύνολο του προς ένταξη ζωικού κεφαλαίου στη δράση.
ε. Για την τεκμηρίωση της παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, βεβαίωση από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
στ. Για την τεκμηρίωση της παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ παραστατικά από τα οποία να φαίνεται ότι έχει παραδώσει προϊόν σε μεταποιητική μονάδα, η οποία είναι πιστοποιημένη για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
ζ. Για την τεκμηρίωση της θέσης της εκμετάλλευσης σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, βεβαίωση του Δημάρχου.
η. Η πιστοποίηση της προτεινόμενης για ένταξη έκτασης εντός περιοχών
Νatura 2000 γίνεται μηχανογραφικά.

Από το 328ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία