BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Περισσότερα λεφτά για συνδεδεμένες ζητούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Το σύστηµα των συνδεδεµένων ενισχύσεων επαναφέρουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα κράτη µέλη της ΕΕ, µε εξαίρεση τη Γερµανία, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Agrenda, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος πληρωµών που φέρνει η ΚΑΠ από 1η Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, τρία κράτη-µέλη, έχουν ζητήσει την έγκριση της Κοµισιόν για να µεταφέρουν περισσότερο από 13% ή 15% στο προαιρετικό σύστηµα των συνδεδεµένων, το οποίο σύµφωνα µε τον κανονισµό θέτει όριο 8% (+2% µε τα ψυχανθή).

Περισσότερα λεφτά για συνδεδεμένες ζητούν οι ευρωπαϊκές χώρες

1
0

Την ακτινογραφία της εφαρµογής των καθεστώτων πληρωµών της νέας ΚΑΠ, βάσει των κοινοποιήσεων που έλαβε από τα κράτη-µέλη η Κοµισιόν από την 1η Αυγούστου 2014, αποκαλύπτει έγγραφο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ. Πρόκειται για τους εθνικούς φακέλους των χωρών, αναφορικά µε τα όριζε ο εκτελεστικός κανονισµός της ΚΑΠ (1307/2013) σε σχέση µε την υποχρεωτική άµεση πληρωµή (τσεκ) και τα καθεστώτα ενιαίας βασικής ενίσχυσης, την αγροτική ανάπτυξη, την πληρωµή για τους νέους γεωργούς και τα προαιρετικά συστήµατα (αναδιανεµητική πληρωµή, ενισχύσεις για φυσικούς περιορισµούς, προαιρετική συνδεδεµένη στήριξη, καθεστώς µικροκαλλιεργητών, «πρασίνισµα».).

Να σηµειωθεί ότι µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου 2014, τα κράτη πρέπει κάνουν γνωστό πως θα χορηγήσουν την πληρωµή για το «πρασίνισµα» (εθνικό / περιφερειακό, κατ ‘αποκοπήν ανά εκτάριο ή ως ποσοστό της βασικής ενίσχυσης) και αν θα ορίσουν πρόσθετες ευαίσθητες περιοχές, που δεν πρέπει να µετατραπούν σε µόνιµοι λειµώνες. Επίσης, έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να κοινοποιούν τις αποφάσεις τους σχετικά µε τους ορισµούς των µόνιµων βοσκοτόπων, την πληρωµή για τους νέους γεωργούς και τη χρήση των εθνικών / περιφερειακών αποθεµατικών για τη χορήγηση δικαιωµάτων στο πλαίσιο του βασικού καθεστώτος ενίσχυσης. Με βάση τις κοινοποιήσεις προκύπτουν τα εξής:

Άµεσες ενισχύσεις-σύγκλιση

Καθώς τα 10 κράτη µέλη που εφαρµόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεµµατικής ενίσχυσης θα το διατηρήσουν, 18 κράτη µέλη θα επιλέξουν το καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Μεταξύ αυτών, 6 έχουν αποφασίσει να περιφερειοποιήσουν το καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Επίσης, σε όρους εσωτερικής σύγκλισης, 6 κράτη έχουν αποφασίσει σε εθνική/περιφερειακή κατ’ αποκοπή ενίσχυση έως το 2019. Μεταξύ των κρατών που επέλεξαν τη µερική σύγκλιση, 8 αποφάσισαν να περιορίσουν τη µείωση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης πάνω από το µέσο όρο του 30% από την αρχική µοναδιαία αξία.

 

Σύστηµα συνδεδεµένων


Από τα 27 κράτη µέλη που θα εφαρµόσουν το εθελοντικό σύστηµα συνδεδεµένων ενισχύσεων:   9 κράτη µέλη θα µεταφέρουν λιγότερο από 8% στο σύστηµα αυτό το 2015 και το 2016.  12 κράτη µέλη θα χρησιµοποιήσουν το ανώτατο ποσοστό του 13% µε 10 από αυτά να χρησιµοποιούν επίσης όλο ή µέρος του επιπρόσθετου 2% που είναι διαθέσιµο για τη στήριξη των ψυχανθών.   3 κράτη µέλη θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Κοµισιόν σχετικά µε την πρόθεσή τους να µεταφέρουν περισσότερο από 13% (ή 15%) στο εθελοντικό σύστηµα συνδεδεµένων ενισχύσεων


Ευελιξία πυλώνων

‘Εντεκα κράτη µέλη αποφάσισαν να µεταφέρουν κεφάλαια από τον πυλώνα Ι (άµεσες ενισχύσεις) στον πυλώνα ΙΙ (προγράµµατα).

Πέντε αποφάσισαν µεταφορά κονδυλίων από τον δεύτερο πυλώνα στον πρώτο. Το καθαρό αποτέλεσµα όλων αυτών των µεταφορών, µε την επιφύλαξη της ενδεχόµενης αναθεώρησης των κρατών, θα µπορούσε να γίνει το 2017 για τα έτη 2018 και 2019, µε τη συνολική µεταφορά από τον πυλώνα Ι στον πυλώνα ΙΙ στα 3 δις ευρώ σε 6 έτη (1,2% της ΕΕ-28 άµεσες πληρωµές φάκελο πριν τη µείωση των πληρωµών).

 

Προαιρετικά συστήματα πληρωμών

∆έκα κράτη-µέλη βάσει των κοινοποιήσεων που ελήφθησαν από την Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τις βασικές αντισταθµιστικές πληρωµές µέχρι το 2020. Ωστόσο, ένα σύνολο 8 κρατών-µελών θα εφαρµόσει το αναδιανεµητικό σύστηµα πληρωµής εκ των οποίων τα 6 έχουν αποφασίσει να µην εφαρµόσουν τη µείωση του µηχανισµού πληρωµών. Επίσης, σύµφωνα µε το έγγραφο µόνο 1 κράτος µέλος θα θέσει σε εφαρµογή την πληρωµή των ενισχύσεων µε φυσικούς περιορισµούς στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα. Επίσης όπως δείχνουν τα στοιχεία:  Τα 27 κράτη µέλη θα εφαρµόσουν εθελοντικό σύστηµα συνδεδεµένων.   Τα 15 κράτη µέλη θα εφαρµόσουν το σύστηµα για τους µικρούς καλλιεργητές.

 

Μείωση µηχανισµού πληρωµών


 
Σε σχέση µε τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης:   Εννέα κράτη έχουν την πρόθεση να θέσουν ανώτατο όριο στα ποσά των βασικών πληρωµών σε ανώτατα ποσά που κυµαίνονται από 150.000 ευρώ σε 600 000 ευρώ.  ∆έκα κράτη µέλη επέλεξαν να εφαρµόσουν µόνο την ελάχιστη µείωση κατά 5% για τα ποσά των βασικών πληρωµέών άνω των 150.000 ευρώ.   8 κράτη µέλη σκοπεύουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να αφαιρέσουν τις αποδοχές στους αγρότες (διαφοροποίηση) πριν από την εφαρµογή της µείωσης του µηχανισµού πληρωµών. Το εκτιµώµενο ποσό της µείωσης για 5 χρόνια (2015-2019) ανέρχεται σε 558 εκατ. ευρώ (περίπου 110 εκατ. ευρώ/έτος).





 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία