BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Από Μάιο έγκριση νέων προγραμμάτων αίτημα 6μηνης παράτασης στα παλιά

Την έγκριση μόνο 9 εκ των 118 Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2014 επιβεβαίωσε στις 12 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι ελληνικές αρχές ζητούν παράταση του «Μπαλτατζή» για ακόμα 6 μήνες υπό τον φόβο να μείνουν οι αγρότες χωρίς ουσιαστικές επενδυτικές ενισχύσεις έως το Μάιο του 2015.

Από Μάιο έγκριση νέων προγραμμάτων αίτημα 6μηνης παράτασης στα παλιά

0
0

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 9 από τα 118 πολυετή προγράμματα, στα οποία θα χορηγηθεί συνολική ενωσιακή χρηματοδότηση ύψους 95,6 δισεκατ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για την περίοδο 2014-2020, αφορούν τους φακέλους Δανίας, Αυστρίας, Πολωνίας, Φινλανδίας και τα σχέδια της (ηπειρωτικής) Φινλανδίας, της Ηπειρωτικής Πορτογαλίας, καθώς και 4 σχέδια της Γερμανίας (το εθνικό πλαίσιο, το γερμανικό αγροτικό δίκτυο και τα περιφερειακά προγράμματα για τη Σαξονία και τη Σαξονία-Anhalt).

Από την άλλη η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει αυτή την εβδομάδα την επέκταση της επιλεξιμότητας των δαπανών των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης των ετών 2007-2013 για 6 μήνες, από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Το αίτημα της χώρας μας υποστηρίζεται και από τις αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Αναλυτικότερα, η περίοδος προγραμματισμού για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι προαναφερθείσες αντιπροσωπείες τονίζουν ότι η προθεσμία αυτή θα πρέπει να αναβληθεί για έξι μήνες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και αποτελεσματική χρήση των πόρων στα κράτη μέλη, ιδίως εκείνων που πλήττονται από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και εκείνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Leader.

Στο ίδιο πνεύμα με το παραπάνω αίτημα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Maurizio Martina, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έγκριση των νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, καθώς και για την «θεραπεία» των δεσμεύσεων του 2014 των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα εξετάσει αίτημα της βελγικής αντιπροσωπείας με θέμα την επέκταση των μεταβατικών ρυθμίσεων για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική συνέχεια μεταξύ των περιόδων προγραμματισμού 2007-2013 και 2014-2020.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα:

·         Tο πολωνικό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων από 22 000 θέσεων εργασίας, στη χορήγηση επενδυτικής στήριξης σε περίπου 200 000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στη δημιουργία περίπου 1 800 ομάδων παραγωγών.

·         Στη Δανία, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία περίπου 1000 «πράσινων θέσεων εργασίας», τον διπλασιασμό του τομέα της βιολογικής γεωργίας και επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.

·         Στην Αυστρία, δίδεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα: το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καθιέρωση διαχείρισης με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε περισσότερες από το 80% των γεωργικών εκτάσεων, την παροχή δυνατοτήτων κατάρτισης σε περισσότερους από 600 000 γεωργούς και την προσφορά, σε περίπου το ήμισυ του αγροτικού πληθυσμού, βελτιωμένων υπηρεσιών, όπως οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία