BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Για να εγκρίνουν όλες τις ΟΕΦ «διέλυσαν» τα κριτήρια

Χωρίς ίχνος σοβαρής αξιολόγησης και µε κριτήρια που µόνο πελατειακά µπορούν να χαρακτηριστούν έγινε η επιλογή και η κατανοµή των κονδυλίων κατά την προέγκριση των τριετών προγραµµάτων Οργανώσεων Ελαικοµικών Φορέων, όπου από τις 74 βιώσιµες και µη οργανώσεις που υπέβαλαν φάκελους, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, πέρασαν οι 70 υποβαθµίζοντας έτσι τον εγχώριο ελαιοκοµικό τοµέα.

Σημάδια ανόδου των τιμών ελαιολάδου δείχνει η διεθνής αγορά

1
0

Χαρακτηριστικό της ασύνδετης µε την αγορά και τις πραγµατικές δυνατότητες και ανάγκες των ΟΕΦ αξιολόγηση, η οποία αποτελεί κυρίως έργο της ηγεσίας που έχει ξεµείνει από την προηγούµενη κυβέρνηση, πραγµατοποιήθηκε οριζόντιο «κούρεµα» κατά 50% στα κονδύλια συνολικά 88 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι υποψήφιοι, ώστε να φτάσουν τελικά οι προεγκρίσεις τα 49 εκατ. ευρώ (5 εκατ. περισσότερα από τα προβλεπόµενα κονδύλια).

Ως αποτέλεσµα, οικονοµικά υγιείς Οργανώσεις έχουν λάβει την ίδια χρηµατοδότηση µε οικονοµικά µη βιώσιµες, κατεξοχήν ελαιοκοµικοί νοµοί της χώρας λαµβάνουν ελλιπέστατη στήριξη και µόλις 8 εκατ. δόθηκαν για προγράµµατα εργασίας που αφορούν την επιτραπέζια ελιά (το πρώτο εξαγώγιµο εθνικό προϊόν).

Εντωµεταξύ όπως αναµενόταν, το «πράσινο φώς» πήραν και οι περί τις 15 ΟΕΦ οι οποίες συνεργάζονται µε τη Gaia Επιχειρείν που είχε τον τρόπο να τους εξασφαλίσει τις απαιτούµενες εγγυητικές.

Έτσι, απ’ ότι προκύπτει πήγαν «περίπατο» τα αντικειµενικά κριτήρια που ξεκάθαρα ορίζει ο Καν (EE) 611/2014 που καθορίζει τους όρους των προγραµµάτων στήριξης του ελαιοκοµικού φορέα στο Άρθρο 6 (χρηµατοοικονοµική αξιοπιστία, επάρκεια οικονοµικού υπόβαθρου, έκταση περιφερειακής ζώνης, προτεραιότητες ελαιοκοµίας στη σχετική περιφερειακή ζώνη), όπως επίσης παραβλέφθηκαν και τα ελάχιστα ποσοστά που θα πρέπει να κατανεµηθούν σε κάθε τοµέα δράσης ως ορίζει το Άρθρο 5. Κάτι τέτοιο, επισύρει και τον κίνδυνο να χαθούν τα ποσά που δεν αντιστοιχούν στους προβλεπόµενους τοµείς (τουλάχιστον µε βάση τις προεγκρίσεις).

Αναφορικά µε το χρονοδιάγραµµα, οι Οργανώσεις ενηµερώθηκαν για τα αποτελέσµατα της πρώτης αξιολόγησης στις 18 Μαρτίου, τι οποίες έπρεπε να κάνουν δεκτές έως την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Οι τελικές εγκρίσεις αναµένονται πριν την 1η Απριλίου οπότε και αναµένεται να ξεκινήσουν οι προβλεπόµενες δράσεις.

Τα περισσότερα κονδύλια στην Κρήτη

Όσον αφορά ειδικότερα τις εγκρίσεις ανά Περιφέρεια, η Κρήτη συγκεντρώνει τη µερίδα του λέοντος µε περίπου 19 εκατ. ευρώ για 23 ΟΕΦ έναντι της Πελοποννήσου και της ευρύτερης περιοχής (Πύργος, Πάτρα κ.λπ.), όπου όλοι µαζί καλούνται να µοιραστούν 13 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο µεγαλύτερος ελαιοκοµικός νοµός της χώρας, η Μεσσηνία, µοιράζεται 2 εκατ. ευρώ µε συνολικά 3 εγκρίσεις (ΑΣ Γαργαλιάνων, ΑΣ Μεσσηνίας, ΑΣ Στέρνας Μεσσήνης) ενώ η γειτονική Λακωνία µε το µισό µέγεθος ωφελείται µε υπερδιπλάσια χρηµατοδότηση 5 εκατ. ευρώ µε συνολικά 6 εγκρίσεις (ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε, ΑΣ Μολάων Πακιών, ΑΣ Παπαδιανίκων Λακωνίας, ΑΣ Πετρίνας, ΑΣ Συκεάς, ΕΑΣ Λακωνίας Α.Ε)

Αναλυτικά η λίστα με τις 70 Προεγκεκριμένες ΟΕΦ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία