BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σκέψεις επέκτασης για τα εναέρια αντιχαλαζικά

Τη δυνατότητα γεωγραφικής επέκτασης του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα το 2017-2018, μετά από σχετικά αιτήματα παραγωγών Καβάλας, Σερρών, Πιερίας και Κοζάνης συζητούν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ και της αναδόχου εταιρείας 3Δ.

Σκέψεις επέκτασης για τα εναέρια αντιχαλαζικά

0
0

Η σύμβαση του πενταετούς προγράμματος, που ξεκίνησε φέτος στις 20 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει τη δυνατότητα να μπουν κι άλλες περιοχές, εφόσον όμως προηγηθεί μια μελέτη τεχνικών δυνατοτήτων των εναέριων μέσων και με βάση τις ώρες που υπολείπονται. Πρόκειται για αίτημα παραγωγών και φορέων που τίθεται εδώ και χρόνια, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2014 η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες με ροδάκινα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2019 το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται σε 5,2 εκατ. στρέμματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του συνδυασμένης με την αξιολόγηση στο φυσικό πεδίο, κατά την περίοδο 2017-2018 και με βάση τη δυνατότητα χρήσης τυχόν υπολοίπου ωρών από την υπάρχουσα σύμβαση, θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής κάποιων νέων περιοχών, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής: «Παράθυρο για γεωγραφική επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2017-2018 με Εναέρια Μέσα άνοιξε σχετική η σύσκεψη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΕΛΓΑ στις 30-06-2015, μετά από αιτήματα φορέων και αγροτών να υπαχθούν οι περιοχές τους στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών ενδιαφέροντος (Καβάλας, Σερρών, Πιερίας και Κοζάνης), η ανάδοχος του έργου εταιρεία «3Δ» και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, διατρανώθηκε η ανάγκη συνέχισης του προγράμματος, ενώ εξετάστηκαν επίσης οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες της επέκτασής του σε άλλες περιοχές πέραν των ήδη αξιολογημένων γεωγραφικών τμημάτων, στα οποία εφαρμόζεται. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, τα μέσα εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος επαρκούν οριακά για την κάλυψη των ήδη οριοθετημένων περιοχών προστασίας, και οποιαδήποτε γεωγραφική επέκταση απαιτεί επιπλέον μέσα και κατά συνέπεια επιπλέον κόστος το οποίο υπό της παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ, ενώ η επέκτασή του υφιστάμενου προγράμματος σε νέες περιοχές χωρίς ανάλογη αύξηση των διαθέσιμων μέσων, θα επιδείνωνε την κατάσταση και θα μείωνε δραματικά την αποτελεσματικότητά του.

Κατά συνέπεια, έως και το 2019 που λήγει η ισχύς του, το Πρόγραμμα θα συνεχίζει να εφαρμόζεται σε 5.200.000 στρέμματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του συνδυασμένης με την αξιολόγηση στο φυσικό πεδίο, κατά την περίοδο 2017-2018 και με βάση τη δυνατότητα χρήσης τυχόν υπολοίπου ωρών από την υπάρχουσα σύμβαση, θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής κάποιων νέων περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επιβεβαιώνει ότι, στο βαθμό που υπάρξει ενδιαφέρον και πρόταση χρηματοδότησης του έργου από τις Περιφέρειες που ενδιαφέρονται, ο Οργανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαθέσει την τεχνογνωσία, τις υπηρεσίες του Κέντρου Εφαρμογών για την υποστήριξη του έργου και το υλικό σποράς των νεφών ως συμπράττων φορέας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία