BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αχαΐα και Κόρινθος μένουν εκτός αναμπέλωσης

Ξανανοίγει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους αμπελουργούς (εκτός Αχαΐας, Κορινθίας) να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, με τη χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2016.

Ξανανοίγουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για αναδιάρθρωση αμπελιών

3
0

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι αμπελουργοί είναι τα προς αναδιάρθρωση αμπελοτεμάχια να έχουν δηλωθεί στο Αμπελουργικό Μητρώο και να έχει κατατεθεί Δήλωση Συγκομιδής σταφυλιών τα δύο τελευταία έτη.







Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής:







ΑΡΘΡΟ 1

Σκοπός

Με την παρούσα καθορίζεται η διαδικασία παραλαβής συμπληρωματικών αιτήσεων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα» περιόδου 2015−2016, σύμφωνα με τον Καν.(Ε.Ε,) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όπως κάθε φορά ισχύει καθώς επίσης και οι ημερομηνίες διεκπεραίωσης των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων για τις αιτήσεις αυτές σε εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 4 της 3714/110476/ 04−09−2014 υπουργική απόφαση «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα [(άρθρο 46 Καν. (ΕΕ) 1308/2013]».

ΑΡΘΡΟ 2

Διαδικασία παραλαβής των συμπληρωματικών αιτήσεων και ένταξης στο πρόγραμμα

1. Υποβολή αίτησης ένταξης.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 Αίτηση –Υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα περιόδου 2015−2016, στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας στο αμπελουργικό μητρώο των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, εξαιρουμένων των Π.Ε. Αχαΐας και Κορινθίας.

2. Διοικητικός − επιτόπιος έλεγχος επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας των αιτήσεων.

2.1 Ο Διοικητικός έλεγχος επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας των αιτήσεων είναι καθολικός και λεπτομερής, πραγματοποιείται στο 100% των υποβληθεισών αιτήσεων και ολοκληρώνεται έως τις 10 Δεκεμβρίου 2015.

2.2 Οι επιτόπιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται έως τις 15 Ιανουαρίου 2016. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας ειδοποιούν τους παραγωγούς (τηλεφωνικώς και με γραπτή ειδοποίηση) κατόχους των επιλέξιμων εκτάσεων που προκύπτουν σύμφωνα με τη μηχανογραφημένη κατάσταση κατά κριτήριο και σειρά μεγέθους για το χρόνο πραγματοποίησης των επιτόπιων ελέγχων στα αμπελοτεμάχιά τους.

Κατ’ εξαίρεση λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, έως την ως άνω ημερομηνία μπορούν να ολοκληρωθούν επιτόπιοι έλεγχοι που αφορούν το αρχικό πρόγραμμα 2015−2016 της Π.Ε. Αχαΐας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ Οικονομίας της Π.Ε. Αχαΐας θα πρέπει στον προγραμματισμό των επιτόπιων ελέγχων να λάβει υπόψη την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ανάλογα με τις δράσεις που έχουν αιτηθεί.

2.3 Μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, συντάσσεται μηχανογραφημένη Κατάσταση η οποία περιλαμβάνει: Ημερομηνία και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, το Δήμο/ Δημοτικό διαμέρισμα που βρίσκεται το αμπελοτεμάχιο, τον κωδικό αριθμό του αμπελοτεμαχίου, ονοματεπώνυμο και όνομα πατρός του αιτούντος ή την επωνυμία εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τον Α.Φ.Μ. και τον κωδικό μητρώου νέου γεωργού όπου απαιτείται, το μέτρο/ α που εμφαίνονται στην αίτηση και το οικονομικό έτος υλοποίησης τους, την έκταση αμπελοτεμαχίου όπως εμφαίνεται στην αίτηση, την έκταση αμπελοτεμαχίου μετά τον έλεγχο(στοιχεία αμπελουργικού μητρώου και επιτόπιας επιμέτρησης), την ποικιλία πριν και μετά την αναδιάρθρωση και μετατροπή.

Η ανωτέρω μηχανογραφημένη Κατάσταση αναρτάται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της Κατάστασης να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση των στοιχείων της εντός 10 ημερών από την ανάρτηση της, προσκομίζο− ντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απα− ραίτητο, για την υποστήριξη της ένστασης.

2.4 Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας εκδίδουν και παραδίδουν αποφάσεις έγκρισης σε όλους τους παραγωγούς οι οποίοι συμμετέχουν στο αρχικό και στο συμπληρωματικό πρόγραμμα για όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (εκρίζωση/αναφύτευση, φύτευση με δικαίωμα αναφύτευσης ή από μεταβίβαση, επανεμβολιασμός και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης).

2.5 Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας καταρτίζουν προτάσεις Συμπληρωματικών Σχεδίων επιλέξιμων παραγωγών υπό ενιαία μορφή και τις υποβάλλουν κατ’ εξαίρεση για την περίοδο 2015−2016, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην αντίστοιχη Περιφέρεια. Στα Σχέδια αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι παραγωγοί των αρχικών αιτήσεων και να λαμβάνονται υπόψιν οι μεταβολές που έχουν προκύψει από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις αρχικές αιτήσεις του προγράμματος 2015−2016.

3. Έγκριση σχεδίων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων − Κατανομή κονδυλίων.

Η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας εξετάζει και αξιολογεί την πληρότητα καθώς και την εγκυρότητα των στοιχείων των υποβληθέντων Σχεδίων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 της 3714/110476/04−09−2014 υπουργική απόφαση και εγκρίνει τα Σχέδια αναδιάρθρωσης κατανέμοντας με υπουργική απόφαση τα διαθέσιμα κονδύλια ανά Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια έως τις 10 Μαρτίου 2016.

4. Χρόνος υλοποίησης μέτρων/δράσεων

Όλοι οι δικαιούχοι του μέτρου «Εκρίζωση − και προετοιμασία εδάφους − Αναφύτευση» για το πρόγραμμα περιόδου 2015−2016 (βασικό και συμπληρωματικό), μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης, και χωρίς άλλη ειδοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους κατ’ εξαίρεση για την περίοδο 2015−2016, το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2016.

Βρείτε εδώ το Συμπληρωματικό πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία