BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ενίσχυση 20.000 για επιχείρηση στον τόπο σου

Χρηµατοδότηση έως 20.000 ευρώ σε µέλη αγροτικών νοικοκυριών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και εκτός γεωργικού τοµέα, φέρνει σε πρόγραµµά του ο Β’ Πυλώνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως με περισσότερες σελίδες το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Ενίσχυση 20.000 για επιχείρηση στον τόπο σου

4
0

Επίσης, ενημερωθείτε για το πριµ 350 ευρώ για ντόπια άλογα. Ανοίγει σύντοµα το νέο πρόγραµµα ενίσχυσης σπάνιων φυλών, µε αυξηµένο πριµ για τα ιπποειδή. Επιλέξιµο και το Ορεινό Πρόβατο Ηπείρου.



Αναλυτικό αφιέρωμα για τον φόρο στο κρασί. Χαραµάδα, για να περάσουν κι άλλες φορολογικής επελάσεις µε τη µορφή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αγροτικά προϊόντα, άνοιξε ο ΕΦΚ στο κρασί. Έστω και µε την απώλεια δύο βουλευτών, ο κυβερνητικός συνασπισµός πέρασε το βράδυ της Πέµπτης από τη Βουλή τον καταστροφικό φόρο των 20 λεπτών το λίτρο.

Ενημερωθείτε, ακόμα, από την Αgrenda, για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ µέχρι και σε 6 άτοκες δόσεις, στην οποία θα µπορούν να προχωρούν από τη ∆ευτέρα 23 Νοεµβρίου οι κάτοχοι καρτών της Πειραιώς. ∆υνατότητα και για τους κατόχους καρτών Συµβολαιακής για την αγορά εργοσήµων.

Ειδικό δισέλιδο αφιέρωμα για τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως θα διαβάσετε, καταργεί ο ΕΛΓΑ το ανώτατο όριο εισφοράς των 3.700 ευρώ.  Καλύτερη αποζηµίωση για ελεγκτές και µεγαλοκτηµατίες.

Επίσης, αναλυτικό ρεπορτάζ για τα δικαιώματα και την προκαταβολή του τσεκ. Μείωση στο 1%,  από 5% σήµερα, των επιτόπιων ελέγχων προανήγγειλε για το 2016 ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, µε στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ. Περιθώριο 35 ηµερών για διόρθωση λαθών στο ΟΣ∆Ε.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι

Επικαιρότητα

• Ανοίγουν ευκαιρίες στην προώθηση αγροτικών προϊόντων εντός ΕΕ 

• Με περιορισμούς η διακίνηση των ζώων ως τέλος του 2015 λόγω οζώδους

Επενδύσεις

• Σε δύο δόσεις πλέον θα µπαίνει το πριµ Πρώτης Εγκατάστασης Νέων 

• Οµάδα τώρα ζητούν οι καλλιεργητές ροδιάς στον κάµπο της Θεσσαλίας

Εμπορεύματα

• Πρώτη φορά µέσα Νοεµβρίου και δεν έχει ξεκάθαρη τιµή το σύσπορο

• Χαµηλότερη των προσδοκιών διεθνώς  η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Editorial

∆εν βοηθούν τα κλαψουρίσµατα των υπουργών στις Βρυξέλλες για τη φέτα. Το ευνοϊκό καθεστώς, που εξασφάλισε πριν από 15 χρόνια η χώρα µας για τη νοµοθετική κατοχύρωση της φέτας ως Προϊόντος Ονοµασίας Προέλευσης που παράγεται µε συγκεκριµένες διαδικασίες και ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά µόνο στην Ελλάδα, αποτέλεσε αναµφισβήτητα µια ισχυρή νοµική βάση που δηµιουργούσε µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς.

Από κει και πέρα η υπόθεση ήταν στα χέρια µας. Μια συντονισµένη προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, η οποία θα διαφύλασσε τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φέτας και θα δηµιουργούσε τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πιστοποιηµένου προϊόντος µε αυστηρή και συγκεκριµένη ταυτότητα, έπρεπε να είναι το επόµενο κρίσιµο βήµα για την περιφρούρηση της όλης προσπάθειας.

Όµως αυτό δεν έγινε. Η Πολιτεία ήταν για µια ακόµα φορά απούσα στο συντονισµό της όλης κατάστασης, ενώ η πολυδιάσπαση των µεταποιητικών µονάδων στο χώρο της γαλακτοβιοµηχανίας και τα εκατοντάδες µικρά και ιδιότυπα από πλευράς οργάνωσης τυροκοµεία σε όλη τη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να κερδηθεί το στοίχηµα στο επίπεδο της πραγµατικής αγοράς.

Την ίδια στιγµή, η ισοπεδωτική αντιµετώπιση των παραγωγών από τις µονάδες µεταποίησης, η σύγχυση ανάµεσα στην πρώτη ύλη που παράγεται από ντόπιες ή ξενόφερτες φυλές, η ενδυνάµωση της εντατικής αιγοπροβατοτροφίας και η συρρίκνωση των µονάδων ελεύθερης βοσκής, όπως και η υποτυπώδης λειτουργία του συστήµατος πιστοποίησης του ΠΟΠ Φέτα από τα κλιµάκια του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, οδήγησαν στην αποδυνάµωση της ταυτότητας -brand name- του προϊόντος και στην εύκολη σύγκρισή του µε τα υπόλοιπα «λευκά τυριά».

Η περίπτωση της φέτας είναι ίσως το καλύτερο παράδειγµα για να καταλάβουµε τι χάνουµε. Μιλάµε για ένα ξεχωριστό προϊόν µε καλή φήµη σε µεγάλες αγορές, όπως για παράδειγµα των ΗΠΑ, ακόµα και πριν τη θεσµική κατοχύρωσή του από την Ε.Ε., το οποίο, όχι µόνο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ευνοϊκό καθεστώς αλλά κινδυνεύει να πέσει θύµα της επανάπαυσης που αυτή η διαδικασία προσέφερε στους συντελεστές του.                          

Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία