BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ενισχύονται μέσω Σχεδίων Βελτίωσης μικρά καπνοκοπτήρια και αποστακτήρια

Τη δυνατότητα να ενισχυθούν ακόµα και για δαπάνες προ τριετίας και µέχρι 1 εκατ. ευρώ θα έχουν πλέον µέσω του µέτρου 4.2 του νέου ΠΑΑ «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν µη γεωργικό προϊόν», µεταξύ άλλων µικροζυθοποιίες, µικρές µονάδες επεξεργασίας καπνού και µονάδες παραγωγής αποσταγµάτων οίνου και οπωροκηπευτικών.

Ενισχύονται μέσω Σχεδίων Βελτίωσης μικρά καπνοκοπτήρια και αποστακτήρια

2
1

Κατά προτεραιότητα αναµένεται να ενισχυθούν µικρό-µεσαίες και πολύ µικρές επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ιδιωτικά συµφωνητικά µε παραγωγούς, ενώ συνοπτικά οι ενισχυόµενες δράσεις που προβλέπονται αφορούν ιδρύσεις, εκσυγχρονισµούς, επεκτάσεις, µετεγκαταστάσεις, µονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις µονάδων και µονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων.

Σηµειωτέoν πως ειδικότερα για τον τοµέα του καπνού δικαιούχοι είναι οι πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις.

Επίσης σε αντίθεση µε το ανάλογο µέτρο 3.1.1 του ΠΑΑ 2007-2013, οι ενισχύσεις θα αφορούν πλέον όλες τις περιοχές και όχι κυρίως ορεινές ήµειονεκτικές και νησιωτικές, µε το ποσοστό επιχορήγησης να κυµαίνεται µεταξύ 35-60% επί των δαπανών, ανάλογα την περιοχή.

Η εν λόγω δράση αποτελεί υποµέτρο των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, οπότε και δεν περιλαµβάνει δράσεις που αφορούν τουριστικές και εστίασης επιχειρήσεις ενώ αφορά µόνο επενδύσεις επιπέδου χονδρικού εµπορίου, όπου η µεταποίηση σε µη γεωργικό προϊόν πραγµατοποιείται σε γραµµές παραγωγής που είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε την πρώτη µεταποίηση του γεωργικού προϊόντος.

Αναλυτικότερα οι ενισχύσεις καλύπτουν τις ακόλουθες επιλέξιμες δαπάνες για:

α) την κατασκευή, απόκτηση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, ή βελτίωση ακινήτων, ενώ οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γη είναι επιλέξιμες μόνο στον βαθμό που δεν υπερβαίνουν το 10 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της σχετικής πράξης·

β) την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση με δυνατότητα αγοράς μηχανημάτων και εξοπλισμού, μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου ενεργητικού·

γ) γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις δαπάνες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για παροχή συμβουλών σε θέματα περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σκοπιμότητας· οι δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας εξακολουθούν να είναι επιλέξιμες, ακόμη και όταν, με βάση τα αποτελέσματά τους, δεν πραγματοποιείται καμία δαπάνη βάσει των στοιχείων α) και β)·

δ) απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων.

Άλλες δαπάνες αφορούν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως το περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, έξοδα αναχρηματοδότησης τόκων, γενικά έξοδα και ασφάλιστρα δεν θεωρούνται επιλέξιμες. Το κεφάλαιο κίνησης δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη.

Ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι τομείς, στους οποίους η μεταποίηση σε μη γεωργικό προϊόν πραγματοποιείται σε γραμμές παραγωγής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος, όπως:

• Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος μόνο σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

• Ζυθοποιία (παραγωγή μπύρας)

• Επεξεργασία λοιπών προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, κερί, βασιλικός πολτός)

• Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων

• Μονάδες πυρηνελαιουργείων

• Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης (απόσταγμα οίνου και απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής)

• Μονάδες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής

• Μονάδες παραγωγής, εμπορίας & συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών (Λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά, Υποστρώματα, Ειδικά προϊόντα βοηθητικά της ανάπτυξης των φυτών)

• Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής.


 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2014 20:24ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΓΙΑΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΕ ΠΟΙΟ ΦΕΚ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΝΕΡΓΟ"?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία