BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πωλήσεις τρακτέρ κάτω από 1.000 αν αργήσουν τα Σχέδια

Για νέα μείωση που θα οδηγήσει την αγορά αγροτικών μηχανημάτων σε τριψήφια νούμερα εφόσον δεν προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 κάνει λόγο ο ΣΕΑΜ σε σχετικό δελτίο τύπου, που ακολούθησε το σχετικό δημοσίευμα της Agrenda αναφορικά με τις προσκλήσεις που πάνε για φθινόπωρο.

Πωλήσεις τρακτέρ κάτω από 1.000 αν αργήσουν τα Σχέδια

2
0

«Μετά από διαδοχικές αναβολές, η έναρξη του νέου κύκλου των Σχεδίων Βελτίωσης, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2017. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων να παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10%, διαφορετικά θα έχουμε και νέα μείωση που θα οδηγήσει την αγορά σε 3ψήφια νούμερα», αναφέρει στο δελτίο τύπου του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων.

Αναφορικά με τις πωλήσεις, το 2016, ήταν μια ακόμα αρνητική χρονιά για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 1.120 έναντι των 1.491 του 2015, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2015 υπήρξε πτώση κατά 18%, έχουμε δηλαδή μια συρρίκνωση της αγοράς στην 2ετία που αγγίζει το 40%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 τμχ. Η συνεχής συρρίκνωση της αγοράς των γεωργικών μηχανημάτων τα τελευταία χρόνια, μειώνει τον βαθμό εκμηχάνισης και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.

Αλλά και σ’ αυτή την πολύ περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85ΗΡ.

Η ανακοίνωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό, έχει αναστείλει την αγορά των μηχανημάτων και όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή αγορές εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων. Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, δήλωσε σχετικά: « Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, ο συνολικός στόλος των τρακτέρ που είναι σε λειτουργία, εκτιμάται γύρω στα 180.000 μηχανήματα. Με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως. Βλέπουμε λοιπόν πόσο καθυστερεί η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου, η μέση ηλικία του οποίου πλέον ξεπερνάει τα 26 χρόνια(!) και τι σημαίνει αυτό για το κόστος παραγωγής και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».


Το σχετικό θέμα της εφημερίδας Agrenda έχει ως εξής:
Προδημοσίευση το Μάρτιο, πρόσκληση το Σεπτέμβρη φαίνεται για τα Σχέδια
Παραπίσω προς το Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα µεταφέρεται η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες. Για το Μάρτιο έχει προγραµµατιστεί η έκδοση της προδηµοσίευσης, η οποία απλά θα διευκολύνει την όποια προετοιµασία των ενδιαφεροµένων για νέα επενδυτικά σχέδια αγροτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda

Η πολιτεία δείχνει  ανέτοιµη προς το παρόν να διατηρήσει ένα σωστό προγραµµατισµό, πρώτον, λόγω του ευάλωτου µηχανογραφικού υπόβαθρου που έχει στηθεί για να δουλεύονται οι αιτήσεις των Προγραµµάτων και των επιχειρησιακών του ΕΣΠΑ.



Το σύστηµα δίχνει να «κρεµάει» συνεχώς, κάτι που φάνηκε και από τις πολλαπλές παρατάσεις στους Νέους Αγρότες.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, είναι το θέµα ρευστότητας των ενδιαφεροµένων, το οποίο παραµένει ανοιχτό, εφόσον όχι µόνο δεν έχουν τεθεί στη διάθεση των επενδυτών χρηµατοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί καν η σχετική µελέτη για αυτά. Τρίτον, η διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς προφανώς επηρεάζει το οικονοµικό περιβάλλον και το πολιτικό πλαίσιο, καθώς ως γνωστόν δεν θα διατεθούν µόνο ευρωπαϊκά κονδύλια για τα Σχέδια αλλά και χρήµατα από τον εθνικό προϋπολογισµό. Τέλος, εξίσου σηµαντικές είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά τον ενδεχόµενο σχεδιασµό για εκλογές, που πάει παραπίσω τον οποιονδήποτε προγραµµατισµό υπάρχει.

Ο προγραµµατισµός λοιπόν της πολιτείας που έλεγε προσκλήσεις την άνοιξη, θα φέρει µόνο µία προδηµοσίευση το Μάρτιο σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, ώστε να καταστεί αρχικά σαφές το πλαίσιο και να µπορέσουν να προετοιµαστούν µε κάποιο τρόπο όσοι θέλουν να υποβάλλουν φάκελο στα Σχέδια Βελτίωσης. Λογικά η υπηρεσία θα είναι σε θέση να βγάλει προκήρυξη Ιούνιο, αλλά όπως προαναφέρθηκε πιο πιθανό είναι η πρόσκληση να βγει Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία