BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε γκρίζα ζώνη οι πωλήσεις τρακτέρ αγροτών στα Σχέδια

Πρόβληµα θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα όσοι πούλησαν το αναπόσβεστο τρακτέρ τους µετά την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης για να επιδοτηθούν για αγορά καινούργιου, σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, ΕυθύµηΤσιατούρα, καθώς αυτό αναµένεται να θεωρηθεί ως «τεχνική δηµιουργία των προϋποθέσεων ένταξης».

Σε γκρίζα ζώνη οι πωλήσεις τρακτέρ αγροτών στα Σχέδια

14
3

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει και µία περίπτωση η παραπάνω κύρωση να «πιάσει» και όσους αγρότες έδωσαν το τρακτέρ τους κατά την προδηµοσίευση, κάτι όµως που θα εξεταστεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Υπενθυµίζεται πως µέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα θα εκδοθεί τροποποιητική στα Σχέδια Βελτίωσης που θα περιλαµβάνει διάφορες αλλαγές, όπως το όριο του ενός τρακτέρ ανά Σχέδιο Βελτίωσης.

Πρακτικά αυτό µεταφράζεται πως αν, για παράδειγµα, βάσει του TEReS σε µια εκµετάλλευση αντιστοιχεί ιπποδύναµη κινητήρα 150 αλόγων και στο σχέδιο βελτίωσης ο παραγωγός εγγράψει πρόταση για δύο τρακτέρ µε αθροιστικά ίδια ιπποδύναµη –ένα µε 70 άλογα και ένα µε 80 άλογα- τότε ο δεύτερος ελκυστήρας δεν θα επιδοτείται. Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα αναπόσβευστο τρακτέρ (ηλικίας κάτω των 12 ετών) στην εκµετάλλευση γενικότερα ώστε να επιδοτηθεί ο αγρότης για την αγορά τρακτέρ.

Η ηλικία του µηχανήµατος προσδιορίζεται βάσει της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Αυτό αναµένεται να δηµιουργήσει πρόβληµα σε όσους επιθυµούν να κάνουν τη µετάβαση από τις εκτατικές καλλιέργειες στις δενδρώδεις και δεν θα µπορούν να επιδοτηθούν για τρακτέρ, αν, για παράδειγµα διαθέτουν ένα χωραφάδικο του 2009.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2018 09:32Δημ.

Για οτι αφορα οσους εχουνε παλαια μηχανηματα δεν ειπε κανεις να μην αντικατασταθουν αλλα να μην καταντησουμε και εμεις σαν αυτους να δουλευουμε το 2024 τρακτερ εικοσαετειας αν θελουν επενδυσεις στην γεωργια και την κτηνοτροφια οιδου η ροδος οιδου και το πηδημα.Τωρα για το <>,απο το 2000και μετα ειχαν την δυνατοτητα σε τρια προγραμματα ολοι να επενδυσουν εκτος αν οταν καποιοι κανανε το σκατο τους παξιμαδι και μεινανε να δουλευουνε στα χωραφια αυτοι γυροφερναν σε γραφεια βουλευτων για μια θεσουλα η στην Αθηνα για παρ ταϊμ εργασια γνωμη μου ειναι οτι η μοριοδοτηση πρεπει να βγαζει την επιλεξιμοτητα δεν μπορει εγω να βγαζω 70 μορια και ενας νεος 45 σιμενει οτι η εχει μικρη εκμεταλευση η οτι κανει αρπαχτη προσοχη! δεν υσχιει για ολους αυτο.

Απάντηση

14-03-2018 18:14Agrotis

Προς κάθε καραμητρο δουλεύω 200 στρ. με τρακτέρ δεκαετίας 80 και θέλετε να επιδοτηθειτε για τρακτέρ λιγότέτοια από 12 ετιας? Δεν πάτε καλά μου φαίνεται

Απάντηση

14-03-2018 13:12Δημ

Πως ζητανε 12ετια στα τρακτερ και ενα μηχανημα με 1000 ωρες καθε χρονο θα εχει τωρα 12000ωρες γιατι να να μην μπορει να ατικατασταθει δηλ μηχανημα 2007 δεν θα μπορει να το αλλαξει μια εκμεταλευση;δεν ειναι σωστο αφου τα σχεδια θα εφαρμοστουν απο το 2019 μηπως τελικα πρεπει να κοιτανε αλλου για αρπαχτες σε κατι νεους με 4στρ. Λαχανοκηπους και 50 γιδερα αν τετοιους θελουν πρωτη φορα αριστερα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία