BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Το κατάλληλο branding κάνει τη διαφορά

Ο πολυδιάστατος ρόλος της συσκευασίας, που αποτελεί το διαβατήριο για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξετάστηκε στο συνέδριο με τίτλο «Packaging Conference 2014» που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου και στο οποίο συμμετείχε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το κατάλληλο branding κάνει τη διαφορά

1
0
Στο συνέδριο έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με την πορεία επιτυχημένων εταιρειών στον κλάδο της συσκευασίας, αναφέρθηκε με έμφαση ο ρόλος του κατάλληλου «branding» ως όχημα για την εξάπλωση ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών, στις ξένες αγορές, έγιναν αναφορές σε νέες τεχνολογίες συσκευασίας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουν προσφέρει σε ελληνικές εταιρίες και εθίγησαν οι ωφέλειες της πιστοποίησης προϊόντων συσκευασίας που παραπέμπουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στον τομέα του χαρτιού

Στο συνέδριο έγιναν δύο παρουσιάσεις από εκπροσώπους του Ε.Φ.Ε.Τ. εστιασμένες στο νομοθετικό υπόβαθρο και την τήρηση ορθών πρακτικών παραγωγής («Ο.Π.Π.») για τα «Υλικά και Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα» («Υ.Α.Ε.Τ.») και υπήρξε επικοινωνία με ενδιαφερόμενους από το ακροατήριο σχετικά με ορθά σχεδιασμένες αναπτυξιακές δράσεις με γνώμονα την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων.  

Η πρώτη παρουσίαση είχε θέμα : «Νομοθετικό πλαίσιο και έλεγχος των υλικών σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.)» με εισηγήτρια την Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχων Επιχειρήσεων Λοιπών Επεξεργασμένων Τροφίμων της Διεύθυνσης Ελέγχων Επιχειρήσεων του Ε.Φ.Ε.Τ., Δρα Ζωή Μούσια.  Σ' αυτήν έγινε επισκόπηση της βασικής ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα Υ.Α.Ε.Τ. με έμφαση στα κυριότερα σημεία όπου παρατηρούνται αποκλίσεις κατά τη διεξαγωγή επισήμων ελέγχων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1935/2004, μεταξύ των οποίων είναι η επισήμανση, η ιχνηλασιμότητα και η χρήση των δηλώσεων συμμόρφωσης.  Τονίστηκε ότι η γνώση και τήρηση της νομοθεσίας και η συνεχής ενημέρωση στον τομέα των Υ.Α.Ε.Τ. είναι θεμέλιο για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων, είτε αυτά είναι Υ.Α.Ε.Τ. είτε συσκευασμένα προϊόντα τροφίμων. 


Η Δρ. Ζωή Μούσια παρουσιάζει την εισήγησή της για το νομοθετικό πλαίσιο
για τα υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα («Υ.Α.Ε.Τ.»).

Με δεδομένη την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας για τα υλικά συσκευασίας και την περιοδική τροποποίηση της αντίστοιχης νομοθεσίας τονίστηκε από την εισηγήτρια η σπουδαιότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στους παραγωγούς υλικών συσκευασίας με τις επιχειρήσεις τροφίμων που είναι χρήστες αυτών των υλικών, αλλά και με τις Αρχές Ελέγχου, προκειμένου η υλοποίηση καινοτομιών ή το «branding» να γίνεται σε συνάρτηση με την ασφάλεια στο σχεδιασμό και την παραγωγή τελικών προϊόντων.

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη στη δεύτερη παρουσίαση με τίτλο «Τήρηση Ορθής Πρακτικής Παραγωγής : Απλά κερδίζεις!» ο εισηγητής Δρ. Νικόλαος Α. Κατερέλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ενημέρωσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης-Ενημέρωσης-Πληροφορικής, μίλησε για την ανάγκη σαφούς περιγραφής του εκάστοτε παραγόμενου υλικού συσκευασίας από τον κατασκευαστή και της λεπτομερούς γνώσης της τεχνολογίας παραγωγής του, ώστε να αναγνωρίζονται με ακρίβεια τα στάδια παραγωγής.  Τόνισε τη σπουδαιότητα προσήλωσης στις Ο.Π.Π. με ιδιαίτερη έμφαση στη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού της επιχείρησης.  Ως χρήσιμο εργαλείο για τους υπευθύνους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου της συσκευασίας στην τήρηση συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά την παραγωγή Υ.Α.Ε.Τ. για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2023/2006 έγινε μνεία στα σχέδια κειμένων του Οδηγού Ο.Π.Π., τα οποία βρίσκονται στη φάση διορθώσεων για την τελική έγκριση και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. με τις ακόλουθες επιλογές : http://www.efet.gr -ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΠΗΓΕΣ - Οδηγοί ορθής Παραγωγικής Πρακτικής.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία