BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Οδηγός για τις χρήσεις στα πλαστικά δίχτυα συσκευασίας, τα οφέλη και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Cellulose-tube-netting

358
1

Μια τέτοια εναλλακτική λύση που έχει αρχίσει να κερδίζει δημοτικότητα είναι το δίχτυ κυτταρίνης [https://www.hellagro.gr/product/dixty-apo-kyttarini/]. Το δίχτυ από κυτταρίνη της HELLAGRO Α.Ε. είναι 100% οικολογικό και ιδανικό για τη συσκευασία και μεταφορά φρούτων και λαχανικών. Βρίσκει εφαρμογή στη συσκευασία εσπεριδοειδών, πατατών, κρεμμυδιών, αλλά και μήλων, αχλαδιών, ντοματών, κ.ά.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα, τις χρήσεις, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οφέλη των πλαστικών διχτυών συσκευασίας.

  1. Τι είναι τα πλαστικά δίχτυα;

Τα πλαστικά δίχτυα είναι ένας τύπος διχτυού που κατασκευάζεται από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE). Στη δομή κατασκευής τους μοιάζουν με πλέγμα, ώστε να επιτρέπεται η εύκολη αναπνοή και ορατότητα των αντικειμένων που συσκευάζονται σε αυτά. Τα πλαστικά δίχτυα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συσκευασία φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων διατροφής.

  1. Τύποι πλαστικών διχτυών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πλαστικών διχτυών που διατίθενται στην αγορά.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα πλεκτά και τα extruded δίχτυα:

Τα “Πλεκτά” Σωληνωτά Δίχτυα [https://www.hellagro.gr/product/solinota-dixtya-plekta/] αποτελούν το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία απλών πακέτων με μεταλλικό κλιπ και ετικέτα τύπου γραβάτας, αλλά και πακέτων girsac με θερμοκόλληση πλαστικής ταινίας (net-film)- γύρω από το δίχτυ.

Τα σωληνωτά δίχτυα βρίσκουν εφαρμογή στη συσκευασία εσπεριδοειδών, πατατών, κρεμμυδιών, αλλά και μήλων, ντομάτων, καρυδιών, ακόμα και σαλιγκαριών. Είναι συμβατά με όλες τις αυτόματες και ημιαυτόματες μηχανές συσκευασίας.

Τα Δίχτυα Extruded [https://www.hellagro.gr/product/dixty-trofimon-extruded/] είναι δίχτυα υψηλής αντοχής για πακέτα διαφόρων βαρών και μπορούν να παραχθούν με χαρακτηριστικά (χρώμα, άνοιγμα ματιού, σκληρότητα) που να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε συσκευαστή. Οι πιο συνήθεις τύποι είναι για τις αυτόματες μηχανές συσκευασίας σε πλαστικό κουπάκι και για τη συσκευασία κεφαλιών σκόρδου, ενώ οι συσκευασίες τους ποικίλουν ανάλογα με το προϊόν.

  1. Πλεονεκτήματα της χρήσης πλαστικών διχτυών

Ελαφριά

Τα πλαστικά δίχτυα είναι ελαφριά, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη συσκευασία φρούτων, λαχανικών και άλλων αντικειμένων που δεν απαιτούν συσκευασία βαρέως τύπου.

Αναπνέουν

Η δομή των πλαστικών διχτυών (όψη πλέγματος) επιτρέπει την εύκολη ροή του αέρα και τη ψύξης, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση φρεσκάδας των αντικειμένων που συσκευάζονται σε αυτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ανθεκτικά

Τα πλαστικά δίχτυα είναι ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν σημαντικό βάρος. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη συσκευασία αντικειμένων που απαιτούν μέτριο βαθμό προστασίας.

Οικονομικά αποδοτικά

Τα πλαστικά δίχτυα είναι πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με άλλους τύπους υλικών συσκευασίας, ενώ αποτελούν εξαιρετική επιλογή για επιχειρήσεις που πρέπει να συσκευάζουν προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες.

  1. Χρήσεις πλαστικών διχτυών

Τα πλαστικά δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις, περιλαμβάνουν:

Συσκευασία φρούτων και κηπευτικών

Τα πλαστικά δίχτυα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συσκευασία φρούτων και κηπευτικών. Παρέχουν καλή ροή αέρα, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων φρέσκων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συσκευασία σνακ

Τα πλαστικά δίχτυα χρησιμοποιούνται επίσης στις πολυσυσκευασίες σνακ, όπως πατατάκια, κρουασάν, μερίδες γαλατάκια κ.λπ., καθώς και στις προωθητικές ενέργειες των εταιρειών που τα παράγουν, αφού είναι πολύ οικονομικότερα από άλλες λύσεις.

Συσκευασία θαλασσινών

Τα πλαστικά δίχτυα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη συσκευασία θαλασσινών, όπως κατεψυγμένων ψαριών και οστράκων. Επιτρέπουν την εύκολη ορατότητα του περιεχομένου και αναπνέουν - γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας των θαλασσινών.

Συσκευασία παιχνιδιών

Τα πλαστικά δίχτυα χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη συσκευασία παιχνιδιών. Η δομή τους - μοιάζουν με πλέγμα - επιτρέπει την εύκολη ορατότητα του περιεχομένου, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για την έκθεση παιχνιδιών στα καταστήματα.

Συσκευασία άλλων αντικειμένων

Τα πλαστικά δίχτυα χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία ανταλλακτικών, εξαρτημάτων, φιαλών, στην επιπλοποιία και αλλού.

  1. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών διχτυών

Όπως τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα, έτσι και τα πλαστικά δίχτυα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποσυντεθούν και μπορεί να καταλήξουν στον ωκεανό, προκαλώντας βλάβη στη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα πλαστικά προϊόντα, τα πλαστικά δίχτυα έχουν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι ελαφριά - αυτό που σημαίνει ότι απαιτούν λιγότερη ενέργεια για τη μεταφορά τους, και μπορούν να ανακυκλωθούν. Ορισμένα πλαστικά δίχτυα είναι επίσης βιοδιασπώμενα - αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου διασπώνται σε φυσικά υλικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα πλαστικά δίχτυα βιοδιασπώμενα, οπότε καταλήγοντας σε χωματερές ή στο περιβάλλον, συμβάλλουν στο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά.

  1. Εναλλακτικές λύσεις σε δίχτυα

Καθώς ο κόσμος αναζητά συνεχώς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αντικαταστήσει τα πλαστικά δίχτυα.

Η πιο βιώσιμη λύση είναι η χρήση των Διχτυών από κυτταρίνη [https://www.hellagro.gr/product/dixty-apo-kyttarini/], κατασκευασμένα από 100% πρώτη ύλη από την αραίωση ευρωπαϊκών δασών οξιάς, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από το PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification). Πρόκειται για ίνες βαμμένες κατά την κλωστοποίηση (στρίψιμο), διαδικασία ουδέτερη από CO2, ελάχιστη χρήση πόρων (νερό, χρωστικές ουσίες, ενέργεια), με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από όλα τα άλλα συναφή προϊόντα (πλαστικό, βαμβάκι, κλπ.). Έχουν φυσική όψη και μαλακή υφή (κατάλληλα και για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα), είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για οικιακή λιπασματοποίηση και αυξάνουν την προστιθέμενη αξία συσκευασιών βιολογικών προϊόντων. Τέλος, διατηρούν τα νωπά φρούτα και λαχανικά για έως και τρεις ημέρες περισσότερο από τα πλαστικά δίχτυα συσκευασίας.

  1. Πώς να απορρίψετε τα πλαστικά δίχτυα

Εάν έχετε πλαστικά δίχτυα από κάποια συσκευασία και τα οποία δεν σας είναι πλέον χρήσιμα, είναι σημαντικό να τα απορρίψετε σωστά.

Ανακυκλώστε: φροντίστε να τα καθαρίσετε και να τα στεγνώσετε πριν τα απορρίψετε προς ανακύκλωση

Επαναχρησιμοποιήστε: τα πλαστικά δίχτυα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως για την αποθήκευση αντικειμένων ή ως πρόχειρο δίχτυ πλυντηρίου.

  1. Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, τα πλαστικά δίχτυα είναι ένα δημοφιλές υλικό συσκευασίας που χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Είναι ελαφριά, αναπνέουν και είναι οικονομικά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και ιδιώτες. Ωστόσο, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και θα πρέπει να διερευνηθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Επιλέγοντας κάποια εναλλακτική λύση, όπως το δίχτυ κυτταρίνης, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον και να κινηθούμε προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

  1. Συχνές ερωτήσεις

Α) Είναι ανακυκλώσιμα τα πλαστικά δίχτυα;

Ναι, είναι.

Β) Πόσο χρόνο χρειάζονται τα πλαστικά δίχτυα για να αποσυντεθούν;

Τα πλαστικά δίχτυα μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποσυντεθούν, όπως ισχύει και με τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα.

Γ) Μπορούν τα πλαστικά δίχτυα να επαναχρησιμοποιηθούν;

Ναι, τα πλαστικά δίχτυα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς.

Δ) Ποιες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις προτείνονται για τα πλαστικά δίχτυα;

Η πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί των πλαστικών διχτυών είναι το Δίχτυ κυτταρίνης.

Ε) Είναι όλα τα πλαστικά δίχτυα βιοδιασπώμενα;

Όχι, δεν είναι όλα τα πλαστικά δίχτυα βιοδιασπώμενα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συσκευασία και την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν είναι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.hellagro.gr 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία