BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Αντιδρά η βιομηχανία τροφίμων για το «χαράτσι» στα λίπη

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών – Σφαγέων της Δανίας κατά της επιβολής φόρου στα κορεσμένα λίπη.

Αντιδρά η βιομηχανία τροφίμων για το «χαράτσι» στα λίπη

3
0

Το νομοσχέδιο που βρίσκει αντίθετη την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων στο σύνολό της τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου του 2011 και ισχύει για περιεκτικότητα λίπους στα τρόφιμα για ποσοστό πάνω από 2,3%.
Η φορολογική επιβάρυνση, σύμφωνα με το έγκυρο site για τα τρόφιμα, foodnavigator.com, επιβάλλεται σε μεγάλη γκάμα τροφίμων όπως: τυριά, βούτυρο, μπισκότα, έλαια και κρέατα. Ο φόρος υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Δανίας με στόχο να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των καρδιακών προβλημάτων ωστόσο η DSM (Danish Butchers Association) υποστηρίζει πως στρεβλώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και παραβιάζει την Συνθήκη της Λισαβόνας.
Οι ισχυρισμοί του λόμπι της βιομηχανίας κρέατος βρίσκουν σύμφωνη και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Γάλακτος (European Dairy Association) ο οποίος τον Οκτώβρη –που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος- είχε προειδοποιήσει για αύξηση του διαχειριστικού κόστους τόσο στις δανέζικες όσο και στις ξένες βιομηχανίες τροφίμων. Επιπρόσθετα, ο EDA υποστήριξε ότι η φορολογική επιβάρυνση ενδεχομένως να δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ των εγχώριων και των εισαγόμενων προϊόντων εξαιτίας της διαφοράς στη φορολογία, με αποτέλεσμα ο φόρος να δημιουργεί ανισότητα σε βάρος των δανέζικων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις τροφίμων της Δανίας δεν γλυτώνουν το «χαράτσι» ακόμα και αν παράγουν προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές. «Ο νόμος δημιουργεί ανισορροπία στην εσωτερική αγορά», είπε ο EDA.
Την ίδια ώρα, και οι Γάλλοι ήρθαν αυτόν τον μήνα αντιμέτωποι με την έγκριση φόρου για τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η επιβάρυνση αναμένεται να φέρει στα ταμεία της γαλλικής κυβέρνησης περί τα 120 εκατ. λίρες. Πέρυσι, η Ουγγαρία εισήγαγε φόρο στα αγαθά με πολλά λίπη, ζάχαρη και αλάτι, περιλαμβανομένων των μη αλκοολούχων ποτών ενώ τον ίδιο δρόμο ενδέχεται να ακολουθήσει και η Πολωνική κυβέρνηση.
Πάντως και η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλσε Άιγκνερ είχε εκφραστεί αρνητικά στην υιοθέτηση τέτοιων φορολογικών μέτρων λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η νομοθεσία αυτή υπαγορεύει στους ανθρώπους τι πρέπει να τρώνε.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία