BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

«Μπάζει» το πρότυπο ποιότητας των μυλωνάδων

Θα μπορούν να πωλούν «Αλεύρι Ελληνικής Παραγωγής» με μόνο κριτήριο τον τόπο άλεσης.

«Μπάζει» το πρότυπο ποιότητας των μυλωνάδων

23
0

Ως «Αλεύρι Ελληνικής Παραγωγής» θα μπορεί να κυκλοφορεί και με τη... βούλα το προϊόν πέντε αλευροβιομηχανιών, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης. Κι αυτό γιατί το νέο πρότυπο που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TUV Hellas, δεν υποχρεώνει τους μύλους να προμηθεύονται το μαλακό σιτάρι από τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, η επικεφαλής του Αγροδιατροφικού Τομέα και διευθύντρια του Γραφείου Κρήτης TÜV HELLAS, Uxue Azpiroz, «το λογότυπο “Αλεύρι Ελληνικής Παραγωγής” χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε άλευρα που η άλεση και η συσκευασία τους γίνεται στην Ελλάδα. Εφόσον η παραγωγή σιτηρών στη χώρα μας δεν καλύπτει τις  εγχώριες ανάγκες, η πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε παραγωγική χώρα σιτηρών του κόσμου».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, ο οποίος απάντησε ότι «η χώρα μας είναι εξαγωγέας σκληρού σιταριού και παράγει το 146% των αναγκών της, ενώ στο μαλακό σιτάρι δεν υπάρχει μεν επάρκεια, αλλά στρέφονται τώρα πολλοί παραγωγοί και σύντομα θα πρέπει να επέλθει ισορροπία, διότι το μαλακό σιτάρι έχει υψηλότερες αποδόσεις». Εξάλλου, ο λόγος που πολλοί παραγωγοί προτιμούσαν το σκληρό ήταν οι επιδοτήσεις, αλλά το προϊόν δεν έχει πλέον τόση σημασία για να πάρει κανείς την επιδότηση. Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης παρατήρησε ότι η απεικόνιση του σιταριού στο λογότυπο του σήματος πιστοποίησης είναι παραπλανητική και θα έπρεπε να εικονίζεται μόνο αλεύρι.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, Αλέξανδρο Μαρκαντωνάκη, ήδη έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πιστοποίησης οι Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κρήτης, Μύλοι Παπαφίλη, Μύλοι Κεπενού και Μύλοι Ασωπού. Μετά από ερώτηση των παρευρισκομένων, ο κ. Μαρκαντωνάκης είπε ότι "γίνονται προσπάθειες συμβολαιακής γεωργίας σιταριού στην Ελλάδα, αλλά είναι μεμονωμένες. Με την τάση που βλέπουμε για επέκταση των καλλιεργειών μαλακού σίτου, θα εξετάσουμε στο μέλλον και τη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς σε μεγαλύτερη κλίμακα".

Το δελτίο Τύπου, με το οποίο το Σήμα άλλαξε σε "Άλευρα Ελληνικής Άλεσης"
Ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS και ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου το πρώτο Σήμα για Άλευρα Ελληνικής Άλεσης που πιστοποιεί ότι τα προϊόντα που φέρουν τη συγκεκριμένη σήμανση επεξεργάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, δηλώνοντας «Στην πρόθεσή μας είναι και το κάνουμε ήδη, στην πιστοποίηση όλων αυτών των ποιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής γεωργίας, να αποκεντρώσουμε το σύστημα, έτσι ώστε στα πρότυπα που τίθενται απλά να ελέγχουμε σε τι βαθμό οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις, να τηρούν τους κανόνες. Να μη λένε ότι "βάζω τη σφραγίδα ότι αυτό είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν και παρήχθη με τον τρόπο αυτό" και στην πραγματικότητα να μην είναι. Έτσι ακυρώνονται τα πιστοποιητικά ποιότητας. Χαίρομαι βέβαια που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόπιστο διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι γίνονται τέτοιου είδους πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι ήμαστε από την ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας, πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

Δήλωση Αλέξανδρου Μαρκαντωνάκη, Προέδρου Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος
«Η εφαρμογή του Σήματος για τα Άλευρα Ελληνικής Άλεσης αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια που ενισχύει το δικαίωμα της Ελληνικής αλευροβιομηχανίας να είναι ανταγωνιστική, προωθώντας παράλληλα την ευθύνη της για την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία.

Δήλωση Σάββα Πελτέκη, Γενικού Διευθυντή TÜV HELLAS:
H TÜV HELLAS είναι μια ελληνική εταιρεία προσηλωμένη, τα 25 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην υποστήριξη των ενεργειών διασφάλισης της ποιότητας και της ελληνικής παραγωγής. Με την επιθεώρηση και πιστοποίηση των διαδικασιών άλεσης και συσκευασίας ελληνικών αλεύρων βρισκόμαστε άλλη μία φορά δίπλα στην ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας».

Στόχος του σχεδιασμού και της εφαρμογής του σήματος είναι η άμεση στήριξη της ποιότητας των προϊόντων των μελών του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο. Το σήμα θα ενσωματωθεί σταδιακά σε όλες τις συσκευασίες καταναλωτικών και επαγγελματικών αλεύρων.

 Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου για την τήρηση των απαιτήσεων της προδιαγραφής άλεσης και συσκευασίας Ελληνικού αλεύρου πραγματοποιήθηκε από τον φορέα επιθεώρησης & πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD Group). Η TÜV HELLAS προχώρησε σε σύνταξη διαδικασίας με τον Σύνδεσμο  για την εκπόνηση του πρωτοκόλλου, το οποίο ξεκινά από την προμήθεια της πρώτης ύλης, ελέγχει όλα τα στάδια επεξεργασίας, επιβεβαιώνει τα ισοζύγια μάζας καθώς επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη πλήρους ιχνηλασιμότητας.

Σημεία του χαιρετισμού του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη

1. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο, είπαμε ότι το μεγάλο ατού αυτής της χώρας είναι στο περιβάλλον της, στην  παράδοσή της, στην πολιτιστική της κληρονομιά και στην  παραγωγική της διαδικασία. Φτάνει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα αγαθά. Δηλαδή στην ποιότητα που μπορεί να μας δίνει η ελληνική γη, το ελληνικό περιβάλλον, η ελληνική παράδοση και ο Έλληνας γεωργός. Χαιρόμαστε που αυτή τη στροφή την κάνει πλέον όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος προσβλέπει προς μια γεωργική παραγωγική διαδικασία που θα καταλήγει σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων.

2. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι αρμόδιο να βάζει αυτά τα πρότυπα. Πρέπει να προσέξουμε να μη δημιουργήσουμε ένα χαοτικό σύστημα, ώστε η κάθε ιδιωτική εταιρεία που μας βοηθάει σε αυτές τις πιστοποιήσεις, να φτιάχνει τα δικά της πρότυπα, έτσι ώστε να έχουμε πληθώρα προτύπων που το καθένα θα ανήκει σε έναν ιδιωτικό οίκο. Καλά θα είναι να έχουμε οριζόντιες τέτοιου είδους προτυποποιήσεις και πάνω σε αυτό να βοηθήσουμε και να στηριχτούμε όλοι, ώστε να είναι το σύστημα αντικειμενικότερο.

Στην πρόθεση μας είναι και το κάνουμε ήδη, στην πιστοποίηση όλων αυτών των ποιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής γεωργίας, να αποκεντρώσουμε το σύστημα, έτσι ώστε στα πρότυπα που τίθενται απλά να ελέγχουμε σε τι βαθμό οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις, να τηρούν τους κανόνες. Να μη λένε ότι "βάζω τη σφραγίδα ότι αυτό είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν και παρήχθη με τον τρόπο αυτό" και στην πραγματικότητα να μην είναι. Έτσι ακυρώνονται τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Χαίρομαι βέβαια που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόπιστο διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι γίνονται τέτοιου είδους πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι ήμαστε από την ίδια πλευρά αυτής της προσπάθειας, πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία