BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πλημμυρικές βροχές κατέστρεψαν χιλιάδες αμπελώνες και ελαιώνες στην Κρήτη

Ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης. Ολόκληροι ελαιώνες αλλά και αμπέλια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρων που ξεχείλισαν, καταστράφηκαν υποστυλώσεις και θερμοκήπια, υπέστησαν ζημιές στάβλοι, ολοσχερώς καταστράφηκαν από τόνους λάσπης υπαίθριες καλλιέργειες, κατολισθήσεις στο επαρχιακό και το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν επέτρεψαν στους αγρότες να πάνε στις καλλιέργειές τους.

Πλημμυρικές βροχές κατέστρεψαν χιλιάδες αμπελώνες και ελαιώνες στην Κρήτη

39
0

Η έκταση των ζημιών όμως θα φανεί όταν ανοίξουν οι δρόμοι, στεγνώσει κάπως το νερό και οι αγρότες καταφέρουν να φθάσουν στις εκμεταλλεύσεις τους.

Οι βροχές ήταν πλημμυρικές, η γη δεν μπορούσε να απορροφήσει το νερό, τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες που ήταν βαθειά σκαμμένες και όσα λιπάσματα είχαν μπει πρόσφατα χάθηκαν στα ποτάμια μαζί με το νερό.

«Περιμέναμε πώς και πώς τις βροχές. Όμως ήταν πλημμυρικές. Προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Καλύτερα να μην γίνονταν!» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Ο κ. Χιλετζάκης είναι από τις Αρχάνες όπου πλημμύρισε ο Χαλαβριανός χείμαρρος. «Μοιάζει απίστευτο όμως το νερό στο Χαλαβριανό ποταμό έφθασε τα τέσσερα μέτρα!» σχολίασε ο κ. Χιλετζάκης.

Σχεδόν όλοι οι ποταμοί και οι χείμαρροι του νομού Ηρακλείου πλημμύρισαν προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε παρακείμενες καλλιέργειες και σε πάγιο εξοπλισμό όπως στύλοι και συστήματα άρδευσης.

Οι ποταμοί ήταν ήδη γεμάτοι από το νερό των χιονιών που έλιωναν. Και οι καταρρακτώδεις βροχές ανέβασαν ακόμα περισσότερο τις στάθμες τους προκαλώντας, στους περισσότερους, υπερχείλιση.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και τις πάγιες εγκαταστάσεις οι αγρότες περιμένουν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που δίνονται με καθυστέρηση χρόνων.

 

Χαμένοι οι ελαιοπαραγωγοί


Οι χιονοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας  προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, ενώ οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις και οι καταρρακτώδεις βροχές «ράβδισαν» τις ελιές, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές. Φέτος που αυξήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου, χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου στάθηκαν άτυχοι καθώς αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ η παραγωγή τους.

 

Ζημιές και στην κτηνοτροφία

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω του χιονιά, αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών, που ακολούθησαν προκαλούν τις μεγαλύτερες ζημιές στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η μείωση της γαλακτοπαραγωγής φθάνει μέχρι και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την κακοκαιρία.

Επίσης, ζημιές έγιναν, ιδιαιτέρως μετά τις βροχές και σε πάγιες εγκαταστάσεις στάβλων. Στην ολότητα τους θα φανούν όταν ανοίξουν οι αγροτικοί δρόμοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν κλείσει σε αρκετά σημεία από τις κατολισθήσεις.

 

Το ύψος των βροχοπτώσεων

Σε 100,2 χιλιοστά έφθασε το ύψος της βροχής την Τρίτη 13 Ιανουαρίου στον Άγιο Μύρωνα , ενώ στην Αγία Βαρβάρα την ίδια  μέρα έφθασε τα 76 χιλιοστά. Στην πόλη του Ηρακλείου προχθές έφθασε το νερό τα 50,8 χιλιοστά , στις Αρχάνες τα 62,6 χιλιοστά, στο Ασήμι 71,2 και στο Οροπέδιο Λασιθίου τα 57,2 χιλιοστά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου στην Αγία Βαρβάρα το ύψος των βροχοπτώσεων έφθασε τα 167 χιλ. το Ασήμι τα 179,4 χιλ, το Κολυμβάρι τα 219,8 τη Σητεία  τα 153,8, στο Ρέθυμνο έφθασε τα 181,6 χιλιοστά, το Ηράκλειο τα 180,6, το Τυμπάκι 81,4 χιλιοστά, τις Αρχάνες τα 227 χιλιοστά, τη Βιάννο τα 104,8 τους Αγίους Πάντες Χανίων τα 226,6 και το Οροπέδιο Λασιθίου τα 180,8 χιλιοστά.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι στη Σητεία ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων (βάσει των στοιχείων της ΕΜΥ 1960 – 1997) τον Ιανουάριο είναι 90,5  χιλιοστά, το Ρέθυμνο 133,8 χιλ, το Ηράκλειο 90,1 και το Τυμπάκι 97,7 χιλιοστά.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το σύνολο των βροχών κατά το Δεκέμβριο του 2014 στην Αγία Βαρβάρα ήταν 263,8 χιλιοστά, το Ασήμι 177, το Κολυμβάρι 262, τη Σητεία 115,4, το Ρέθυμνο 196 χιλιοστά. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των βροχοπτώσεων στον Άγιο Μύρωνα ήταν 173,8 χιλιοστά, το Ηράκλειο 96,8 χιλ. το Τυμπάκι 182,2 χιλιοστά, τις Αρχάνες 142,4 χιλ, τη Βιάννο 197,6 χιλιοστά, στους Αγίους Πάντες Χανίν 228,2 χιλ και το Οροπέδιο Λασιθίου 174,6 χιλιοστά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία